Cuprins:
Un studiu realizat în anul 2012 de National Sleep Foundation arată că 91% dintre oameni schimbă lenjeria de pat din două în două săptămâni,
Însă experții recomandă ca lenjeria de pat să fie schimbată săptămânal, deoarece în ea se acumulează milioane de microbi pe care nu îi vezi cu ochiul liber și care pot fi nocivi pentru sănătatea ta.
De ce trebuie schimbată lenjeria de pat cât mai des
Prezența microbilor, bacteriilor și acarienilor în așternuturi te predispun unor riscuri. Nu te îmbolnăvești, dar este posibil să îți apară pe piele eczeme sau iritații care nu sunt deloc plăcute.
În cazul persoanelor alergice sau care suferă de astm, prezența microbilor, bacteriilor și acarienilor le pot declanșa sau agrava simptomele.
Experții recomandă schimbarea așternuturilor cel puțin o dată pe săptămână dacă:
- suferi de astm, alergii sau ești sensibil la praf
- ai o infecție sau o rană care intră în contact cu așternuturile
- transpiri în exces
- dormi în pat cu un animal de companie
- mănânci în pat
- nu faci duș înainte de culcare
Ce se ascunde în lenjeria de pat
- Celule moarte: de pe pielea ta se desprind zilnic aproximativ un milion de celule moarte, multe din ele în timpul somnului
- Sebum (grăsime naturală a pielii care se secretă şi noaptea, deci ajunge şi pe lenjerii)
- Transpiraţie
- Secreții ale corpului
- Resturi de mâncare
Cum se spală lenjeria de pat
Este recomandat să speli lenjeria de pat în apă caldă, pentru a distruge eficient bacteriile și microbii. Nu uita, înainte de a băga așternuturile la spălat, să citești etichetele de pe ele ca să vezi alte indicații.
După ce speli și usuci așternuturile, este recomandat să le și calci. Călcarea așternuturilor ajută la o dezinfectare mai bună a acestora.
Surse: healthline.com, sleepadvisor.org
Foto: Shutterstock
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!