Expunerea la soare are însă şi conotaţii benefice şi de aceea este bine să ne expunem la soare pe perioada verii. Sub influenţa razelor ultraviolete, în piele se sintetizează vitamina D, aceasta va duce la depunerea calciului în oase, protejându-ne astfel de osteoporoză. Pentru acest lucru, însă, este suficientă o expunere de 20-30 minute pe zi, fără să ne dezbrăcăm complet.
Trăim vremuri în care la modă este pielea ciocolatie. Realizăm că o piele mai închisă la culoare ascunde imperfecţiuni de tot felul, de la celulită la vene varicoase, vase sparte, coşuri, pistrui, piele flască, pori dilatati etc.
Acum 100 de ani, femeile îşi fereau tenul de soarele intens al verii purtând umbreluţe. Iar mâinile erau acoperite de mănuşi. Doar femeile simple, precum ţărăncile, precupeţele şi servitoarele, aveau faţa şi mâinile bronzate. În prezent, lucrurile stau exact pe dos. Moda de a merge la mare şi de a sta ore în şir pe plajă pentru a ne bronza ne dăunează foarte mult. Este greşit să-ţi agresezi pielea atât de brutal, expunân-du-te intens, zilnic, pentru ca să te bronzezi cât mai mult în cele câteva zile cât durează concediul tău la mare. Aceste obiceiuri ar trebui schimbate. Lumea trebuie să conştientizeze cât este de nociv soarele în astfel de circumstanţe. O expunere de maximum 60 de minute pe zi este suficientă, această expunere trebuie făcută înainte de ora 11.00 şi/sau după ora 16.00.
Citeşte şi: EXCLUSIV/ Călătorii CFR care plătesc preț întreg le primesc la pachet, bonus. Gratuitatea care aduce mizerie și nesimțire
Cât de bune sunt produsele de protecţie solară?
În paralel cu această modă de a ne bronza vară de vară s-a dezvoltat o adevărată industrie a produselor de protecţie solară. Este lăudabil că avem la îndemână astfel de creme, dar acestea ar trebui folosite de cei care, prin natura muncii lor, petrec timp îndelungat în aer liber. Noi, toţi ceilalţi, în concedii, nu ar trebui să stăm la soare mai mult de o oră pe zi, în intervalele orare 7.00-11.00 sau 16.00-19.00. În acest fel, nu am avea nevoie de nici o cremă sau ulei, nici de protecţie, nici de bronzare. Singurul produs de care am avea nevoie ar fi o cremă corporală hidratantă pentru a o folosi după expunerea la soare.
Motivele pentru care nu ar trebui să folosim creme de protecţie solară sunt multe şi variate.
1. Atunci când este cald, dacă aplicăm pe piele un strat de cremă, aceasta va astupa porii, ne vom supraîncălzi exagerat. Vor apărea vezicule, coşuri, iritaţii pentru că, pe alocuri, transpiraţia nu are pe unde să iasă la suprafaţa pielii.
2. Atunci când este cald, transpirăm în exces. Dacă aplicăm crema de protecţie, efectul ei va fi mult diminuat de transpiraţia de pe piele care “spală”, practic, crema.
3. La orice baie pe care o facem, crema se va “spăla”. Aceasta trebuie, deci, reaplicată. Se consideră că, în condiţiile în care nu faci baie în mare sau piscină, la fiecare două ore trebuie aplicată crema de protecţie. Iar dacă faci baie în mare, trebuie reaplicată după fiecare baie.
4. Stratul de cremă pe care îl aplicaţi pe piele trebuie să fie consistent, doar aşa este protectiv.
5. O cremă cu factor de protecţie 15, de exemplu, înseamnă că va bloca acţiunea razelor solare la nivelul pielii de 15 ori. Adică, dacă în mod normal, fără crema protectivă, pielea se înroşeşte în 10 minute, prin aplicarea cremei cu factor 15, aceasta se va înroşi în 150 de minute.
6. Actualmente se consideră că factorul de protecţie înscris pe tubul de cremă trebuie considerat la jumătate; adică, dacă am cumpărat o cremă cu factor 30, în realitate protecţia adevărată este doar la nivel 15.
7. Noile studii arată că unele componente din aceste creme de protecţie solară sunt nocive. De exemplu, retinyl palmitatul este implicat, se pare, în apariţia cancerului de piele. Oxybenzone produce tulburări hormonale. Oxidul de zinc sau dioxidul de titan sunt particule minerale foarte fine, care, dacă pielea este integră, rămân pe piele; dar dacă există vreo leziune la nivelul tegumentului, pot pătrunde în organism şi prin sânge ajung în ficat şi formează depozite cu diverse localizări. Studiile nu sunt suficient de aprofundate, dar de ce să nu încercăm să le folosim mai puţin, dacă utilizarea lor nu este absolut obligatorie?
8. Expunerea la orele de maximă radiaţie solară, atunci când este şi foarte cald, reprezintă perioada zilei când ai nevoie de protecţie solară. Dacă în acea perioadă aplici crema cu factor de protecţie 30, în mod corect cum am descris mai sus, atunci stai degeaba la soare. Nu te bronzezi Doar suferi intens de cald.
Medicul Adina Alberts va fi la dispoziția cititorilor Libertatea și va răspunde întrebărilor legate de frumusețea exterioară și cele mai bune metode pentru a o dobândi. Scrie-i pe adresa de mail mediculesteticianraspunde@ringier.ro
Citeşte şi:
- EXCLUSIV. Cum pot fi îndepărtate ridurile dintre buza superioară şi nas. Esteticianul Adina Alberts răspunde
- „Vreau un posterior mai bombat, ca al lui Kim Kardashian. Cum pot să-l obţin?”
- „Am părul foarte rar, ce aş putea să fac pentru a scăpa de această problemă?”
- Sunt bărbat și am 55 de ani. La corp nu am probleme, fac mult sport, însă faţa îmi trădează vârsta. Ce pot să fac?
- „Am gâtul plin de riduri și cu pielea lăsată care atârnă puțin sub bărbie? Ce este de făcut?”
- „Am tenul foarte uscat! Ce pot face pentru a preveni apariția ridurilor?”
- De ce avem păr în anumite zone ale corpului?
- Cum tratăm celulita acasă
- Dacă plănuiești să devii mamă, trebuie să eviți tratamentele estetice
- Ce este sigur să ne injectăm în față?
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!