Cuprins:
Despre carnea de struț
Dacă nu ai încercat niciodată carnea de struț, atunci trebuie să știi că se aseamănă cu carnea de vită premium în ceea ce privește gustul și textura. Se frige la grătar ca orice friptură slabă și, pentru că este atât de slabă, nu vei observa nicio contracție în timpul gătitulu.
Carnea de struț este bogată în fier și este o modalitate excelentă de a reduce aportul de grăsimi și colesterol.
Când vine vorba de combinația dintre un gust deosebit și o alimentație sănătoasă, carnea de struț este cu adevărat una dintre cele mai superioare cărnuri. Este chiar mai săracă în grăsimi decât carnea albă de pui sau de curcan.
Carnea de struț nu are gustul altor păsări. Carnea sa este roșie ca și cea de vânat, iar gustul este asemănător cu cel al cărnii de vită de calitate superioară. Alții spun că are gust de vițel.
Carnea se găsește în toate felurile în care se găsește carnea de vită, inclusiv fripturi și burgeri, precum și carne tocată. Mulți oameni își comandă carnea de struț online, deoarece nu este disponibilă la fel de mult în supermarketuri ca și carnea roșie standard sau cărnurile de pasăre.
Poți face carnea de struț pe grătar sau prăjită și suculentă într-o tigaie fierbinte din fontă.
Struțul este un înlocuitor sănătos și gustos pentru orice carne roșie sau albă.
În loc să fie asemănător cu carnea de pasăre, struțul este o carne roșie mult mai asemănătoare cu carnea de vită ca gust și textură. Carnea de struț are o mare versatilitate și poate fi cumpărată măcinată, tăiată în fripturi, cârnați și chiar hot dog. Struțul poate fi înlocuit cu aproape orice fel de carne și se frige la grătar foarte asemănător cu carnea de vită slabă.
Ce este carnea de struț?
Struțul este o pasăre mare care nu poate zbura, care poate cântări până la 250 de kilograme și poate avea o înălțime de 2,5 metri. Cea mai mare parte a cărnii se găsește pe coapsa și pe sfertul din spate al struțului, cu cantități mai mici pe sfertul din față.
Deoarece este o carne foarte slabă, poate fi tare dacă este gătită prea mult timp. Din cauza cantității limitate în producție, în comparație cu carnea de vită, pasăre și porc, este relativ scumpă.
Cum se gătește
Carnea de struț este mai slabă decât aproape orice altă carne pe care o vei găti. Pentru că este atât de slabă, vei observa mult mai puține contracții în timpul gătitului și nu va trebui să scurgi grăsimea după ce ai gătit carne tocată de struț.
Poți prăji sau frige fripturile de struț la fel ca și carnea de vită. Ai grijă să nu gătești prea mult struțul și folosește marinate pentru fripturi pentru a reține umiditatea atunci când se gătește. Struțul absoarbe aromele mai repede decât carnea de vită, așa că ar fi bine să reduci timpul de marinare și să limitezi numărul de condimente pe care le folosiți.
Timpii de gătire pentru struț sunt aproximativ aceiași cu cei pentru carnea de vită, aproximativ patru minute pe fiecare parte pentru o gătire medie, dar supraveghează-l îndeaproape.
Struțul este mai bogat în fier decât carnea de vită, astfel că are o culoare foarte roșie, chiar și atunci când este gătit corespunzător. Nu comparațculoarea cu cea a cărnii de vită gătite atunci când stabilești dacă carnea este gătită corespunzător. Aceasta va fi de un roșu mai închis atunci când este gata.
Gust
De obicei, struțul este descris ca având un gust asemănător cu cel al cărnii de vită, dar nu la fel de robust în aromă. Astfel, este în general bine apreciat de către mâncătorii pretențioși care în mod normal evită carnea de vânat.
Unii chiar consideră că este fad, așa că beneficiază de marinate și condimente. Alege o bucată ieftină prima dată când o încerci, astfel încât să te poți obișnui cu procesul de gătire și cu aroma cărnii.
Depozitare
Păstrează fripturile de struț congelate și carnea tocată în congelator în ambalaje ermetice până când ești gata să le folosești.
Dacă o scoți din congelator și o pui în frigider pentru a se dezgheța, utilizează carnea în termen de 10 zile.
Rețete
Este ușor să înlocuiești carnea de vită cu fripturi și burgeri de struț . Poți folosi struțul în special pentru rețetele care cer marinarea cărnii.
Friptură de struț la tigaie, sos de vin roșu și piure de cartofi dulci
- 1 cartof dulce mare (sau cât este nevoie), curățat de coajă și tăiat grosier
- Sare
- Câteva fripturi de struț
- Ulei vegetal pentru prăjit
- ½ ceapă roșie mică, curățată și tăiată în felii
- 1 cățel de usturoi, decojit și zdrobit sau dat pe răzătoare
- 1 pahar mic de vin roșu
- Un sfert de pachet de unt, jumătate pentru piure și jumătate pentru sos
- ¼ linguriță de nucșoară măcinată
- 2 frunze de busuioc, rulate și tăiate felii subțiri, pentru decorare
Pune bucățile de cartof dulce într-o oală cu multă apă rece, ușor sărată. Adu la fierbere timp de aproximativ douăzeci de minute sau până când se înmoaie.
Când cartofii dulci au stat la fiert aproximativ cincisprezece minute, toarnă puțin ulei într-o tigaie antiaderentă și adu la un foc destul de mare. Se prăjește ceapa puțin până se înmoaie.
Pune usturoiul în tigaie, amestecă și pune friptura de struț, asigurându-te că aceasta este în contact direct și complet cu suprafața tigăii. Se prăjește friptura de struț timp de un minut pe fiecare parte, la foc mare.
Ridică friptura de struț pe o farfurie pentru a o lăsa să se odihnească și toarnă vinul roșu în tigaie. Se aduce la fierbere.
Scurge cartofii dulci și pune-i din nou în oală, lăsându-i la aburi timp de două sau trei minute, înainte de a adăuga jumătate din unt și nucșoara.
Se pasează cu ajutorul unui instrument de piure. Când vinul roșu s-a redus la jumătate, se amestecă cu restul de unt pentru a îngroșa sosul.
Pune piureul de cartofi dulci în farfurie, taie friptura de struț odihnită în jumătate și așeaz-o în farfurie. Se toarnă cu grijă sosul de vin roșu și se ornează cu busuioc.
Sandviș cu friptură de struț
- 2 fripturi de struț
- 1 lingură maioneză
- Chifle
- Castraveți murați
- Salată ruccola
- Ulei
Se aduce puțin ulei la foc destul de mare într-o tigaie antiaderentă. Se deschid pachetele de fripturi de struț și se prăjesc fripturile la foc mare timp de un minut pe fiecare parte.
Se toarnă marinada în tigaie și se lasă să fiarbă la foc mic timp de 30 de secunde. Se lasă deoparte să se odihnească.
Pune pe o parte din chiflă castraveți murați felii, pe cealaltă parte puțină maioneză, salată de ruccola și așează friptura de struț. Închide sandviciul și servește.
Chifteluțe din carne de struț
- 400 g carne de struț tocată
- 1 ceapă tocată mărunt
- 3 căței de usturoi tocați mărunt
- 2 linguri pesmet
- Sare
- Piper
- Fulgi de ardei chilli
- Ulei
Amestecă bine toate ingredientele și formează chifteluțele. Așează-le pe o tavă de copt cu o hârtie cerată și unge-le cu puțin ulei.
Lasă-le la cuptor pentru 20-30 de minute întorcându-le la jumătatea timpului de gătit. Servește-le simple, alături de o salată proaspătă.
Sursa foto: 123rf.com
Ce să mănânci vara. Trei tipuri de alimente care nu trebuie să lipsească din dieta ta