Într-o epocă a medicilor închipuiți și psihopați, cartea lui Henry Marsh aduce în lumină partea aceea umană și responsabilă a medicinei.
Autorul, neurochirurg celebru, care știe că trebuie să echilibreze precizia mâinii cu compasiunea, își introduce cititorii în meseria lui de suflet, care înseamnă, de cele mai multe ori, să desfacă miezul gândirii și rațiunii unor pacienți. Cazurile povestite de Marsh depășesc orice episod din Greys Anatomy, iar omul din spatele doctorului de elită își destănuie temerile, eșecurile și fragilitatea în fața unor situații pe muchie, de multe ori dramatice, uneori de-a dreptul tragice.
Volumul e o incursiune la propriu în cel mai tainic organ din trupul omenesc, cel care ne facem ceea ce suntem. Ne învață cum funcționează creierul, dar și ce se petrece atunci când intră în bucluc și ne joacă feste existențiale.
„Ideea că aspiratorul meu se mișcă prin gândirea însăși, prin emoție și raționament, că amintirile, visele și reflecțiile sunt alcătuite din gelatină este mult prea ciudată ca să înțeleg. Tot ceea ce văd în fața mea e materie” – aceasta e doar o mică mostră din senzațiile trăite de un medic de top, față în față cu obiectul profesiei sale.
Moștenirea (Cynthia D’Aprix Sweeney)
Povestea unei familii disfuncționale e captivantă din primele rânduri ale volumului scris de autoarea care pătrunde în inima dramelor dintre frați și surori.
Melody, Beatrice și Jack se întâlnesc cu fratele lor Leo, recent ieșit de la dezintoxicare. În stare de ebrietate, acesta a provocat un accident care a pus în primejdie moștenirea familiei Plumb, bani care ar fi însemnat foarte mult pentru fiecare dintre ei. Motivele sunt cele mai diverse. Melody vrea să plătească educația fiicelor sale, Jack are de achitat un împrumut imens. Bea, scriitoare și ea, se luptă cu demonii lipsei de inspirație și de aceea nu o duce grozav.
Toate dilemele, prezentate alert, pe alocuri cu umor, se leagă de relațiile pe care le ai cu cei apropiați. Cât ești dispus să cedezi pentru cei cu care împarți sângele și copilăria? Cât te afectează vechile conflicte, peste câte dintre ele ești capabil să treci? Dezamăgirile, victoriile și greșelile se întrepătrund și croiesc drum pentru o dramă profundă de familie, așa cum trăim cu toții. Împăcarea este oare soluția generală sau uneori drumurile trebuie să se despartă? Una peste alta, cartea e despre traseul oricărei familii, într-o lume în care valorile sunt din în ce mai difuze.