Cascada Vălul Miresei este o cascadă în două trepte de o frumusețe aparte, fiind cea mai reprezentativă cascadă din Munţii Apuseni.
Cuprins:
Unde se află Cascada Vălul Miresei
Cascada Vălul Miresei mai este cunoscută și sub denumirea de Cascada Răchițele. Superbul obiectiv turistic se află situat pe Valea Stânciului, în aria localității Răchitele din comuna Mărgău, în județul Cluj. Cascada se află la o distantă de 6 km de Răchițele.
Din Cluj ai de parcurs aproximativ 68 km până la cascadă, drumul trece prin Huedin, ajungând la Răchițele. Se poate merge cu mașina până aproape de cascadă, drumul fiind asfaltat până la 1 km depărtare de cascadă.
Aceasta cascadă este spectaculoasă apa având o cădere de aproximativ 30 m. În plus, se află la o înălțime de aproximativ 1000 m. În jurul cascadei se află un masiv perete stâncos. La baza treptei de sus există o marmită (scobitură) adâncă cu diametrul de 10 m, care asigură dispersia apei, astfel seamănând cu un voal.
Pe timp de iarnă, peretele stâncos îngheață și drumul devine un loc excelent de escaladat pe gheață, pentru pasionați.
Legenda cascadei Vălul Miresei
Legenda locului spune că în vremuri de mult apuse, o mireasă a căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Șocați de tragicul accident, nuntașii s-au oprit în zona cu pricina și au început să plângă zile la rând până când s-a format o cascadă.
În realitate, numele s-ar putea atribui formei cascadei care seamăna cu un voal.
Un alt lucru interesant mai puțin știut despre locuitorii din comuna Mărgău este faptul că aceștia au propriul lor grai cunoscut drept limba gomoțască sau gumuțască.
Geamgii din zonă, fiind vestiți pe timpuri, au inventat o limbă care putea fi înțeleasă doar de locuitorii din împrejurimi, iar acum această limbă se știe că este unicul argou rural din România.
De-a lungul anilor, meseria de geamgiu nu s-a mai practicat, și odată cu dispariția acestui meștesug, s-a pierdut și limba. În prezent mai există doar câteva familii care o pot vorbi.
Obiective turistice lângă Cascada Vălul Miresei
Satul Răchițele este o zonă liniștită și pitorească din Munții Apuseni. E poziționat pe drumul de acces în Parcul Natural Munții Apuseni, în județul Cluj. Din Răchițele până la Cabana Padiș mai sunt 32 de kilometri.
Din Răchițele se poate intra în Parcul Natural Munții Apuseni (intrarea nordică). Drumul asfaltat trece prin Doda Pilii și Ic Ponor. Din Ic Ponor până în Padiș (11km) drumul în continuare este neasfaltat.
Lacul Tarnița este unul dintre cele 4 lacuri de acumulare de pe cursul râului Someșul Cald. Celelalte 3 sunt Lacul Beliș-Fântanele, Lacul Someșul Cald și Lacul Gilău. Este situat în județul Cluj, între comunele Râșca, Mărișel și Gilău. Barajul lacului Tarnița a fost finalizat în 1974 și are o înălțime de 97m și o lungime de 237m.
Lacul Tarnița este o zonă de agrement pentru clujeni. Vara e aglomerat, chiar și în timpul săptămânii. Puțină lume știe că poți face snorkeling și ai ce vedea sub apă, la Tarnița. Primăvara și toamna apa este mai limpede, dar e posibil să ai nevoie de costum de neopren.
Peștii – clean, biban, biban soare, păstrăv – din Tarnița nu sunt unici. Se găsesc și în Lacul Beliș-Fântânele, mai ales în locurile mai puțin aglomerate. În Beliș apa este puțin mai rece și în general, mai limpede decât în Tarnița.
- Descoperă cele mai frumoase cascade din România
Trasee montane de la Cascada Vălul Miresei
- Răchițele – Cascada Vălul Miresei. Cu pornire de la punctul Salvamont, se urcă pe vf. Lespezi. Se coboară în sat pe Dealul Măcrişului, trecând pe lângă biserica satului, se ajunge pe Valea Stanciului şi de acolo până la Cascada Valul Miresei.
- Răchiţele-Vlădeasa. Punct Salvamont – Valea Stanciului – Ponorul de la Tău – Făget – Pietrele albe – Dealul Petrieni – Refugiul Vlădeasa – Dl Chicera Orzaşilor – Valea Răcadului cu V. Zănoghii – Dosu Răcadului – Biserica Frăsinetanilor – Vf. Cetăţii – Vf. Lespezi – Punct Salvamont
- Poiana Lespezi – Vârful Lespezi – Creasta Estică – Peştera Mică
- Răchiţele centru – Cascada Valul Miresei – Pietrele Albe, durata fiind de 5-6 ore dus – întors. Grad de dificultate: uşor. Priveliștea e extraordinară de acolo, cu valea amplă care se deschide pe partea dreaptă și stâncile verticale pe vârful cărora trece poteca
- Răchiţele centru – Piatra Arsă, cu durata de 4 ore dus – întors. Grad de dificultate: uşor.