Cartoful dulce poate avea mai multe varietăți de culoare, de la portocaliu, la mov sau chiar maro și este folosit în mod frecvent în bucătria asiatică, dar și în America. În ultima perioadă, cartofii dulci au devenit foarte apreciați și pe plaiurile mioritice.
Cuprins:
Despre planta de cartof dulce
Cartoful dulce, a cărui denumire științifică este Ipomoea batatas, mai este cunoscut și drept Batat. Cartoful dulce este o plantă dicotiledonată care aparține familiei Convolvulaceae și este originară din America Centrală. Rădăcina este bogată în beta-caroten, fibre, vitamine și minerale, iar pe tulpină cresc flori alb-violet, fiind, astfel, și o plantă ornamentală apreciată. Există aproximativ 400 de soiuri, coloristica fiind foarte variată.
Cum se cultivă cartofii dulci
Cultivarea cartofului este diferită de cea a cartofului normal. Tuberculii de cartof dulce se pun la încolțit, astfel încât să fie pe jumătate acoperiți cu apă. După aproximativ o lună, aceștia dezvoltă rădăcini și apar primii lăstari. Când lăstarii ating o lungime de 15-20 cm se taie, se pun din nou în apă, până când formează rădăcini. Apoi se plantează în pământ, de preferat în a doua jumătate a lunii mai, începutul lunii iunie.
Cartof dulce – compoziție
Cartoful dulce are un aport de aproximativ 86 kcal/100 g, fiind un aliment foarte bogat în carbohidrați.
Cartofii dulci conțin numeroase vitamine, cum ar fi vitamina B5 (acidul pantotenic), vitamina B6 (piridoxina), vitamina B1 (tiamina), niacină și riboflavină, esențiale organismului. Ridicat este și procentul de minerale, cum ar fi fier, calciu, magneziu, mangan și potasiu.
Pe lângă vitamine și minerale, cartofii dulci mai conțin și alte substanțe fitochimice, cum ar fi: polifenol, licopen, antocianine, luteină, zeaxantină, catechine, defensină, acid cafeic.
Cartof dulce beneficii
Îmbunătățirea memoriei și reducerea inflamației
Potrivit studiilor, colina, o substanță care se găsește în cartofii dulci, este asociată cu reducerea episoadelor de insomnie, cu îmbunătățirea funcțiilor cognitive și a memoriei, dar și cu sănătatea sistemului muscular. Aceasta menține structura membranelor celulare și reduce inflamația cronică.
Ajută digestia și previne constipația
Cartofii dulci sunt excelenți pentru digestie deoarece sunt bogați în fibre și, consumați cu coajă, combat constipația.
Menține pielea sănătoasă
Datorită conținutului ridicat de betacaroten, consumul de cartofi dulci ajută la menținerea sănătății pielii și ameliorează efectele radiațiilor solare. Studiile arată că betacarotenul poate oferi protecție sporită pielii împotriva radiațiilor ultraviolete, care cresc riscul de cancer, declanșează procesul de îmbătrânire prematură și cauzează arsuri solare.
Cartoful dulce este potrivit pentru diabetici?
Nutriționiștii susțin că, preparat corespunzător, cartoful dulce este recomandat și pentru diabetici. În ciuda gustului, un cartof dulce are, se pare, un indice glicemic mai scăzut decât un cartofii albi sau cei roșii.
„Au un indice glicemic scăzut. Pulpa portocalie conține carbohidrați complecși, care sunt transformați de organism mult mai lent decât cei din cartofii albi, prevenind creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge.
Acesta este motivul pentru care au un indice glicemic scăzut și, prin urmare, sunt deosebit de potriviți pentru persoanele care suferă de diabet și joacă un rol important în stabilizarea sau chiar în scăderea nivelului de zahăr din sânge. Apoi, există o substanță numită Cajapo în coajă, care are efecte benefice asupra reducerii nivelului de colesterol și zahăr din sânge”, susține nutriționistul Gianluca Mech.
Cartof dulce – contraindicații
Consumul de cartof dulce nu are contraindicații pentru persoanele sănătoase, fiind un aliment cu un important aport nutrițional. Totuși, persoanele cu diferite afecțiunii este bine să consume cartofii dulci cu moderație, pentru că au un conținut semnificativ de potasiu.
Potrivit studiilor, consumul de alimente bogate în potasiu este contraindicat persoanelor care suferă de afecțiuni ale sistemului renal, aritmie cardiacă, palpitații, hipertensiune, tahicardie sau insuficiență cardiacă.
Cum se prepară cartoful dulce
Cartofii dulci se gătesc, în mare, ca și cartofii obișnuiți. Se pot fierbe, prăji sau se pot băga la cuptor. Este recomandat, ca și în cazul altor soiuri de cartofi, să fie preparați în coajă, astfel se menține un aport nutrițional ridicat.
Rețete cu cartof dulce
Cartofii dulci se pot folosi în numeroase rețete. Cartoful dulce are un conținut moderat de zahăr. Are, așa cum îi spune și numele, un gust semnificativ mai dulce decât cartoful alb, este untos și savuros. Textura unui cartof dulce este ușor mai umedă, dar și mai catifelată.
Supă cremă de cartofi dulci
Ingrediente:
- 1 kilogram de cartofi dulci
- 60 de grame de unt 1 ceapă
- 1 litru de supă de pui sau de legume
- smântână lichidă – după preferință
- sare, piper și cimbru,
Mod de preparare:
Pentru a prepara supă cremă de cartofi dulci, topește untul în cratiță și sotează ceapa tocată mărunt, după care adaugă supa. Atunci când fierbe, adaugă în supă fiecare cartof dulce tăiat , acoperă cratița și lasă să fiarbă timp de aproximativ 20 de minute. Condimentează supa cu sare, piper și cimbru și mai las-o la fiert până când cartofii se înmoaie complet. Când ingredientele sunt fierte, zdrobește legumele cu un mixer vertical sau în blender până când supa ajunge la consistenta dorită. La servire, adaugă smântână după gust.
Rețetă de cartofi dulci gratinați
Ingrediente:
- 1 kg cartofi dulci
- 60 g brânză Gruyere rasă
- 120 g brânză Cheddar rasă
- 200-230 ml smântână de gătit
- 2-3 căței de usturoi pisați
- cimbru, nucșoară, sare și piper după gust
Mod de preparare:
Într-o crăticioară, încălzește smântâna la foc mic, adaugă usturoiul și restul condimentelor. Amestecă și nu lăsa să ajungă la fierbere.
Între timp, taie fiecare cartof dulce în rondele. Într-o tavă care nu lipește, pune, pe rând, câte un strat din fiecare: unul de cartofi, unul de smântână, câte unul din fiecare tip de brânză – și tot așa până termini (ultimul strat să fie de brânză, desigur). Dă la cuptor timp de 35 de minute și servește cartofi dulci gratinați cât sunt calzi.
Piure de cartof dulce
Ingrediente:
- 1 kilogram de cartofi dulci
- 100 de grame de unt
- 100 de mililitri de lapte de vaca
- 100 de mililitri de smântână de gătit
Mod de preparare:
Fierbe cartofii întregi în apă cu sare și descojește-i după ce s-au înmuiat complet. Pune-i într-o cratiță și adaugă untul tăiat cubulete peste ei. Pasează-i și adaugă treptat și laptele, după ce l-ai încălzit în prealabil împreună cu smântâna de gătit.
Dacă îți place să gătești cartofi dulci, îți recomandăm câteva rețete delicioase de cartofi dulci la tigaie sau rețete de cartofi dulci la cuptor
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Daniel9090 • 15.12.2023, 16:24
cartoful dulce este o alegere excelentă pentru cei care caută o alternativă sănătoasă
Daniel9090 • 15.12.2023, 16:24
Acesta este bogat în nutrienți și oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Iată câteva informații despre cartoful dulce:
Daniel9090 • 15.12.2023, 16:23
Cartoful dulce este o legumă rădăcinoasă cu o textură dulce și aromată