Castanele dulci sunt bogate în potasiu, fosfor, calciu, fier, magneziu, lecitină şi în vitamina C. Grăsimile lor nu conţin colesterol, iar datorită vitaminelor şi mineralelor din compoziţie sunt indicate în cazurile de astenie fizică şi intelectuală, în convalescenţă sau pentru creşterea imunităţii bătrânilor şi a copiilor. Castanele pot fi consumate crude, fierte (sub formă de piure), însă cel mai adesea sunt preparate la grătar sau la cuptor. De asemenea, în unele cazuri, castanele sunt uscate şi măcinate, fiind transformate într- o făină foarte bună pentru pâine sau pentru prăjituri. Mai mult, există reţete de compot sau chiar de bere care includ castane.

Cum le recunoaşteţi pe cele comestibile

Aşa arată frunzele castanului dulce şi fructele acestuia. Castanele comestibile au o formă aproximativă de inimă. Au vârful ascuţit, iar în partea opusă au o pată crem spre gri. La cele necomestibile, această pată este aproape albă. Dacă sunt în “cămaşă”, le poţi deosebi imediat: la castanele dulci învelişul are ţepi ascuţiţi şi foarte deşi, iar cel al castanelor necomestibile are ţepii rari. Frunzele de castan dulce sunt un bun remediu pentru febră, pentru probleme respiratorii şi pentru toate tipurile de tuse. În antichitate, acestea erau folosite de medici în tratarea tuberculozei.

Întineresc tenul

Pulpa proaspătă a castanelor e plină de ingrediente antioxidante, aşa că este bună pentru toate tipurile de ten. Zdrobite şi amestecate cu miere, castanele se transformă într-o mască 100% naturală, nutritivă şi revitalizantă pentru ten, făcându-l să arate astfel întinerit. Amestecul se lasă 30 de minute pe faţă, apoi se curăţă cu apă călduţă.

Înainte de a urma sfaturile prezentate, adresaţi-vă medicului de familie. Amănunte legate de subiectul abordat de dr. Nwabudike puteţi obţine la cabinetul acestuia din Bucureşti – bd. Decebal nr. 1, bloc H2, scara 2, ap. 45, tel. 021.322.66.99 sau 0752.304.536.

Ne puteţi scrie despre subiectele care vă interesează pe adresa redacţiei: bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucureşti.

Urmărește-ne pe Google News