Descoperă lucruri interesante și obiective turistice din apropiere de Cascada Pișoaia:
Cuprins:
Despre cascada Pișoaia
Cascada Pișoaia se află într-o rezervație peisagistică situată în partea de nord-vest a județului Alba, în Munții Apuseni, nu departe de masivul Găina. Cascada Pişoaia se află în comuna Vidra, sat Nemeși, pe Arieşul Mic, la confluenţă cu pârâul Slatina, în imediata apropiere a drumului DJ 762 Mihoieşti – Avram Iancu.
Căderea de apă se realizează de la aproximativ 18 m înălţime, cu un front de răsfirare a apei de 25 metri pe abruptul stâncos pe care se scurge. Formaţiunile calcaroase depuse de-a lungul timpului măresc frumusețea zonei. Apele din zonă sunt bogate în calcar, acoperă totul cu depuneri, şi dau naştere la numeroase formaţiuni calcaroase, unele chiar spectaculoase.
Rezervaţia Cascada Pişoaia se află pe un prag stâncos de calcare cristaline de vârstă paleozoică, încadrată într-o pădure de fag şi arbori izolaţi de răşinoase.
Cum ajungi la cascada Pișoaia
Plecând din Arieșeni, pe DN 75 înspre Câmpeni până la Barajul de la Mihoiești. De aici mergeți pe drumul asfaltat ce duce în Comuna Avram Iancu, circa 20 de kilometrii până în Comuna Vidra, satul Nemești. Pe marginea drumului sunt două panouri informative unul pe partea dreaptă Dealul cu melci și unul pe stangă Cascada Pisoaia. Traversați Ariesul Mic și deja se va putea auzi cascada. După o plimbare de 500 de metri ajungeți la cascadă. Este un traseu ușor ce poate fi făcut pe tot timpul anului, fiecare anotimp dând cascadei un farmec aparte.
Alte trasee turistice din Arieșeni
Stațiunea Arieșeni, cea din care se poate ajunge și la cascada Pișoaia, este situată într-o zonă cu adevărat pitorească din Munții Apuseni, fiind înconjurată de obiective turistice foarte populare și trasee turistice cu o frumusețe aparte:
- Arieșeni – sat Fata Lapusului – Garda Seacă – sat Ghețar – Ghețarul Scărișoara – traseu marcat triunghi roșu;
- Arieșeni – Garda de sus – Poarta lui Ionele – Cheile Ordancusii – Ghețarul Scărișoara – și retur sau coborâre pe munte – traseu auto
- Arieșeni – Garda de sus – Poarta lui Ionele – Cheile Ordancusii – Ghețarul Scărișoara – Izbucul Cotețul Dobrestilor – Izbucul Tauzului – Peștera Coiba Mare – Peștera Coiba Mica – Peștera Ghețarul Vârtop
- Arieșeni – Garda de sus – Izbucul Cotețul Dobrestilor – Ghețarul Scărișoara – Poiana Calineasa – Cheile Ordancusii – Poarta lui Ionele – Arieșeni
Alte obiective turistice în apropiere de cascada Pișoaia
- Rezervaţia Dealul cu melci este un unicat geologic, fiind, totodată, unul dintre cele mai spectaculoase puncte fosilifere din Transilvania. Dealul cu melci, din punct de vedere geologic, reprezintă un conglomerat de gresii şi marne în care au fost încrustate zeci de specii de moluşte Cu uşurinţă se pot observa formele şi mărimile diferite de melci cimentaţi în stâncă, în straturi ce variază între 8 şi 10 m grosime. Rezervaţia se întinde pe 0,67 hectare, iar aria protejată ştiinţifică ajunge la 4,30 hectare. Rezervaţia paleontologică Dealul cu melci este situată la o altitudine de 650 m, în judeţul Alba, comuna Vidra — sat Nemeşi.
- Peștera Scărişoara se află la aproximativ 15 kilometri de comuna Arieşeni. Turiştii pot coborî pe acest gheţar urmând treptele de lemn. Potrivit mai multor documente, aici exista o scară ce înlesnea coborârea încă de la jumătatea secolului al XIX-lea. Gheţarul, vechi de peste patru milenii, poate fi vizitat numai în sectorul superior, cel inferior fiind lipsit de gheaţă.
- Tot în zona Arieşeni puteţi vedea Groapa Ruginoasă, considerată „Marele Canion al României”. Cu o adâncime de peste 100 de metri, ea se întinde pe o distanţă de 600 de metri.
- Parcul Natural Apuseni este o arie protejată de interes național pe teritoriile administrative ale județelor Alba, Cluj și Bihor. Zona destul de amplă este presărată cu peșteri și cascade, iar peisajele îți taie respirația. Una dintre ele este Peștera Urșilor.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!