Cuprins:
Recomandări pentru consumul de chipsuri
Vinny Kodamala, nutriționist, atrage atenția că pungile de 45g vândute frecvent în supermarketurile din Marea Britanie conțin de fapt două porții complete de chipsuri. Aceste pachete pot furniza până la 20% din aportul zilnic recomandat de grăsimi pentru un adult, 16% din limita de sare și peste 200 de calorii.
Experții recomandă alegerea unor pungi de 25g, care conțin aproximativ 10% din grăsimea zilnică recomandată și 5% din limita de sare, precum și puțin peste 100 de calorii.
Kodamala subliniază importanța conștientizării mărimii porțiilor: „Este important să fii conștient de mărimea porțiilor. Prea multe grăsimi saturate și sare vă pot crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral”.
Dieteticianul Carrie Ruxton adaugă: „Majoritatea pungilor individuale furnizează de obicei aproximativ 250 de calorii, ceea ce reprezintă mai mult de o zecime din caloriile zilnice recomandate de o persoană”.
Percepția greșită a porțiilor
Un experiment recent a arătat că britanicii supraestimează semnificativ o porție standard de chipsuri. Participanții au considerat că 51g reprezintă o porție, cu 103% mai mult decât cantitatea recomandată. Un sondaj separat a relevat că doar 47% dintre respondenți au identificat corect 25g ca fiind porția adecvată.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_daa836a015e991caa1bed8ee70b2a342.jpg)
Statisticile arată că o treime dintre copiii britanici și aproximativ jumătate dintre adulți consumă chipsuri zilnic. Anual, națiunea consumă șase miliarde de pachete, echivalentul a 100 de pachete per persoană.
Consumate în exces, chipsurile pot contribui la creșterea riscului de obezitate, hipertensiune arterială, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Experții subliniază că consumul zilnic al unui pachet echivalează cu adăugarea a aproape cinci litri de ulei de gătit la dieta anuală.
Datele recente ale NHS arată o creștere a nivelului de obezitate în Regatul Unit, cu 64% dintre adulții din Anglia fiind supraponderali sau obezi, comparativ cu 53% la începutul anilor ’90.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_a25ef83be6cf74a4c636b5a407f5e198.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d06bd5e6affed972a4e04d96acea21e2.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_1670b4f7a2c7f914146926dad0c1165d.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_d4d882f28c88e0425df140c97609ddde.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_c92b13e8f3a06c79355a674a87e41c50.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_abb79e55a53807b7234568fd0c991b14.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_fc8e66baa8339fed7d3d6e8479062906.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_d879aedb07b38409d87aeb354e060f41.jpg)