Castelul Corvinilor se află în județul Hunedoara și are un farmec aparte datorită stilurilor de construcție diverse.

Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor – scurt istoric

Castelul Corvinilor, numit și Castelul Hunedoarei este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România.

În plus, este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în top 10 destinații de basm din Europa.

Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști.

Construcția a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări, servind atât drept punct strategic întărit, cât și drept reședință feudală.

În secolul XVII, principele Gabriel Bethlen, modifică în spiritul vremii, părți din castel, modificări dictate atât de necesitați civile, cât și militare. Se construiește pe latura estică, peste fundații mai vechi, un corp de clădire, denumit Palatul mare dinspre oraș, compus din două niveluri, respectiv camere de locuit și o sufragerie.

Intrare în Castelul Huniazilor

Cu trecerea anilor, diverșii stăpâni ai castelului i-au modificat înfățișarea, îmbogățindu-l cu turnuri, săli și camere de onoare.

În secolul XIX au avut loc cele mai importante lucrări de retsaurare ale Castelului Corvinilor. În prezent, castelul este restaurat și transformat în muzeu.

Legendele Castelului Corvinilor

Castelul Corvinilor este sursa mai multor legende, cele mai cunoscute dintre ele fiind Legenda Corbului și Legenda Fântânii.

Legenda Fântânii

Despre fântâna din curtea Castelului Corvinilor se spune că a fost săpată de trei prizonieri turci pe care Ioan de Hunedoara în ținea în castel. Ioan le promite celor trei că îi vă elibera dacă vor săpa o fântână cu apă bună. Prizonierii, animați de speranța eliberării, sapă în stâncă timp de 15 ani și la 28 de metri adâncime reușesc să găsească prețioasa apă.

Numai că între timp Ioan murise, iar soția sa, Elisabeta Szilagyi, a decis sã nu respecte cuvântul dat de soțul sãu și nu îi eliberează pe cei trei turci, hotărând să fie uciși.

Prizonierii, ca ultimă dorință, cer permisiunea să scrie pe cheile fântânii o inscripție: „Apă ai, inima nu”, ca un reproș pentru promisiune făcută și nerespectată. De fapt, inscripția descifrată de Mihail Guboglu glăsuieste astfel: „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserică”. Caracterele vechi arabe conținute de inscripție o datează la mijlocul secolului al XV-lea. Poziția actuală a inscripției este pe unul dintre contraforții capelei.

Imagine din interiorul Castelului Corvinilor

Legenda Corbului

Pe blazonul familiei Corvinilor este inscripționat un corb care ține în cioc un inel de aur. Atribuirea acestui simbol al familiei are o legendă. Se spune cã Ioan de Hunedoara, cel care a și fost proprietar la Castelul Corvinilor, era fiu nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasă femeie din Țara Hațegului, pe nume Elisabeta.

Pentru a o feri de necinste, regele îi dă de soț pe unul din vitejii săi, Voicu, dăruindu-i totodată și un inel ca dar pentru copilul nenăscut. Scopul era de a fi recunoscut atunci când va crește și va merge la curtea regală. În timpul unei călătorii făcută de familia lui Voicu, poposind pentru a prânzi, inelul este uitat pe o margine a ștergarului pe care erau puse merindele.

Un corb, atras de strălucirea inelului îl fură, încercând să plece cu el. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc și săgetează corbul, recuperând astfel inelul. Atunci când crește și ajunge la curtea regală, povestește această pățanie. Regele, impresionat de această istorie, decide ca simbolul familiei hunedorenilor să fie corbul cu inel de aur în cioc. De altfel, și numele familiei provine din latinescul „Corvus”, care înseamnă „Corb”, o pasăre care simboliza cu totul altceva în Evul Mediu, și anume înțelepciunea și longevitatea.

Cum ajungi la Castelul Corvinilor

Castelul se află în Hunedoara, la 28 km de Hațeg, 45 km de Sarmizegetusa, 126 km de Sibiu, 172 km de Cluj-Napoca și aproximativ 400 km de București.

Ce poți vizita în Castelul Corvinilor sau Huniazilor

Două turnuri restaurate recent pot fi acum vizitate la Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor și-a deschis, de curând, porțile pentru a le permite românilor care îl vizitează să descopere mai multe încăperi secrete, respectiv încă două turnuri care au fost recent restaurate.

Acum, locuri precum Turnul Vechi de poartă și Turnul Alb, acolo unde nu a intrat nimeni de mai bine de un secol, deoarece în anul 1854 a avut loc un incediu, pot fi vizitate.

În timpul lucrărilor de restaurare, arheologii au putut ajunge în 6 încăperi cu rol de apărare, încăperi ce nu erau cunoscute până acum. Aici au fost găsiți și pereți care încă poartă pictura originală a castelului. Au fost descoperite elemente importante, precum fragmente de frescă din secolul XV și grafitti cu cavaleri în armură luptându-se. De asemenea, a fost descoperită și o intrare practicată în zidul cetății din secolul 14.

La Castelul Corvinilor pot fi acum vizitate 6 din cele 8 turnuri. Turnul Buzdugan, cel mai spectaculor turn al castelului, urmează să intre și el în proces de restaurare, urmând să fie și el ulterior vizitat.

Întregul castel se află într-un proces amplu de reabilitare, finanțat de Uniunea Europeană.

Comoara ascunsă din Castelul Corvinilor

După mai bine de 170 de ani de la izbucnirea incendiului care a mistuit totul, turnurile castelului au fost reabilitate complet, cu ajutorul fondurilor europene, în perioada dintre anii 2019 și 2023, iar acum pot fi vizitate.

Incendiul a distrus atunci monumentul istoric și au fost afectate aproape în totalitate podelele, tavanele, dar și multe căi de acces, porți și scări ale casteluluui.

Odată cu restaurarea spațiilor, au fost descoperite clădiri și povești incredibile care, datorită vechimii lor, sunt considerate o comoară.

Interior Castelul Corvinilor

Primul obiectiv major din Castelul Corvinilor este Turnul nou de poartă, de forma rectangulară, turn care impresioneză prin masivitate, în zona parterului având aspectul unui spațiu boltit, fiind remarcată prezența locului de gardă, unde este și o vatră de foc, aici aflându-se la acest moment casa de bilete.

De aici se ajunge, cu ușurință, în închisoarea castelului, care păstrează o ușa masivă de lemn. Loggia Matia se află la ieșirea din Turnul nou de poartă, în partea stângă, fiind considerată cea mai timpurie manifestare, în domeniul arhitecturii, a Renașterii.

La etajul logiei se mai păstrează unica pictură laică în frescă din Transilvania acelei perioade, precum și Camera de Aur, ce adăpostește expoziția „Obiecte din colecțiile Muzeului Castelul Corvinilor Hunedoara”.

Capela este plasată pe latura estică a castelului, accesul fiind posibil prin scara interioară a Loggiei Matia. De acolo se ajunge în tribuna capelei. Camera domnițelor se află plasată la primul nivel al Turnului nou de poartă, deasupra coridorului de intrare în Castelul Corvinilor. Inițial, a fost doar un nivel de apărare în acest turn, iar în secolul al XVII-lea este tranformat în cameră de zi pentru doamnele din castel. Aici se poate vedea un set de mobilier aparținând secolului al XIX-lea.

Imagine interior Castelul Huniazilor

De aici, prin Scara spirală, se intră în Sala Dietei, plasată la etajul Palatului Mare, construită în stil gotic. Interiorul este fiind modificat radical în sec. XVII în vremea lui Gabriel Bethlen, prin demontarea întregii arhitecturi gotice de piatră, și compartimentarea ei cu încăperi cu funcționalități diverse.

Apoi, se vizitează terasa de artilerie, ușor modificată în secolul al XIX-lea. De aici se deschide o frumoasă perspectivă spre groapa urșilor. Tot de aici se văd și palatul nordic, capela și curtea fântânii, dar și orașul contemporan.

Ultimul obiectiv este Sala Cavalerilor, unul din cele mai interesante spații laice din Transilvania sec XV.

Castelul Corvinilor – program și tarife de vizitare

Program:

Luni: 12.00 – 17.00
Marți – duminică: 9.00 – 17.00

Tarife vizitare Castelul Corvinilor:

Adulți – 35 de lei;
Elevi și studenți – 7 lei;
Pensionari – 17 lei;

Tarife pentru grupuri:

  • Grup organizat: minim 20 de persoane;
  • Adulți – 27 de lei/pers.;
  • Pensionari – 12 lei/pers;
  • Elevi/studenţi – 5 lei/pers.

Beneficiază de acces gratuit la Castelul Corvinilor:

  • copilul cu handicap și persoana care îl însoțește
  • adultul cu handicap grav sau accentuat și persoana care îl însoțește
  • copiii preșcolari organizații care au ca unica activitate acordarea gratuită de servicii sociale.

Castelul Corvinilor, monument unic

Unicitatea monumentului de la Hunedoara constă în gradul înalt de reprezentativitate pentru arhitectura militară din sud-estul Europei secolului XV.

El întrunește cele mai dezvoltate elemente de arhitectură civilă. Palatul Mare este o construcție de inspirație franceză, unică în spațiul dominat de regatul maghiar în acea perioadă. Ilustrează măreția unei mari familii, cea a Hunedoreștilor, capabilă să împrumute modele arhitecturale dintr-un spațiu care găzduiește una dintre cele mai strălucite civilizații medievale: Franța.

Castelul Corvinilor a fost gazda și cadrul realizării mai multor producții cinematografice de prestigiu (filme artistice, documentare sau clipuri publicitare). Aici au fost ecranizate momente celebre din istoria românilor sau din istoria universală – François Villon, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Alexandru Lăpușneanu, David, Regii blestemați, Vlad, Jacqou le Croquat, Blood Rayne.

Urmărește-ne pe Google News