De asemenea, a fi donator de sânge poate să fie util și pentru tine deoarece îți poți îmbunătăți sănătatea fizică și cea emoțională știind că, în acest fel, ai ajutat persoane ori comunități aflate în dificultate. Este important să înțelegem faptul că fiecare donare contează și că, prin respectarea recomandărilor și condițiilor impuse, putem face acest gest într-un mod sigur și eficient.

O întrebare pe care și-o pun cei care doresc să doneze sânge este cât de des pot face acest lucru. Pentru a afla răspunsul la această întrebare, cât este de sigură această procedură, dar multe alte informații te invităm că citești mai departe acest articol.

Ce este donarea de sânge

Donarea de sânge este un act voluntar prin care o persoană sănătoasă este dispusă să cedeze o cantitate mică de sânge pentru a ajuta la salvarea vieților altor oameni. Sângele donat poate fi folosit în numeroase situații, de la intervenții chirurgicale complexe și până la tratamentul unor boli grave, cum ar fi leucemia.

Printr-o simplă donare de sânge, o persoană donatoare poate salva până la trei vieți, având în vedere că fiecare unitate de sânge este procesată în laboratoare și separată în componente diferite, cum ar fi globule roșii, plasmă și trombocite. Procedura de donare de sânge este una dintre cele mai reglementate practici din lume, asigurând nu numai siguranța și eficacitatea sângelui recoltat și a componentelor acestuia, dar și siguranța celui sau celei care donează sânge.

Referendumul din Moldova trece la limită: dar anunță ceva profund defect
Recomandări
Referendumul din Moldova trece la limită: dar anunță ceva profund defect

De ce este bine să donezi sânge

Sângele este ceva ce cu toții avem nevoie mai ales dacă este vorba despre o persoană care suferă o intervenție chirurgicală complexă sau care suferă de o afecțiune precum anemia ori tulburări ale sângelui și unele tipuri de cancer. Există opt grupe sanguine principale, deși unele sunt mai rare decât altele. Grupa de sânge „O negativ” poate fi utilizată la oricine, cum ar fi situația când un pacient este supus unei intervenții chirurgicale de urgență și personalul medical nu știe ce grupă de sânge are acesta.

Din acest motiv, donatorii „O negativ” sunt adesea denumiți „donatori universali”. Spre exemplu, potrivit NHS Blood & Transplant, citat de British Heart Foundation, este nevoie de circa 135.000 de noi donatori în fiecare an în Marea Britanie pentru a se asigura că cererea poate fi satisfăcută. În fiecare zi sunt necesare aproximativ 5.000 de donări de sânge pentru a satisface nevoile pacienților.

Tipuri de donări și cât de des poți dona sânge

În momentul de față există patru tipuri de donare de sânge, fiecare având un scop specific și propriile reguli pentru donatori. Iată care sunt acestea tipuri de donări de sânge și intervalele de timp recomandate la care poți urma procedurile:

Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Majoritatea românilor spun că țara merge într-o direcție greșită sub PSD-PNL
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Majoritatea românilor spun că țara merge într-o direcție greșită sub PSD-PNL
  1. Donare de sânge total – este cel mai comun, cel mai ușor și cel mai versatil tip de donare, în care se colectează aproximativ 450 ml de sânge. Durata procedurii este de aproximativ 10 minute. Acesta este apoi separat în componente precum globule roșii, plasmă și trombocite. Specialiștii spun că se poate dona sânge total o dată la 56 de zile, adică de până la 6 ori într-un an.
  2. Donare de plasmă – plasma, adică partea lichidă a sângelui, este vitală pentru tratamentele de arsuri, șocuri și alte afecțiuni. Procesul de donare de plasmă durează mai mult decât donarea de sânge, dar permite donarea mai frecventă. Mai exact, donarea de plasmă se poate face de obicei o dată la 28 de zile, adică de până la 13 ori pe an.
  3. Donare de trombocite – trombocitele sunt esențiale pentru coagularea sângelui și sunt adesea necesare pentru pacienții bolnavi de cancer sau cei care au suferit transplanturi. De obicei, oamenii pot dona trombocite o dată la 7 zile, adică de până la 24 de ori pe an.
  4. Donare de globule roșii – în cazul acestui tip de donare sunt colectate doar celulele roșii, iar restul componentelor sângelui sunt returnate donatorului. Este recomandată în special pentru cei care au tipuri de sânge rare. Majoritatea persoanelor trebuie să aștepte 112 zile între două donări succesive, ceea ce înseamnă că acest tip de donare de sânge nu poate fi făcut de mai mult de trei ori într-un an. Donatorii de sex masculin cu vârsta sub 18 ani pot dona globule roșii doar de două ori pe an, potrivit Health Line.
Metoda de intimidare „Aici locuiește Cârpaci” s-a extins în zona de case noi a Timișoarei: „Îți zic. Nu te băga! Lasă terenul ăla așa cum e!”
Recomandări
Metoda de intimidare „Aici locuiește Cârpaci” s-a extins în zona de case noi a Timișoarei: „Îți zic. Nu te băga! Lasă terenul ăla așa cum e!”

Este important de știut că, în cazul în care oferi mai multe tipuri de donări de sânge, numărul efectiv de donări pe care le poți face într-un an va fi mai mic.

Cum trebuie să te pregătești pentru a dona sânge

Donarea de sânge este o procedură destul de simplă și sigură, însă există câteva măsuri pe care persoana donatoare le poate lua pentru a reduce riscul apariției oricăror complicații, și anume:

  • Hidratează-te. Bea multă apă sau alte lichide (exclus alcool!) pentru a menține un volum adecvat de sânge.
  • Mănâncă bine. Consumă o masă echilibrată, bogată în fier, care te va ajuta să compensezi scăderea nivelului de fier care poate apărea odată cu donarea de sânge. De asemenea, vitamina C va ajuta organismul să absoarbă fierul vegetal din alimente precum fasole și linte, nuci și semințe, legume cu frunze verzi precum spanac, broccoli și varză, cartofi, tofu și boabe de soia. Carnea de pui, peștele și ouăle sunt, de asemenea, bogate în fier. În schimb, evită alimentele grase, mai precizează sursa citată anterior.
  • Odihnește-te! Asigură-te că dormi în jur de 7-8 ore în noaptea precedentă.
  • Nu fuma! Evită să fumezi înainte de a dona sânge și după donare, timp de o oră.

Ce să faci după ce ai donat sânge

După încheierea procedurii de donare de sânge se recomandă un repaos timp de 10-15 minute pentru a preveni amețelile. De asemenea, este recomandat să bei mai multă apă decât de obicei sau alte lichide (sucuri naturale din fructe și legume, supe) pentru a reface volumul de lichide pierdut. Evită alcoolul și consumă alimente bogate în proteine și fier și, nu în ultimul rând, evită activitățile fizice intense pentru cel puțin 24 de ore și nu conduce mașina.

În ce condiții se poate dona sânge

Pentru ca persoana doritoare să poată dona sânge este nevoie ca aceasta să îndeplinească o serie de condiții, după cum urmează:

  • Să aibă vârsta între 18 și 60 de ani.
  • Să fie cetățean român sau orice cetățean al Uniunii Europene care are reședința în România.
  • Să aibă o greutate mai mare de 50 kg.
  • Să aibă tensiunea arterială sistolică între 100 și 180 mmHg.
  • Pulsul donatorului trebuie să fie regulat, între 60 și 100 bătăi/minut.
  • Să nu suferi de anemie.
  • Să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni.
  • Să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni, precum hipertensiune, boli cardiovasculare, renale, psihice, hepatice sau endocrine, informează Centrul de Transfuzie Sanguină București (CTSB).
  • Să nu aibă predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni.
  • Dacă este femeie, să nu fie la menstruație (poate dona sânge după 5 zile), să nu fie însărcinată, să nu alăpteze (în acest caz, trebuie să aștepte cel puțin un an pentru a dona).
  • Dacă a fost la dentist pentru o intervenție minoră trebuie să aștepte în jur de 24 de ore înainte de a dona sânge. În cazul unei intervenții majore va trebui să aștepte o lună.
  • Să nu fi făcut tatuaje sau piercing-uri de către persoane neatorizate în ultimele 6 luni. Dacă procedurile au fost făcute de un profesionist din domeniul sănătății, într-un salon autorizat, și tatuajul s-a vindecat, poate dona sânge după 12 ore.
  • Să nu fi avut niciodată un rezultat pozitiv la testul HIV.
  • Să nu-și fi injectat niciodată droguri.

Ce beneficii au donatorii de sânge

Donarea de sânge nu numai că îi ajută pe cei care au probleme de sănătate, dar are și beneficii pentru sănătatea donatorului. Printre acestea se numără îmbunătățirea circulației sanguine prin reducerea vâscozității sângelui, stimularea producției de celule roșii noi în organism, ceea ce poate ajuta la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos.

De asemenea, donatorii de sânge beneficiază de mini-evaluări medicale gratuite, cum ar fi măsurarea greutății și a temperaturii, verificarea tensiunii arteriale, a nivelului de hemoglobină și a altor parametri, aflăm de la specialiștii de la. În același timp, donatorii pot primi gratuit tratament substitutiv cu fier dacă este depistată o anemie în urma donărilor repetate. În plus, îți poți afla grupa de sânge și dacă ești Rh pozitiv sau negativ.

Potrivit dispozițiilor art. 11 din HG nr. 1364/2006 pentru aprobarea drepturilor și obligațiilor donatorilor de sânge, aceștia pot primi, la cerere, pentru fiecare donare efectivă unul dintre următoarele avantaje materiale: 7 tichete de masă în valoare de 280 de lei pentru produse alimentare, o zi liberă plătită la locul de muncă în ziua donării, decontarea cheltuielilor la transportul în comun între localitatea de reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sânge.

Donarea de sânge în cifre

  • 2 secunde – intervalul la care cineva în lume are nevoie de sânge.
  • 4,5 litri – cantitatea de sânge a unui adult mediu.
  • 450 ml – cantitatea de sânge recoltată la o donare.
  • 8-10 minute – atâta durează procedura de donare de sânge.
  • 24-36 ore – timpul necesar refacerii volumului de sânge donat.
  • 42 de zile – termenul de valabilitate a globulelor roșii donate.
  • 5 zile – termenul de valabilitate a trombocitelor donate.
  • 365 zile – durata de viață a plasmei, congelată la -25 de grade Celsius.
  • 56 de zile – perioada minimă de așteptare necesară între două donîri de sânge total.
  • 38% – procentul din populația țării care este eligibilă pentru a dona sânge.
  • 46 – numărul centrelor unde poți să donezi sânge în Bucuresti și în alte orașe din țară.
  • 1,7% – procentul de români care donează efectiv, potrivit site-ului oficial Regina Maria.
  • 10,2% – media europeană a donatorilor de sânge.

Foto: Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Irinel   •   29.08.2024, 05:42

Sunt bucuroasa ca am ajutat o colega.(In tinerete am raspuns apelului.)

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Femeia carbonizată în propria mașină a strigat după ajutor. Martorii au folosit extinctoare: „Era cu mâna sus”
Știrileprotv.ro
Femeia carbonizată în propria mașină a strigat după ajutor. Martorii au folosit extinctoare: „Era cu mâna sus”
Ce se întâmpla între Delia Budeanu și Sanda Țăranu când erau colege la TVR. S-a vorbit mult timp despre rivalitatea lor: "A încercat să ne învrăjbească..."
Viva.ro
Ce se întâmpla între Delia Budeanu și Sanda Țăranu când erau colege la TVR. S-a vorbit mult timp despre rivalitatea lor: "A încercat să ne învrăjbească..."
Dana Budeanu, gest sublim la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. Cum și-a făcut apariția la funeraliile de la Ghighiu: "Mi-a influențat nu doar cariera, ci și viața"
Libertateapentrufemei.ro
Dana Budeanu, gest sublim la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. Cum și-a făcut apariția la funeraliile de la Ghighiu: "Mi-a influențat nu doar cariera, ci și viața"
Acestea sunt cele mai ieftine mașini. Sunt accesibile pentru orice buzunar și nu e deloc scumpă întreținerea lor
FANATIK.RO
Acestea sunt cele mai ieftine mașini. Sunt accesibile pentru orice buzunar și nu e deloc scumpă întreținerea lor
Marius Șumudică, gest suburban după al treilea gol al Rapidului » Derapajul antrenorului care a purtat o geacă de 1.800 de euro pe Giulești
GSP.RO
Marius Șumudică, gest suburban după al treilea gol al Rapidului » Derapajul antrenorului care a purtat o geacă de 1.800 de euro pe Giulești
Netflix, decizia pe care nu o vrea niciun român. Când vor fi introduse abonamente cu reclame și în România
FANATIK.RO
Netflix, decizia pe care nu o vrea niciun român. Când vor fi introduse abonamente cu reclame și în România
Cum s-a îmbrăcat Dana Budeanu la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. Cu ochelari fumurii, rochie neagră din dantelă și o blană de lux, stilista a atras toate privirile la biserică! FOTO
Unica.ro
Cum s-a îmbrăcat Dana Budeanu la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. Cu ochelari fumurii, rochie neagră din dantelă și o blană de lux, stilista a atras toate privirile la biserică! FOTO
Carne de porc cu rezervare. Cât plătesc românii pentru un kilogram de carne
Financiarul.ro
Carne de porc cu rezervare. Cât plătesc românii pentru un kilogram de carne
Cum să investim ca să nu sărăcim și ce înseamnă principiul TVA
Observatornews.ro
Cum să investim ca să nu sărăcim și ce înseamnă principiul TVA
Horoscop 22 octombrie 2024. Gemenii vor reuși să se sustragă destul de ușor în situațiile care se tensionează fără vreun motiv clar
HOROSCOP
Horoscop 22 octombrie 2024. Gemenii vor reuși să se sustragă destul de ușor în situațiile care se tensionează fără vreun motiv clar

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI