Friteuza cu aer cald este aparatul electrocasnic popular folosit pentru pregăitrea mai multor tipuri de alimente. Descoperă ce presupune metoda de gătit cu aer cald și cât de sănătoase sunt alimentele gătite în air fryer!

Cum funcționează o friteuză cu aer cald

Air fryer este friteuza cu aer cald care funcționează prin circularea aerului cald în jurul alimentelor din interior, pentru a produce un strat exterior crocant. Secțiunea superioară a unei friteuze cu aer conține un mecanism de încălzire și un ventilator. Trebuie să așezi mâncarea într-un coș de tip friteuză și, atunci când îl pornești, aerul fierbinte se scurge în jos și în jurul alimentelor. Această circulație rapidă face ca mâncarea să fie crocantă, la fel ca la prăjire, dar fără ulei.

Cum se utilizează o friteuză cu aer cald

Pune mâncarea în coș. În funcție de mărimea friteuzei tale cu aer, coșul poate conține între 2 și 10 litri. În cele mai multe cazuri, vei dori să pui cam 1 sau 2 lingurițe de ulei pentru a ajuta mâncarea să devină frumoasă și crocantă.

Setezi timpul și temperatura. Timpii și temperaturile de gătire la friteuza cu aer variază, de obicei, între 5 și 25 de minute la 180-200 de grade, în funcție de alimentele pe care le gătești.

Lasă alimentele să se gătească. În unele cazuri, este posibil să fie nevoie să întorci sau să scuturi alimentele la jumătatea timpului de gătire pentru a le ajuta să se gătească uniform.

După ce ai terminat de gătit, este important să cureți friteuza, lucru care se face foarte ușor, având în vedere că majoritatea sunt fabricate din materiale antiaderente.

Cât de sănătoase sunt alimentele gătite la friteuza cu aer cald

Folosirea unui friteuze cu aer cald poate reduce conținutul suplimentar de grăsime

Alimentele prăjite în air fryer reprezintă o alternativă sănătoasă față de alimentele ce sunt gătite, prăjite în baie de ulei, datorită conținutului mai scăzut de grăsimi și calorii. Spre deosebire de gătirea în ulei, atunci când alimentele sunt scufundate complet în ulei, prăjirea cu aer la friteuză constă în folosirea unei cantități mici de ulei, o lingură, pentru a se obține o textură similară cu cea a alimentelor prăjite în ulei în mod clasic.

Alimentele gătite în air fryer pot ajuta la scăderea în greutate

Pentru că alimentele prăjite în baie de ulei sunt mai bogate în grăsimi și implicit în calorii, înlocuirea acestora cu alimente gătite în friteuza cu aer cald poate fi un ajutor în dietele alimentare în care îți dorești scăderea în greutate. Alimentele gătite în air fryer vor conține mai puține grăsimi și mai puține calorii.

Gătitul la friteuza cu aer cald înseamnă mai puțini compuși nocivi

Spre deosebire de prăjirea alimentelor în baie de ulei, atunci când se pot crea compuși nocivi periculoși pentru organism, așa cum este și acrilamida, compus care se formează în alimentele bogate în carbohidrați în timpul prăjirii, gătirea cu aer cald are un conținut scăzut de grăsimi, calorii și implicit compuși potențiali dăunători.

Beneficiile folosirii unei friteuze cu aer cald

Gătitul cu mai puțin ulei poate fi o alternativă sănătoasă spre deosebire de utilizarea metodei tradiționale.

Majoritatea aparatelor electrocasnice cu aer cald oferă posibilitatea de a seta cu ușurință temperatura și timpul de gătire, astfel încât preparatul să își păstreze proprietățile nutritive.

Într-o friteuză cu aer cald se folosește o cantitate mica de ulei sau unt. Aceasta se poate amesteca împreună cu ingredientele înainte de a fi puse la gătit.

Alimentele pregătite în friteuza cu aer cald se gătesc rapid și ușor. Rareori este nevoie ca alimentele să fie verificate în timpul gătirii, astfel friteuza funcționează conform timpului setat.

Friteuzele cu aer cald pot fi sigure în timpul gătirii, spre deosebire de încălzirea unui recipient mai mare plin cu ulei. Din interiorul aparatului nu se varsă ulei, nici nu se stropește spre exterior.

Ce alimente pot fi gătite la friteuza cu aer cald

De la gustări mai sănătoase, cum ar fi cartofii dulci sau ardeii, până la bunătăți mai indulgente, cum ar fi baconul sau burgerii, un airfryer este complet versatil și foarte folositor. Iată și câteva exemple de alimente pe care le poți introduce în friteuza cu aer cald pentru a fi gătite.

  • Carne pentru burger de casă;
  • Chifteluțe și șnițele;
  • Piept de pui crocant;
  • Friptură;
  • Bacon crocant;
  • Cartofi prăjiți;
  • Omletă cu legume;
  • Legume proaspete la abur;
  • Legume congelate.

Alimente pe care să nu le gătești la friteuza cu aer cald

Exist și o serie de alimente ce nu pot fi introduse în friteuza cu aer cald pentru a fi gătite, iar printre acestea amintim:

  • Popcorn;
  • Brânzeturi sau sosuri;
  • Paste;
  • Orez crud și alte cereale;
  • Aluaturi umede;
  • Preparate care necesită coacerea unui aluat dens;
  • Frunze ușoare precum spanac sau lobodă. Acestea pot să se miște în timpul gătirii și nu se vor găti uniform.

Sursă info: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Alge de mare comestibile – cum se consumă

 
 

Urmărește-ne pe Google News