Tinerii din ziua de astăzi, dar nu numai aceştia, au devenit pur şi simplu dependenţi de căştile audio pe care le folosesc frecvent pentru a asculta muzică de pe telefonul mobil sau MP3 player. Fie că sunt în metrou sau în alte mijloace de transport în comun, în parc ori pe stradă, aceştia preferă să-şi bage căştile în urechi pentru a nu asculta toate discuţiile banale din jurul lor. Specialiştii trag însă un semnal de alarmă! Căştile care se bagă în urechi şi volumul dat la maximum pot duce la probleme serioase ale urechilor.
“Cele mai periculoase căşti sunt cele care se introduc în ureche. Şi asta pentru că, nefiind sterile, pot forma leziuni care duc la apariţia unor secreţii, inflamaţii, dureri şi chiar la otite externe. Mai mult decât atât, din cauza prafului şi a mizeriei (care se depun pe căşti atunci când sunt lăsate la-ntâmplare – n.r.), în urechi se pot forma furuncule care sunt neplăcute şi dureroase”, ne-a explicat A d i n a Zamfir (foto), medic specialist ORL la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Ce recomandă specialistul

Totodată, doctorul spune că muzica ascultată la maximum – o perioadă îndelungată – poate traumatiza timpanul lăsând, pentru mult timp, un ţiuit în ureche. Şi mai grav este faptul că auzul poate avea şi el de suferit. Astfel, în cazul în care o persoană dependentă de căşti începe să vorbească din ce în ce mai tare, să nu mai audă bine, să dea sonorul televizorului mai tare sau să acuze dureri, atunci este cazul să se prezinte la un control de specialitate.
Trauma sonoră poate fi identificată foarte uşor cu o audiogramă (o investigaţie minim invazivă). Pentru a nu întâmpina totuşi astfel de probleme, medicii ORL-işti recomandă acele modele de căşti mai mari, care se pun pe urechi, şi nu cele mici, care se introduc direct în orificiu (intraauriculare). De asemenea, este foarte important ca muzica să fie ascultată la un volum moderat, nu la maximum, şi pentru perioade cât mai scurte de timp.
 

Urmărește-ne pe Google News