Descoperă legendele cascadei Urlătoarea și obiective turistice din zonă:
Cuprins:
Despre Cascada Urlătoarea
Cascada Urlătoarea se află la o altitudine de 1100 metri, în apropierea orașului Bușteni. Este o cascadă formată de pârâul Urlătoare. În afara principalei căderi de apă (15 metri), există și alte căderi de apă mai mici, desfășurate pe câteva zeci de metri mai sus, pe cele două pâraie, Urlătoarea Mare și Urlătoarea Mică.
Cascada Urlătoarea este descrisă de Alexandru Vlahuță ca fiind „o frumoasă cădere de apă unde pârâul se aruncă de sus de pe o prispă de piatră și cade de la înălțimea de 15 metri – un sul lucitor de cristal, ce se sparge cu zgomot în volbura de jos”.
Cum ajungi la Cascada Urlătoarea – traseu
La Cascada Urlătoarea se poate ajunge pornind din stațiunea Bușteni sau din Valea Țapului. Este un traseu ușor, accesibil pentru toate vârstele. Se poate pleca de la telecabina Bușteni-Babele. De aici urmăm drumul ce duce spre cabana Piatra Arsă , denumit de cunoscători și Jepii Mari. Traseul către Piatra Arsă are marcaj turistic triunghi albastru ce merge împreună cu marcajul punct roșu, marcajul turistic către Cascada Urlătoarea. Traseul se parcurge într-un timp aproximativ de 30 de minute, fiind foarte ușor, cu o diferență de nivel de aproximativ 200 metri.
Traseul este deschis tot timpul anului, însă este recomandat să fii echipat cu bocanci de munte, mai ales că vei trece peste câteva podețe mereu umede și alunecoase.
În sezonul ploios, Cascada Urlătoarea are ape bogate, care vuiesc și se aud de departe. Ea nu este la fel de frumoasă vara, pe timp de secetă. Dar asta nu înseamnă că nu merită să o vizitați îndiferent de anotimp.
- Descoperă și alte trasee montane din Bușteni ce merită parcurse
Legenda Cascadei Urlătoarea
Legenda vorbește despre dragostea a doi frați ciobani pentru o frumoasă păstoriță, care își păștea oile prin acești munți în vremuri trecute. Într-o zi neguroasă, fără a ști unul de dragostea celuilalt, frații și-au întins brațele către păstoriță. Aceasta, înspăimântată, se aruncă de pe stânci prefăcându-se în cascadă, care simbolizează tinerețea ei pierdută. Cei doi frați, îngroziți, se transformă în două stânci, care străjuiesc și acum cascada.
Alte obiective în apropiere de Cascada Urlătoarea
- Crucea de pe Caraiman, sau Momumentul Eroilor, poate fi admirată chiar și de la poalele munților, atât ziua cât și noaptea, pentru că este luminată. Crucea este construită la o altitudine de 2291 m., între anii 1926 – 1928 de către Căile Ferate Române. Crucea are înălțimea de 48 m, iar lățimea unui braț este de 14 m.
- Babele este vestitul monument natural situat pe Platoul Bucegilor, care a fost mereu o atracție turisticǎ, la o altitudine de 2.292 de metri, în vecinătatea vârfului Baba Mare, cu aceeaşi altitudine şi cu orientare pe direcţia nord-sud.
- Sfinxul – Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost pur si simplu fascinați de această minunăție a naturii, Sfinxul. Originea numelui Sfinxului este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu Sfinxul Egiptean, formarea lui fiind datorată eroziunii vântului.
- Peștera Ialomiței, una dintre cele mai vizitate peșteri dn Munții Bucegi și din România, se află pe Muntele Bătrâna, la o altitudine de peste 1600m. Accesul se face cu telecabina Bușteni până la Babele și mai departe telecabina până la Peștera. Accesul se face cu telecabina Bușteni până la Babele și mai departe telecabina până la Peștera.
- Castelul Cantacuzino (Bușteni) – construit în anul 1910 de către Gheorghe Cantacuzino.
- Biserica Domnească – construită în anul 1889, ctitorie a regelui Carol I și a reginei Elisabeta, se remarcă prin arhitectura deosebită, dotările interioare (icoanele din interior sunt originale fiind pictate Gheorghe Tattarescu) și vechimea sa.
- Mănăstirea Caraiman – o mănăstire de călugări ce poartă hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” și care este amplasată într-un cadru mirific chiar la poalele muntelui Caraiman.
- Casa scriitorului Cezar Petrescu – construită în 1918, în prezent aici este amenajat Muzeul Memorial Cezar Petrescu. Monumentul „Ultima Grenadă” – a fost ridicat în anul 1928 și este dedicat eroului caporal Constantin Mușat.
Daniel9090 • 21.01.2024, 10:53
Cascada Urlătoarea este percepută adesea ca o bijuterie naturală, oferind o experiență deosebită