Ce «ascund» 100 de grame de castraveţi
• îi furnizează organismului 9% din necesarul zilnic de vitamina C – cel mai redutabil dintre antioxidanţi (substanţe care luptă împotriva proceselor de îmbătrânire), plus alte vitamine (A, B3, B6, B9, C şi E);
• conţine şi săruri minerale (2% din necesarul zilnic de calciu, 2,9% din necesarul de magneziu, 4% din doza zilnică recomandată de mangan şi 4,3% din doza de potasiu); aceste minerale, împreună cu acidul folic, asigură sănătatea oaselor, a inimii, a ficatului şi rinichilor;
• conţine doar 10 calorii şi zero grăsimi.
De ce e bine să nu arunci coaja
• bine spălată (ca să înlături microbii), coaja castraveţilor este perfect comestibilă; ar fi păcat să o arunci, fiindcă este principala sursă de fibre alimentare (acestea stimulează tranzitul intestinal, ajută digestia şi reduc totodată cantitatea de colesterol “rău” din sânge);
• substanţele din coajă stimulează activitatea pancreasului: îl ajută să producă insulină şi, în felul acesta, glicemia se menţine în limite normale.
Pune-i la murat în saramură!
Murăturile adevărate şi sănătoase sunt cele care trec prin procesul natural de fermentare, ne atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi (foto), directorul Institutului de Cercetări Alimentare. “Murarea se face prin scufundarea într-un amestec de saramură – apă cu sare – cu diverse condimente – tije de mărar, crenguţe de vişin, boabe de piper şi de muştar”, precizează cunoscutul nutriţionist. Doar dacă sunt preparate aşa, şi nu cu oţet, “aceste alimente aduc un plus de bacterii probiotice şi de vitamina C”.