Descoperă informații interesante și curiozități despre castor:

Cum arată castorul

Castorul european, specie a cărei denumire științifică este Castor fiber, este în prezent specie strict protejată. Acesta a dispărut la începutul secolului al XIX-lea, nu numai în România, ci și în marea parte a Europei, din aceleași cauze: vânarea excesivă pentru blană și modificarea habitatului.

Castorul este un mamifer de lungime medie, având o lungime a corpului de până la 90 cm. Greutatea castorilor variază, în funcție de specie, de la 10 kg până 31 kg. Au o blană mătăsoasă, de culoare brună-roșietică. Castorii au un corp alungit, cu membre mici și puternice. Coada lor neacoperită este mare și lată. Femelele sunt uneori mai mari decât masculii. Un lucru particular la această specie îl reprezintă picioarele, care sunt foarte mici, iar labele prezintă doar patru degete.

Cum arată castorul

Denumirea veche a castorului, “breb”, vine din indo-europeană – “bhebhrus” – rădăcina cuvântului, “bher”, însemnând “castaniu”, “lucios”.

Castorii trăiesc în familii numeroase, alcătuite din părinți, puii din anul respectiv și tineretul din generația anterioară. Animalele tinere părăsesc de regulă cuibul la vârsta de doi ani, iar după o migrare de cel puțin douăzeci de kilometri, își găsesc teritorii și partenere.

Perioada de împerechere este iarna. Puii se nasc primăvara târziu. Puii au blană și la doar câteva ore după naștere, știu să înoate. Nu pot părăsi însă cetatea, deoarece forța cu care apa îi împinge înapoi este mult prea mare și nu pot astfel ajunge la ieșire.

Castorul femelă își alăptează puii timp de șase săptămâni. Ulterior toată familia se îngrijește de hrănirea urmașilor. Familia de castori este pe viaţă, numai dacă unul dintre ei moare, celălalt îşi caută un alt partener.

Ce mănâncă castorul

Castorul este cel mai mare rozător din Eurasia şi America de Nord, animal seminocturn, fiind activ şi ziua şi noaptea. Castorul se hrăneşte cu rădăcini, plante acvatice, papură, trestie, scoarţă de copaci.

Ce mananca castorul

Unde trăiește castorul

Castorii pot fi găsiți în preajma râurilor și a bazinelor acvatice medii din America de Nord și în unele regiuni ale Americii de Sud, Europa.

Habitatul castorului este în apropierea apelor, unde îşi construieşte cuib, pe care îl apără de intruşi înconjurându-l cu baraje, maldăre de noroi, pietre, amestecate cu urină şi o secreţie din sacul anal (castoreum). Mai ales toamna sapă adânc la rădăcina copacilor sau îi retează, pentru a-şi ridica astfel barajele protectoare.

Curiozități despre castor

  • Castorul este un veritabil „inginer” constructor şi peisagist, având caracteristici unice în lumea animală. El este singurul animal care știe cum să construiască diguri formând mlaștini în care-și are habitatul.
  • Fiind mamifere semiacvatice, care au apărut cu milioane de ani în urmă, aceste vieţuitoare au jucat un rol major în configurarea peisajelor, a ecosistemelor şi hidrosistemelor. Castorii modifică, de multe ori, caracteristicile mediului, creând mlaştini, loc favorabil pentru plantele hidrofile. Construcţiile castorilor pot afecta uneori şi locuinţele oamenilor sau plantaţiile silvice şi agricole.
  • Brebul românesc era considerat în vechea civilizaţie geto-dacă un animal totemic – protector al populaţiei şi venerat ca atare.
  • Castoreum este o secreție produsă de o glandă pe care o are castorul. Această secreție uleioasă era folosită în timpuri străvechi pentru tratarea rănilor, a epilepsiei, febrei, durerilor de cap etc. În zilele noastre castoreum este folosită în parfumerie, alături de mosc şi ambra cenuşie.

Urmărește-ne pe Google News