Ani la rând, Cascada Bigăr a fost unul dintre principalele obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, având una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume. De altfel, The World Geography a clasat cascada Bigăr pe primul loc în clasamentul celor mai frumoase cascade unice din lume realizat în 2013.

Despre Cascada Bigăr

Aflată în apropiere de localitatea Bozovici din județul Caraș-Severin, Bigar a devenit unul dintre principalele obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.

Tot acolo este și locul de trecere prin țara noastră a Paralelei 45. Așadar, Cascada Bigăr se află în Valea Minisului, la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN57B și la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator.

Apa ce curge la cascada Bigăr este bogată în calcar și se varsă în răul Miniș de pe un prag stâncos de circa 8 metri înălțime, acoperit cu mușchi, formând celebra cascadă. Apa iese de sub o stâncă ce are o înălțime de peste 50 de metri. Culorile se schimbă în funcție de razele soarelui și îți dau senzația că ai în față o apa vie, atât este de minunată. .

Cascada a devenit foarte populară în ultimii ani, în urma mai multor campanii de promovare și amenajare a zonei. După amenajarea eco-turistică, numărul turistilor s-a dublat. Dacă în perioada 2016-2017 au vizitat cascada 50.000 de turiști, în intervalul 2017-2018, numărul lor ar fi depășit 100.000

Deși căderea de apă este cu adevărat spectaculoasă, multe dintre imaginile care circulă în online cu Cascada Bigăr, înainte de prăbușire, sunt destul de mult prelucrate.

Cascada Bigăr imagini

Cascada este formată de izbucul Bigăr, un izvor subteran puternic, cu activitate intermitentă, care funcţionează pe principiul sifonului. Când apa adunată într-un gol carstic atinge nivelul cotului sifonului, iese brusc la suprafaţă. La mică distanţă de izvor, apa bogată în calcar se varsă în râul Miniş, de pe o stâncă acoperită de muşchi, formând o cascadă de tuf calcaros. Iarna, țurțurii de gheață ai cascadei formează un adevărat Palat de Cleștar.

Cascada Bigar inghetata

Cum ajungi la Cascada Bigăr

Din București până la Cascada Bigăr sunt circa 452 de kilometri. Traseul către cascada Bigăr are drept cale de acces Drumul național (DN57B) Anina – Poneasca – Valea Minișului – rezervație (drumul se urmează doar până în dreptul Cascadei Bigăr, înainte de a ajunge în satul Bozovici).

Drumul este asfaltat, într-o stare foarte bună. Dacă vii dinspre Reșița, ai grijă să treci prin Carasova, apoi Anina, Oravița și să depășești micul lac de acumulare Gura Golumbului.

Din dreptul cascadei Bigăr se intră în rezervația naturală. Cascada se află la câțiva metri distanță de șosea. Aici există și un loc de popas pentru turiști. Poți înainta, pe jos, circa 10 minute pentru a vedea de unde izvorăște apa-Peștera Bigăr.

Izvorul Bigăr sau Izbucul Bigăr, cum i se mai spune, este unul puternic a cărei apă provine din subteran și trece prin peșteră ce îi poartă numele din Munții Aninei.

Până la izvor se urcă pe o potecă stâncoasă, apoi se ajunge la un podeț de lemn peste râu și ajungi la peșteră.

Cei care vor să vadă mai multe obiective turistice în zonă și să afle mai multe povești și legende interesante plătesc o taxă modică. Înainte de prăbușire, apa cascadei era considerată curată și potabilă.

Legenda Cascadei Bigăr

Există mai multe povești și legende ale Cascadei Bigăr, însă una dintre ele este cea mai cunoscută.

Potrivit legendei, o familie de țărani de pe Valea Almajului ce nu au putut să aibă urmași au aflat de la o vrăjitoare, în vis, că dacă femeia va bea apa de la izvorul dintre cele două lumi, de sub stâncă, va avea un copil. Vrăjitoarea le-a spus că dacă vor avea o fată să nu o lase să se îndrăgostească că își va găsi moartea. Femeia a născut o fată care s-a îndrăgostit de un băiat pe nume Bigăr. Tatăl ei a închis-o în grota de pe munte pentru a o ține departe de blestem.

Suferințele fetei au înduplecat-o pe vrăjitoarea ce trăia în Tărâmul Regăsirii Dorului să viziteze fata în grotă și să îi transforme părul într-o cascadă pe care au început că cadă lacrimile ei. Tânărul Bigăr s-a aruncat în apă, iar tânăra a murit odată cu acesta. Cei doi s-au reîntâlnit pe cealaltă lume, acolo unde și-au putut împlini povestea lor de dragoste.

Legenda mai spune că cei îndrăgostiți care vor să aibă parte de iubire veșnică pot să bea apă din Cascada Bigăr.

Ce poți vizita în apropierea cascadei

Rezervația naturală a fost înființată în anul 1982 și declarată arie protejată prin lege. Aria naturală se întinde pe o suprafață de 176,60 hectare și este inclusă în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița.

Rezervația reprezintă o zonă colinară, cu izvoare, chei, abrupturi calcaroase, văi, lapiezuri, doline, ponoare, peșteri, avene, poiene și pajiști; cu o faună alcătuită din mamifere (urs brun, râs, lup, vulpe), păsări, reptile, broaște și pești; și o floră (nuc comun, alun turcesc, ghimpe, bujor bănățean) specifice grupări montane a Munților Banatului.

Izbucul Bigăr este un izvor puternic alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peștera cu același nume din Munții Aninei.

Obiective turistie pe langa Cascada Bigar

La numai 20 km de Cascada Bigăr vei întâlni o altă zonă de poveste – inspirată poate din poveștile cu pitici: în comuna Rudăria din Caraș-Severin există cele mai frumoase 22 de mori de apă din țara. Complexul Rudăria face parte din patrimoniul UNESCO, iar zonă este unică în sud-estul Europei

Cascada Bigăr cazare

Cea mai apropiată localitate unde se poate găsi cazare la cascada Bigăr este chiar Bozovici. Aici prețurile la cazare în pensiuni pornesc de la 30 de euro pe noapte și pot crește în funcție de cerințe și preferințe.

Dacă nu cautați cazare chiar aproape de cascada Bigăr, puteți opta pentru localitățile Anini sau Văliug, unde prețurile la cazare nu diferă foarte mult, însă sunt mai multe opțiuni.

O parte din Cascada Bigăr s-a prăbușit în iunie 2021

La începutul lunii iunie, o parte din stânca acoperită de mușchi pe care se revărsa Cascada Bigăr s-a prăbușit. Au existat, la momentul respectiv, mai multe ipoteze privind prăbușirea, însă reprezentanții Romsilva au precizat că prăbușirea a fost din ”cauze naturale. Potrivit instituției, cascada s-a prăbușit din cauza propriei greutăți.

 
 

Urmărește-ne pe Google News