Castraveții au un conținut ridicat de apă, previn deshidratarea și au un conținut scăzut de carbohidrați. Sunt un aliment consumat în special vara și aduc o mulțime de beneficii organismului.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Informații despre castraveți
Castraveții sunt cunoscuți științific sub numele de Cucumis sativus, aparțin familiei botanice Cucurbitaceae, la fel ca dovleceii și pepenii. Planta crește sub formă de vrej târâtor care poate fi agățat pe araci ori șpaliere.
Castravetele are o formă cilindrică, ușor alungit, poate crește în lungime de până la 50 de cm, însă, în mod normal, are aproximativ 10 cm lungime.
Leguma conține aproximativ 95% apă, vitamine A,B,C, săruri de calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fibre, sulf, mucilagii și erepsină.
Proprietățile castraveților
- Antioxidante;
- Antiinflamatorii;
- Depurative;
- Dizolvant al acidului uric;
- Astringente;
- Stimulante;
- Antioxidante;
- Calmante;
- Astringente;
- Anticancerigene;
- Hidratante.
Valori nutriționale pentru 100 g de castraveți
- Calorii 15;
- Proteine 0,7 g;
- Carbohidrati 3,6 g;
- Omega -3 0,5mg;
- Omega – 6 28 mg;
- Vitamina A – 105 IU;
- Vitamina C – 2,8 mg;
- Vitamina K – 16,4 mg;
- Niacina – 0,1 mg;
- Folat – 7 mcg;
- Acid Pantotenic – 0,3 mg;
- Calciu – 16 mg;
- Fier – 0,3 mg;
- Magneziu – 13 mg;
- Fosfor – 24 mg;
- Potasiu- 147 mg;
- Sodiu – 2 mg;
- Zinc – 0,2 mg;
- Mangan – 0,1 mg;
- Seleniu – 0,3 mcg.
Beneficiile castraveților
Protejează inima
Castraveții au un conținut ridicat de potasiu și combat efectele sodiului în organism, ajutând la reglarea tensiunii arteriale. Leguma este bogată în magneziu și fibre, nutrienți care ajută la sănătatea inimii și, dacă este consumată cu regularitate, ajută la reglarea nivelului de colesterol.
Protejează sănătatea articulațiilor
Castraveții conțin siliciu, un oligomineral care scade din organism odată cu vârsta, dar este esențial pentru asimilarea calciului, a fosforului și a magneziului. Consumul frecvent de castraveți poate ameliora simptomele artritei și poate întări articulațiilor.
Îmbunătățesc sănătatea inimii
Castraveții promovează vasodilatarea și sunt bogați în potasiu, iar asta ajută la reducerea retenției de apă provocată de prea mult sodiu din alimentație și poate scădea tensiunea. De asemenea, vitamina K din compoziția castraveților este esențială în formarea cheagurilor de sânge și previne calcifierea vaselor de sânge.
Îmbunătățesc digestia
Pentru că au în compoziție fibre, în special pectină și fibră solubilă, castraveții luptă împotriva constipației și îmbunătățesc sistemul digestiv. Castraveții murați conțin bacterii probiotice care ajută la o floră intestinală bună.
Pot regla diabetul
Conținutul de apă și fibre din castraveți poate fi un adjuvant natural împotriva glicemiei ridicate. O porție de 100 de grame de castraveți are mai puțin de 4 grame de carbohidrați, fapt ce poate ajuta la senzația de sațietate, fără să ridice nivelul zahărului în sânge.
Ajută creierul și memoria
Castraveții sunt o sursă bogată de fisetină, flavonoid care protejează celulele nervoase, ajută la îmbunătățirea memoriei și reduce riscul apariției bolii Alzheimer. De asemenea, datorită proprietăților antiinflamatorii și antioxidante, castraveții previn îmbătrânirea celulelor nervoase.
Castraveții întăresc oasele
Calciul din compoziția castraveților contribuie la sănătatea osoasă, iar vitamina K ajută la reducerea riscului de fracturi. Leguma consumată cu regularitate crește densitatea osoasă.
Alte beneficii ale consumului de castraveți
- Au un conținut caloric scăzut;
- Elimină toxinele acumulate în organism;
- Încetinesc îmbătrânirea celulară a pielii;
- Ajută în curele de slăbire;
- Bun împotriva mahmurelii;
- Eficient împotriva respirației neplăcute.
Rețete cu castraveți
Castraveți murați
Ingrediente
- 5 kg de castraveţi;
- 1 l de oţet de 9 grade;
- 3 l de apă;
- 4 linguri de sare grunjoasă (fără iod);
- 8 linguri de zahăr;
- 2 frunze de dafin;
- o legătură de frunze de ţelină;
- 3 morcovi;
- 3 cepe;
- ardei iute;
- 1 plic seminţe de muştar;
- 3 rădăcini de hrean;
- o căpăţână de usturoi;
- câteva beţe de mărar uscat.
Mod de preparare
Se face soluţia din oţet, apă, zahăr, sare şi frunze de dafin şi se pune la fiert. Se taie ceapa rondele, usturoiul se zdrobeşte, iar morcovul se taie felii. Când apa fierbe se pun castraveţii spălaţi şi se lasă doar până îşi modifică puţin culoarea.
Se pregătesc borcanele, sterlilizate înainte. Se aşază pe fundul lor rondele de ceapă, 1-2 căţei de usturoi, felii de morcovi şi ţelină şi castraveţi. Apoi se toarnă soluţia de oţet fierbinte şi se adaugă boabe de muştar, hrean felii, ardei iute.
Deasupra se pun frunze de ţelină şi boabe de muștar. Apoi se pune capacul bine înfiletat. Se lasă să se răcească pe dulap şi apoi se pun la rece, în cămară. Rețeta de murături este gata.
Ciorbă de cartofi cu zeamă de castraveți
Ingrediente
- 1 legătură mărar;
- 100 g smântână;
- 2 bucati oua;
- Pentru dres:
- 1 lingura ulei;
- 1 bucata rădăcină păstârnac;
- 3 bucăți roşii în bulion;
- 1 bucata ceapă;
- 1 bucata morcov;
- 1,2 kg cartofi;
- 1/2 litru zeamă de castraveţi în saramură.
Mod de preparare
Morcovul se rade fin şi, împreună cu ceapa tăiată mărunt, se pun la călit în ulei. Se adaugă rădăcina de păstârnac tăiată mărunt sau trecută prin răzătoare şi cartofii tăiaţi cubuleţe. Se lasă 2-3 minute împreună, după care se acoperă cu apă şi se lasă la fiert.
După ce cartofii şi legumele au fiert, se pun roşiile curăţate de pieliţe şi tăiate fâşii. Se lasă să dea un clocot, după care se acreşte cu zeama de castraveţi. Se lasă şi ea să dea un clocot.
Între timp, ouăle se bat, se amestecă cu smântâna şi mărarul şi se diluează cu zeamă din oală. Apoi, se toarnă în oală amestecând conţinutul. Se ia ciorba de cartofi de pe foc şi se aduce la masă fierbinte, eventual cu un ardei iute alături.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Cremă de castraveți
Ingrediente
- 3-4 castraveți;
- 200 ml smântână;
- O legătură ceapă verde;
- O legătură de mărar;
- O lămâie;
- Sare și piper.
Mod de preparare
Castraveții se spală bine, se curăță și se taie în cuburi mici. Se presară cu sare și se lasă deoparte. Într-un vas se pune smântâna, sucul de lămâie, sarea și piperul și se amestecă, după care se adaugă ceapa verde tocată mărunt.
Se scurg castraveții de sucul pe care și l-au lăsat și se amestecă cu sosul din smântână. Se lasă la frigider pentru cel puțin o oră înainte de servire. Se ornează cu mărar proaspăt deasupra.
Supă rece de castraveți
Ingrediente
Mod de preparare
Castraveții se curăță de coajă, se taie cubulețe și se pun într-un blender. Peste se adaugă iaurtul, frunzele de busuioc și chimenul și se mixează până obții o cremă consistentă. Se presară deasupra câteva frunze de busuioc și se lasă la rece până în momentul servirii.
Sos tzatziki
Ingrediente
- Un castravete mare;
- 450 gr iaurt;
- 3-4 căței de usturoi;
- Zeama de la o lămâie;
- O legătură de mărar proaspăt;
- Sare și piper.
Mod de preparare
Castravetele se curăță de coajă și se rade pe răzătoare. Se presară sare deasupra și se lasă deoparte pentru 10 minute. Se strecoară sucul pe care și l-au lăsat castraveții și se amestecă totul cu iaurtul, usturoiul zdrobit, sucul de lămâie, sarea și piperul.
Se toacă mărunt mărarul și se potrivește de gust cu sare și piper, după care se pune sosul tzatziki la frigider pentru minim 3 ore înainte de servire.
Sursă foto: Shutterstock.com
Costica2023 • 09.12.2023, 22:43
hidratare, vitamine, rețete: salate, murături, supe, gustări racoritoare