Istoria Castelului Banffy de la Bonțida – locul unde se desfășoară Electric Castle

De cinci ani auzim în mod constant de Castelul Banffy din Cluj, deoarece este locul unde, în fiecare vară, festivalul de muzică Electric Castle se desfășoară. Festivalul atrage anual mii de oameni doritori de distracție, din toate colțurile lumii, și datorită locului de poveste în care se petrece evenimentul. Castelul Banffy a luat locul unui fost conac, reședință nobiliară, iar în prezent se află în plin proces de restaurare, dar cu porțiuni deschise vizitatorilor.

Castelul Banffy de la Bonțida istorie
Castelul Bánffy de la Bonțida, de Cserna Karoly, în „Monarhia austro-ungară în cuvinte şi imagini” (1902), vol. 23

Sursa foto wikipedia.org

Istoricul Castelului Banffy

Castelul Banffy a fost cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei deoarece este un întreg ansamblu arhitectonic construit de o familie pe nume Banffy, din comuna Bonțida, județul Cluj. Inițial, castelul a fost construit într-un stil renascentist, iar modificările ulterioare din secolul al XVIII-lea au fost făcute în stilul baroc și în secolul al XIX-lea, în stil romantic.

Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea
Recomandări
Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea

Întregul domeniu de la Bonțida a intrat în posesia familiei Banffy în anul 1387, atunci când regele Sigismund de Luxemburg l-a donat lui Dionisie, fiul lui Toma Losonci.

Până să se realizeze ansamblul actual la Bonțida, acesta a fost o reședință nobilară/conac, ce a fost atestat documentar după anul 1640.

Construcția ansamblului actual a fost inițiată de Dionisie Banffy, cumnat și consilier al principelui Transilvaniei Mihai Apafi I. Prima formă a conacului a fost în formă de L, fortificat cu ziduri dispuse în forma dreptunghiulară, tunuri circulare în patru colțuri și un turn de poartă înalt, la intrare.

Imediat după decapitarea lui Dionisie, lucrările au continuat și l-au avut drept moștenitor pe viitorul guvernator Gheorghe al III-lea.

Din nefericire, în urma războiului de independență, între anii 1704 și 1711 castelul a fost avariat și a necesitat reparații și reconstrucții în mai multe locuri.

Castelul Banffy din Bonțida
Castelul Banffy din Bonțida
Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO
Recomandări
Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO

Castelul Banffy de la Bonțida a fost atacat, jefuit și incendiat

Începând cu anul 1735, domeniul a fost moștenit de către Dionisie Banffy al IV-lea, care avea în acel moment nu mai mult de 12 ani. Acesta a petrecut o lungă perioadă la Viena, după care s-a întors în Transilvania ca Mare Comis al Împărătesei Maria Tereza și a inițiat reconstrucția castelului în stil baroc și ulterior a inițiat modificarea clădirii principale, care se mai păstrează și acum.

Prima dată s-a construit curtea de onoarea din fața clădirii porții în formă de U care era alcătuită din: manejul, grajdul, remiza și locuințele servitorilor. A urmat crearea parcului care înconjoară castelul Baffy în stilul baroc francez caracterizat prin forme geometrice clare stricte, cu lac, alei, statui și fântâni arteziene.

Următorul descendent Banffy, Jozsef Banffy a demolat în anul 1820 turnul de poartă, iar din materialul rezultat a fost ridicată o moară de apă pusă la dispoziția sătenilor. Tot în această perioadă și la dispoziția lui Jozsef Banffy a fost modificată și fațada vestică a ansamblului în stil romantic, neogotic în conformitate cu parcul remodelat.

Castelul Banffy de la Bonțida incinta
Incinta castelului, cu trăsurile pregătite pentru plimbare (circa 1890)
Alexandr Stoianoglo, candidatul prorus la președinția Moldovei, sponsorizat cu bani din România. Afaceristul care i-a plătit o vacanță de lux
Recomandări
Alexandr Stoianoglo, candidatul prorus la președinția Moldovei, sponsorizat cu bani din România. Afaceristul care i-a plătit o vacanță de lux

Sursa foto wikipedia.org

În anul 1859 castelul a fost vândut baronului Miklos Banffy, comite al comitetului Alba de Jos, ultimul proprietar al castelului înainte de naționalizare. El a restaurat fațada vestică și turnul nord-vestic în anii 1935-1937.

Lucruri mai puțin știute despre Castelul Banffy de la Bonțida

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, castelul a fost folosit drept spital militar, iar în anul 1944 a fost serios afectat, atunci când trupele germane, aflate în retragere, au jefuit, atacat și incendiat întreg ansamblul.
Mobilierul a fost distrus în totalitate, dar și bine-cunoscuta galerie de portrete, și biblioteca.

Castelul Banffy, Bonțida - locul unde se desfășoară festivalul Electric Castle
Castelul Banffy, Bonțida – locul unde se desfășoară festivalul Electric Castle
  • După căderea regimului comunist, din cauza stării de degradare în care se afla ansamblul, World Monuments Watch a inclus castelul pe Lista celor 100 Cele Mai Periclitate Situri din Lume.
  • În urma acordului semnat în 1999 de Ministerul Culturii și Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria, au început lucrările de reabilitare a ansamblului.
  • În anul 2001, a debutat Programul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit sub egida Fundației și s-a asigurat paza și administrarea imobilului, dar și atragerea unor fonduri pentru restaurare.
  • În anul 2005 s-a inaugurat Centrul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit care a funcționat în clădirea Miklos.
  • Pentru întreaga activitate desfășurată în castel, în anul 2008, Centrul a fost premiat cu Marele Premiu Europa Nostra a Uniunii Europene.
  • În anul 2007, principesa Margareta a României și-a asumat rolul de Patron Spiritual al Centrului de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului de la Bonțida.
  • În anul 2008, contesa Banffy Katalin, proprietara actuală a castelului, fiica lui Banffy Miklos, a încheiat un contract concesional pe 49 de ani cu Fundația Transylvania Trust, pentru reabilitarea castelului și înființarea unui centru cultural de specializare.
  • În anul 2005 s-a inaugurat Centrul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit care a funcționat în clădirea Miklos.
  • Pentru întreaga activitate desfășurată în castel, în anul 2008, Centrul a fost premiat cu Marele Premiu Europa Nostra a Uniunii Europene.
  • În anul 2007, Principesa Margareta a României și-a asumat rolul de Patron Spiritual al Centrului de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului de la Bonțida.

Vezi și care sunt cele mai frumoase castele din România

Cum ajungi la Castelul Banffy

Castelul este localizat la circa 30 de kilometri de Cluj-Napoca și se poate ajunge acolo cu mașina, pe drumul DN1C/E576.

În perioada în care se desfășoară Electric Castle, pentru a ușura accesul publicului la locul de desfășurare a concertelor, sunt puse la dispoziție trenuri și linii speciale.

Program de vizitare a Castelul Banffy din Bonțida


Castelul poate fi vizitat în mod constant, iar la cerere, se organizează tururi în trei limbi. De luni până duminică între orele 10 – 20 (aprilie-octombrie) și de la 10 până la apus în timpul sezonului de iarnă (noiembrie-martie)10-18.00

Castelul Banffy: Preț Intrare

Preț intrare: 8 RON.

În spatele clădirii se află un lac și un parc unde puteți organiza picnicuri sau pur și simplu vă puteți relaxa. Mai mult, oaspeții pot lua prânzul sau cina în cafeneua Culturală, care se găsește în fosta clădire a bucătăriei.

Castelul Banffy, bântuit? Legenda din jurul castelului Banffy

Lucrul care atrage și mai mult vizitatorii este legenda potrivit căreia castelul ar fi bântuit. Despre castelul Banffy se spune că este cel mai bântuit loc de la noi din ţară. Potrivit legendei, fantoma unui tânăr care lucra la castel şi a fost ucis apare din când în când în diferite părţi ale complexului. Se spune că prințesa care trăia în castel avea o relație cu cineva din exterior. Aceasta a fost văzută de un grăjdar cum se furișa și, ca să nu fie dată în vileag, a sedus băiatul grăjdar și apoi l-a ucis cu un cuțit. Astăzi circulă zvonul precum că fantoma tânărului bântuie castelul.

Pe de altă parte, toţi lo­calnicii consideră că împrejurimile şi castelul sunt bântuite, potrivit stiridecluj.ro. De-a lungul timpului, au fost raportate de martori oculari numeroase apariţii de fantome bănuite a fi ale celor care au murit în timp ce castelul era folosit ca spital militar de către germani. Mulţi au văzut siluete de soldaţi germani şi de oameni în cârje apărând, dis­părând sau plimbându-se printre zidurile castelului.

Povestea Electric Castle în Castelul Banffy din Bonțida

Festivalul Electric Castle este fenomenul cultural al noii generații. Este evenimentul muzical care îmbină mai multe zone muzicale, de la rock, reggae, până la muzică electronică, trap, hip-hop sau indie.
Până acum, festivalul Electric Castle a fost nominalizat de 4 ori la European Festival Awards, la categoria Best Medium Sized Festival.

Datorită acestui festival, Castelul Banffy din Bonțida a devenit unul din cele mai atractice locuri de vizitat în Cluj.

Electric Castle The Cat Empire
Formația australiana The Cat Empire, la Electric Castle, în 2015

Istoria festivalului Electric Castle de la Castelul Banffy

  • În anul 2013 a fost prima ediție a festivalului și s-a desfășurat între 19 și 22 iunie. Atunci, peste 30.000 de persoane au fost pe domeniul Castelului Banffy în cele 3 zile de festival, iar pe scenă au evoluat peste 90 de artiști.
  • În anul 2014, a doua ediție a festivalului a avut loc tot în aceeași perioadă ca și în 2013, însă mottoul festivalului a fost: „Bigger, Stronger, Better” (Mai mare, mai bun, mai puternic). Festivalul s-a extins la 4 zile, s-a mărit numărul de scene, iar participanții au depășit un număr de 78.000. Până atunci, Electric Castel a fost cel mai mare festival din istoria României.
  • În anul 2015, a treia ediție a festivalului Electric Castle de la Bonțida a avut loc între 25 și 28 iunie. Aici s-au prezentat peste 95.000 de oameni, au fost 6 scene și peste 150 de artiști prezenți.
  • Anul 2016 a adus festivalul Electric Castle la Bonțida între 14 și 17 iulie, iar în cele 4 zile de festival au fost prezente peste 120.000 de persoane.
  • În anul 2017, a cincea ediție a festivalului Electric Castle a fost între 12 și 16 iulie, iar mottoul evenimentului a fost: „The most spectacular EC yet” (Cel mai spectaculos Electric Castle de până acum).
  • Așa a și fost, deoarece în acel an au participat peste 171.000 de persoane în timpul celor 5 zile de festival.
  • În anul 2018 festivalul Electric Castle a avut loc între 18 și 22 iulie, iar spațiul de desfășurare a festivalului și structurii acoperite s-a mărit pentru mai mult de 25.000 de oameni. Au participat peste 210.000 de oameni.
  • În anul 2019, festivalul Electric Castle a avut loc în perioada 17-21 iulie. Au participat artiști reprezentativi pentru scenele rock, house și electro, pe afiș fiind nume mari precum: Florence și The Machine, Limp Bizkit, Metric, The Vaccines, Boys Noize, dar și mulți alți artiști.
  • În anul 2020, Electric Castle a fost anulat ca urmare a pandemiei de coronavirus. Autoritățile din România au luat mai multe măsuri pentru a stopa răspândirea virusului, iar una dintre restricții s-a referit la anularea evenimentelor culturale, concertelor, spectacolelor cu prezența publicului.

Alte puncte de atracții

Regiunea conține numeroase puncte de atracție, printre care, cele mai importante sunt următoarele: la Răscruci, Castelul Bánffy și muzeul Fundației Kallós, centrul istoric, muzeul și Biserica armeano-catolică de la Gherla și Biserica Reformată și Rezervația naturală de la Sic, centrul istoric de la Dej și castelul Korniss din Mănăstirea. Desigur, nu se uită din program nici vizitarea orașului Cluj-Napoca, care se află la 30 km de Bonțida.  

Surse foto 123rf.com

Citeşte și: Obiective turistice Cluj-Napoca – Cele mai frumoase locuri de vizitat în oraș

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (18)

Lucaluca   •   01.11.2024, 03:58

Un articol interesant . Felicitări!

XShadowX   •   14.10.2024, 09:08

avem cateva castele super tari in tara noastra, merita vizitate!

Peugeot307   •   25.07.2024, 10:30

Felicitări pentru articol!

Vezi toate comentariile (18)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce purtau militarii nord-coreeni văzuți la Donețk. Șeful spionilor de la Phenian, oferit și el Rusiei
Știrileprotv.ro
Ce purtau militarii nord-coreeni văzuți la Donețk. Șeful spionilor de la Phenian, oferit și el Rusiei
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Alina Bădic anunță vorbele de care trebuie să vă feriți toată viața. Pot avea puterea unui blestem
FANATIK.RO
Alina Bădic anunță vorbele de care trebuie să vă feriți toată viața. Pot avea puterea unui blestem
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
GSP.RO
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
Orașul surpriză din România care a luat fața Bucureștiului. Are cel mai mare buget din țară, se construiește pe bandă rulantă și în fiecare zi apar alte locuri de muncă. Obiectivul este să devină localitatea nr. 1 din țară în materie de calitate a vieții și oraș de referință în UE
FANATIK.RO
Orașul surpriză din România care a luat fața Bucureștiului. Are cel mai mare buget din țară, se construiește pe bandă rulantă și în fiecare zi apar alte locuri de muncă. Obiectivul este să devină localitatea nr. 1 din țară în materie de calitate a vieții și oraș de referință în UE
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Unica.ro
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Manelistul Bogdan Mocanu ar fi acceptat "sume mari" pentru a-l promova pe pro-rusul Alexandr Stoianoglo. A şters clipul în care îl laudă încontinuu
Observatornews.ro
Manelistul Bogdan Mocanu ar fi acceptat "sume mari" pentru a-l promova pe pro-rusul Alexandr Stoianoglo. A şters clipul în care îl laudă încontinuu
Horoscop 2 noiembrie 2024. Săgetătorii au șansa de a observa cât de mult contează gândurile cărora le permit să se deruleze prin mintea lor
HOROSCOP
Horoscop 2 noiembrie 2024. Săgetătorii au șansa de a observa cât de mult contează gândurile cărora le permit să se deruleze prin mintea lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI