Nutriționiștii care își văd contrazisă una dintre ”dogmele” disciplinei susțin că studiul este ”lipsit de etică” și chiar au făcut presiuni să împiedice publicarea acestuia.
Studiul a fost realizat de către universitățile canadiene McMaster și Dalhousie, dar au fost implicați și cercetători din mai multe țări precum Olanda, Spania sau Polonia.
Dacă există beneficii pentru sănătate ca rezultat al unui consum scăzut de carne de porc și de vită, acestea sunt mici, au concluzionat cercetătorii. Avantajele sunt atât de reduse încât pot fi observate doar analizând grupuri mari de populație și nici atunci nu sunt suficient de clare pentru a le recomanda oamenilor să-și schimbe obișnuințele alimentare, arată cercetătorii.
”Certitudinea dovezilor pentru aceste reduceri ale riscurilor a fost scăzută către foarte scăzută”, a declarat Bradley Johnston, epidemiolog la Dalhousie University.
Un studiu din seria celor realizate a încercat să determine dacă un nivel ridicat al consumului de carne de vită sau porc este automat legat de o dietă nesănătoasă în general. Nici aici nu au fost găsite probe concludente.
Analiza este printre cele mai ample evaluări realizate vreodată în domeniu și pot influența pe viitor recomandările de dietă. În plus, sunt ridicate semne de întrebare privind cercetările de până acum din domeniul nutriției și asupra standardelor la care au fost realizate.
Studiu contestat de breasla medicală
În aceste condiții, cercetările au fost criticate dur, precum și revista științifică ce le-a publicat de către Asociația Americană a Inimii, Societatea Americană a Cancerului, Școala Harvard de Sănătate Publică ș.a.
Unii chiar au cerut revistei ”Annals of Internal Medicine” să amâne publicarea, iar unii oameni de știință de la Harvard au avertizat că descoperirile ”afectează credibilitatea științei nutriției și erodează încrederea publicului în cercetarea științifică”.
Comitetul Medicilor pentru Medicină Responsabilă, un grup care susține o dietă bazată pe plante au înaintat chiar o plângere împotriva revistei către Comisia Federală a Comerțului.
Dacă studiul este pe placul celor care susțin dietele cu multe proteine, contribuie în schimb la consternarea celor care au observat deja că sfaturile de dietă se schimbă odată la câțiva ani. Deja există studii care au pus sub semnul întrebării convingerile nutriționiștilor în ce privește grăsimile, sarea sau carbohidrații.
Alte două categorii au fost lezate de concluziile studiului. Primii sunt activiștii de mediu care acuză faptul că ar încuraja consumul de carne de vită, în condițiile în care vitelor li se pune în cârcă ”o amprentă ridicată de metan”, gaz cu efect de seră pe care rumegătoarele l-ar emite în cantitate mare prin ambele capete ale tubului digestiv.
Îngrijorare a stârnit și în rândul celor care militează pentru drepturile animalelor și care sunt preocupați de bunăstarea animalelor din complexele zootehnice.
Foto: Shutterstock