Cuprins:
Descoperă mai jos câteva rețete de castraveți murați în oțet pe care să le încerci pentru iarnă. Borcanele cu murături se păstrează proaspete pentru iarnă.
Rețete de castraveți murați în oțet
Castraveți murați în oțet gata să îi consumi a doua zi
Ingrediente
- 2 kg castraveți;
- 2 cepe;
- O căpățână de usturoi;
- 2 lingurițe sare, 2 lingurițe zahăr;
- O rădăcină de hrean;
- O legătură de mărar;
- Boabe de muștar, boabe de piper negru;
- 1 litru de apă, 400 ml oțet de vin alb.
Mod de preparare
Spală bine castraveții și lasă-i în apă rece, curată, pentru 30 de minute. Poți pune 2 linguri de bicarbonat de sodiu în apă, pentru a te asigura că se elimină toate impuritățile ori urme de tratamente chimice de pe suprafața castraveților.
Spală mărarul și taie-l mărunt. Curăță ceapa și taie-o în bucăți mai mari, rondele, curăță și usuturoiul.
Alege un borcan mare din sticlă, iar pe fundul lui pune mărarul verde. Așază apoi castraveții, iar printre ei presară ceapa tăiată rondele, cățeii de usturoi, și bucăți de rădăcină de țelină. Presară acum peste o linguriță de boabe de muștar, câteva boabe de piper.
Pune într-o cratiță apa, adaugă zahărul și sarea și dă în clocot. Oprește focul și adaugă acum oțetul peste. Amestecă bine totul și toarnă saramura peste castraveții din borcan. Amestecă bine totul din borcan și pune deasupra un tifon. Lasă așa până a doua zi. Până a doua zi, castraveții se mor mura, iar atunci se poate pune capacul borcanului și se pot depozita la frigider.
Catsraveții murații în oțet pot fi consumați a doua zi.
Citește și: Castraveți murați pentru iarnă
Castraveți murați cu oțet din cidru de mere
Ingrediente
- 1,5 kg castraveți;
- 4 căței de usturoi;
- 4 linguri oțet de cidru de mere;
- 2 frunze de dafin, frunze de cireș, flori de mărar;
- 4 lingurițe de zahăr, 2 lingurițe de sare; boabe de piper.
Mod de preparare
Spală bine castraveții, în mai multe ape, după care lasă-i la înmuiat în apă rece pentru 4 ore. Pe fundul borcanului din sticlă pune frunzele de cireș, cățeii de usturoi și câteva foi de dafin.
Pune acum castraveții în borcan, așază flori de mărar deasupra.
Pune la fiert 1 litru de apă cu sarea, zahărul și oțetul. Dă în clocot, iar apoi toarnă saramura fierbinte peste castraveții din borcan. Lasă pentru 5 minute saramura în borcan, apoi scurge ușor apa.
Fierbe din nou apă cu sare, zahăr și oțet și repetă aceeași procedură de mai sus. Scurge din nou apa și completează a treia oară cu apă fiartă.
Acum, pune peste saramura din borcan, închide ermetic cu capace și întoarce borcanele cu capul în jos. Acoperă borcanele cu un prosop gros și lasă-le până a doua zi să se răcească lent, după care le poți muta în cămară.
Castraveți murați în oțet
Ingrediente
- 5 kg castraveti proaspeti;
- 1 l oțet;
- 4 linguri sare de murături;
- 6 linguri zahăr;
- 3 morcovi;
- 3 cepe;
- 2 rădăcini hrean;
- 1 căpățână usturoi.
- Frunze de dafin;
- 1 legătură frunze de țelină;
- Ardei iute;
- Semințe muștar, boabe de piper;
- Bețe de mărar uscat;
Mod de preparare
Alege cei mai proaspeți castraveți, apoi spală-i cu apă rece și taie-le capetele, cotoarele. Poți să îi tai în sferturi, în jumătate pe lungime sau să îi lași întregi. Taie ceapa rondele și zdrobește usturoiul, curță hreanul și taie-l fâșii subțiri.
Taie morcovul în bețișoare. Pune la fiert oțetul, apa, sarea, zahărul și frunzele de dafin. Când totul clocotește, pune castraveții până își schimbă culoarea. Pune și țelina, apoi așază în borcane ceapa, usturoiul, morcovul, țelina și apoi pune câți castraveți încap.
Poți pune și ardei iute înăuntru, dacă îi preferi picanți. Adaugă boabele de piper și ce condimente mai dorești. Așează borcanele în chiuvetă și toarnă oțetul clocotit. Se pun capacele rapid și se pun borcanele cu gura în jos. Se acoperă cu o pătură și se lasă 2-3 zile. Trebuie să stea măcar o săptămână înainte de a putea fi consumat conținutul.
Citește și: Fructe de toamnă. Fructe pe care să le consumi toamna
Castraveți dulci acrișori în oțet fără conservant
Ingrediente
- 1,5 kg castraveți;
- 250 ml oțet de 9 grade;
- 150 gr zahăr;
- 50 gr sare grunjoasă;
- 2 linguri semințe de muștar, 2 linguri boabe de piper;
- 2 cepe;
- 6 căței de usturoi;
- O rădăcină de hrean;
- Frunze de vișin, apă.
Mod de preparare
Spală bine castraveții cu apă rece. Pune în borcane boabe de muștar, de piper, câte 2 frunze de vișin, o floare de mărar uscat, iar peste pune castraveții. Presară acum printre ei și fâșii de hrean, ceapa tăiată rondele și usturoiul.
Pune într-o cratiță 700 ml de apă cu zahărul și sarea. Amestecă până când se dizolvă și lasă să dea în clocot. Adaugă acum oțetul, peste apa fierbinte, și toarnă saramura în borcane.
Înainte, așază borcanele pe o tavă metalică pentru a preveni șocul termic.
Închide borcanele cu capace și lasă totul să se răcească natural, după care depozitează murăturile în cămară.
Castraveți în oțet pentru iarnă
Ingrediente
- 2 kg castraveți;
- 2 lingurițe de sare, 2 lingurițe de zahăr;
- 2 cepe;
- O căpățână de usturoi;
- Boabe de muștar, boabe de piper;
- 2 morcovi, o rădăcină de hrean, o legătură de mărar;
- 1 litru de apă; 400 ml oțet din vin alb.
Mod de preparare
Spală bine castraveții și borcanele. Pune pe fundul borcanelor mărar, ceapă tăiată rondele, căței de usturoi, hrean tăiat fâșii și boabele de mărar și muștar. Pune acum și castraveții în borcane.
Pune acum, într-o cratiță mare, apa cu zahărul și sarea la fiert. Când a dat în clocot, oprește focul și adaugă oțetul. Toarnă saramura fierbinte peste castraveți, acoperă cu capace și agită puțin borcanele pentru a se amesteca bine ingredientele.
Scoate acum capacele, acoperă borcanele cu un tifon și lasă-le așa până a doua zi. Ulterior, închide ermetic borcanele și depozitează-le în cămară pentru iarnă.
Descoperă și: Rețete de gogoșari în oțet