Cuprins:
Ce este uleiul de palmier
În întreaga lume, consumul de ulei de palmier este în creștere. Cu toate acestea, este un aliment foarte controversat.
Uleiul de palmier are o textură solidă la temperatura camerei datorită conținutului său ridicat de acizi grași saturați. Acest aspect îl face popular în producția de margarină, unturi vegetale și produse de cofetărie care necesită o consistență solidă.
Pe lângă utilizările alimentare, uleiul de palmier este utilizat și într-o varietate de produse nealimentare. De exemplu, este folosit în fabricarea săpunurilor, a detergentelor, a produselor cosmetice și a produselor de igienă personală datorită proprietăților sale emoliente și de hidratare a pielii.
Uleiul de palmier provine din fructele cărnoase ale palmierilor de ulei. Uleiul de palmier nerafinat este uneori denumit ulei de palmier roșu datorită culorii sale roșiatice-portocalii.
Principala sursă de ulei de palmier este arborele Elaeis guineensis, care este originar din țările de coastă din Africa de Vest și de Sud-Vest, inclusiv Angola, Gabon, Liberia, Sierra Leone, Nigeria și altele. Are o istorie lungă de utilizare în aceste regiuni.
Un palmier de ulei similar cunoscut sub numele de Elaeis oleifera se găsește în America de Sud, dar este rareori cultivat comercial. Cu toate acestea, un hibrid al celor două plante este uneori folosit în producția de ulei de palmier.
În ultimii ani, creșterea palmierului de ulei s-a extins în Asia de Sud-Est, inclusiv în Malaezia și Indonezia. Aceste două țări produc în prezent mai mult de 80% din aprovizionarea mondială cu ulei de palmier.
Uleiul de palmier este acum unul dintre cele mai puțin costisitoare și mai populare uleiuri din lume, reprezentând o treime din producția globală de ulei vegetal.
Cu toate acestea, este important de reținut că uleiul de palmier nu trebuie confundat cu uleiul de miez de palmier. În timp ce ambele provin din aceeași plantă, uleiul de miez de palmier este extras din sămânța fructului.
Tipuri de ulei de palmier
Există două tipuri importante de ulei de palmier – rafinat și nerafinat.
Uleiul de palmier nerafinat este uleiul brut care este presat direct din planta de palmier. Are o culoare roșiatică, cu un miros și o aromă distincte. Acest tip este mai des folosit în gătit tradițional în țările din Africa de Vest, cum ar fi Nigeria.
Pe de altă parte, uleiul de palmier rafinat trece printr-o serie de etape de procesare pentru a-i conferi o culoare și o aromă neutre. Este folosit pe scară largă în fabricarea alimentelor sau pentru prăjirea alimentelor produse în masă.
La ce sunt folosite uleiurile de palmier
Uleiul de palmier nerafinat este un aliment de bază tradițional în bucătăriile nigeriene și congoleze și este deosebit de potrivit pentru curry și alte mâncăruri picante. Unii oameni descriu aroma lui ca fiind similară cu morcovul sau dovleacul.
Uleiul de palmier rafinat este adesea folosit pentru prăjit, deoarece are un punct de ardere ridicat de 232 ° C și rămâne stabil la căldură mare.
În plus, uleiul de palmier este uneori adăugat la untul de arahide și alte unturi de nuci ca stabilizator pentru a preveni separarea și depunerea uleiului în partea de sus a borcanului.
Pe lângă unturile de nuci, uleiul de palmier rafinat poate fi găsit în mai multe alte alimente, inclusiv:
- cereale
- produse de copt, cum ar fi pâine, prăjituri și brioșe
- batoane proteice și batoane dietetice
- ciocolată
- creme de cafea
- margarină
Acest ulei se găsește și în multe produse nealimentare, cum ar fi pasta de dinți, săpun și produse cosmetice.
În plus, poate fi folosit pentru a produce combustibil biodiesel, care servește ca sursă alternativă de energie.
Este uleiul de palmier sănătos sau nu?
Pe de o parte, se spune că uleiul de palmier oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Pe de altă parte, poate prezenta riscuri pentru sănătatea inimii.
Uleiul de palmier a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate, însă este vorba mai degrabă despre uleiul de palmier nerafinat. Printre potențialele beneficii ale acestuia se numără:
- protejarea funcției creierului
- reducerea factorilor de risc pentru bolile de inima
- îmbunătățirea funcțiilor reglate de vitamin A
- Sănătatea creierului
Uleiul de palmier este o sursă excelentă de tocotrienoli, o formă de vitamina E cu proprietăți antioxidante puternice care pot susține sănătatea creierului.
Studiile pe animale și pe oameni sugerează că tocotrienolii din uleiul de palmier pot ajuta la protejarea grăsimilor polinesaturate delicate din creier, la încetinirea progresiei demenței, la reducerea riscului de accident vascular cerebral și la prevenirea creșterii leziunilor cerebrale.
În plus, o revizuire din 2020 a 18 studii pe animale a remarcat că uleiul de palmier și tocotrienolii din ulei de palmier par să ofere efecte neuroprotective împotriva declinului cognitiv.
Sănătatea inimii
Uleiul de palmier a fost creditat cu protecția împotriva bolilor de inimă. Asta deși pe de altă, parte, despre același produs se spune că poate fi chiar riscant în ceea ce privește sănătatea inimii.
O analiză amplă a 51 de studii a constatat că nivelurile de colesterol total și LDL (rău) au fost mai scăzute la persoanele care au urmat diete bogate în ulei de palmier decât la cei care au consumat diete bogate în grăsimi trans sau acizi miristic și lauric.
Un studiu de 3 luni publicat în 2016 a analizat efectele de scădere a colesterolului ale uleiului de palmier produs dintr-un hibrid de arbori Elaeis guineensis și Elaeis oleifera.
În acest studiu, oamenii au consumat zilnic fie 25 ml (2 linguri) de ulei de măsline, fie un ulei de palmier hibrid. Pe baza unei scăderi de 15% a colesterolului LDL (rău) în ambele grupuri, cercetătorii au sugerat că acest ulei de palmier ar putea fi numit „echivalentul tropical al uleiului de măsline”.
Cu toate acestea, este important de reținut că o creștere sau scădere a nivelului de colesterol LDL (rău) singură nu poate prezice riscul de boli de inimă. Sunt mulți alți factori implicați.
Bogat în vitamina A
Uleiul de palmier roșu, nerafinat, poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea aportului de vitamina A la persoanele care au deficit sau riscă deficiență, deoarece este bogat în carotenoizi pe care organismul îi poate transforma în vitamina A.
Un mic studiu a constatat că persoanele cu fibroză chistică, o afecțiune care îngreunează absorbția vitaminelor solubile în grăsimi, au experimentat o creștere a nivelului de vitamina A din sânge după ce au luat zilnic două până la trei linguri de ulei de palmier roșu timp de 8 săptămâni.
O altă revizuire a nouă studii de înaltă calitate a remarcat că suplimentarea cu ulei de palmier roșu ar putea crește nivelul de vitamina A atât la copii, cât și la adulți, arată site-ul healthline.com.
Riscuri ale consumului de ulei de palmier
În ciuda popularității sale larg răspândite în produsele procesate, există controverse cu privire la faptul că uleiul de palmier ar trebui inclus într-o dietă sănătoasă. Multe voci susțin că uleiul de palmier este rău, deoarece aproape jumătate din caloriile sale provin din grăsimi saturate.
Potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA), grăsimile saturate precum cele găsite în uleiul de palmier tropical sunt asociate cu creșterea lipoproteinelor cu densitate joasă (LDL) sau a colesterolului „rău” și pot crește riscul de boli de inimă.
Unul dintre principalele dezavantaje potențiale ale uleiului de palmier este că conține lanțul de acizi grași saturati cunoscut sub numele de acid palmitic.
Un studiu comparativ din 2017 sugerează că acidul palmitic este mai probabil să contribuie la inflamație, rezistența la insulină (celulele nu răspund bine la insulină și nu pot prelua glucoza din sânge, provocând acumularea de glucoză și nevoia de mai multă insulină), și depozitarea grăsimilor sau obezitatea decât alte forme de lanțuri de acizi grași, cum ar fi acidul lauric găsit în uleiul de cocos și grăsimile mononesaturate sau acidul oleic găsit în uleiul de măsline.
Află și dacă uleiul de măsline se folosește la prăjit sau nu.
Uleiul de palmier a fost, de asemenea, criticat în raportul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) privind potențiala toxicitate a acizilor grași. Raportul sugerează că atunci când uleiul de palmier este încălzit, acesta produce glicidol, un potențial cancerigen, arată site-ul verywellhealth.com.
Controverse legate de uleiul de palmier
În ultimele decenii, cererea în creștere a dus la o expansiune fără precedent a producției de ulei de palmier în Malaezia, Indonezia și Thailanda.
Aceste țări au un climat tropical umed, care este ideal pentru cultivarea de palmieri de ulei.
Cu toate acestea, pentru a găzdui plantațiile de palmier de ulei, pădurile tropicale sunt distruse. Se anticipează că defrișările vor afecta negativ emisiile nete de carbon, deoarece pădurile joacă un rol crucial în reducerea gazelor cu efect de seră prin absorbția carbonului din atmosferă.
În plus, distrugerea peisajelor native provoacă schimbări în ecosistem care amenință sănătatea și diversitatea vieții sălbatice.
Mai îngrijorător este impactul asupra speciilor pe cale de dispariție, cum ar fi urangutanii din Born, care se confruntă cu dispariția din cauza pierderii habitatului.
Au existat, de asemenea, rapoarte de încălcări ale drepturilor omului de către corporațiile de ulei de palmier, cum ar fi curățarea terenurilor agricole și a pădurilor fără permisiune, plata unor salarii mici, furnizarea de condiții de muncă nesigure și reducerea semnificativă a calității vieții.
Experții spun că există metode mai etice și durabile de producere a uleiului de palmier.
De exemplu, o analiză din 2015 a constatat că limitarea extinderii noilor plantații de ulei de palmier la zonele fără păduri și plantarea numai în zone cu stocuri scăzute de carbon ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu până la 60%.
Sursă foto – Shutterstock.com.