Ingrediente Pentru 16 persoane
Blatul: 10 albuşuri de ou bătute spumă 400 g de zahăr 300 g de nucă măcinată
Crema: 10 gălbenuşuri de ou 200 g de zahăr 4 linguri de făină 400 ml de lapte 1 fiolă cu esenţă de vanilie 400 g de unt fără sare 2 lămâi galbene 1 lămâie verde (lime) pentru decorare câteva flori de margaretă, pentru decorare 1 praf de sare
Mod de preparare
Blatul: Într un bol mare de sticlă, bateţi 5 albuşuri spumă cu 200 g de zahăr şi la sfârşit încorporaţi 150 g de nucă măcinată. Ungeţi cu unt tava mare de la aragaz, îmbrăcaţi o în hârtie de copt, pe care de asemenea o ungeţi cu unt. Turnaţi compoziţia de blat în tavă, nivelaţi o şi introduceţi la cuptor la 180° C, timp de 50 de minute. Scoateţi din cuptor, răsturnaţi blatul rezultat pe masă, înlăturaţi hârtia de copt şi ungeţi cu unt. Din restul ingredientelor mai preparaţi, în aceeaşi manieră, încă o foaie.
Crema: Într un oală de mărime medie, amestecaţi zahărul, făina, gălbenuşurile cu laptele, cu sarea şi fierbeţi la bain marie, la foc mic, amestecând încontinuu, până când obţineţi o cremă tare şi omogenă. Îndepărtaţi de pe foc şi lăsaţi să se răcească. Într un bol, frecaţi untul spumă, adăugaţi coaja rasă şi zeama de la cele 2 lămâi. Adăugaţi această compoziţie peste crema complet răcită şi amestecaţi cu mixerul foarte bine, până la omogenizare. Se întinde crema obţinută între cele două blaturi şi se pune la frigider pentru 24 de ore.
Servire Prăjitura se taie în bucăţi pătrate şi se aranjează pe farfurii individuale. Nu se ornează deasupra, dar pe farfurie se pot adăuga 2 felii subţiri de lămâie verde (lime), cu o floare de margaretă alături.
Mai multe rețete găsești în Cartea regală de bucate, de astăzi la toate chioșcurile împreună cu Evenimentul zilei