Cuprins:
Despre prepararea peștelui în folie, la cuptor
Prepararea peștelui în folie la cuptor, cunoscută și sub denumirea de „en papillote” (în franceză), este o tehnică culinară care a apărut în bucătăria franceză.
Conceptul de bază este, așadar, acela de a găti alimentele, de obicei pește sau legume, într-un pachet de hârtie pergament sau folie de aluminiu, astfel încât acestea să se aburească în propriile sucuri, păstrându-și aromele și nutrienții.
Aceasta metodă este similară cu tehnici mai vechi de gătit, folosite în diverse culturi din întreaga lume, unde alimentele erau gătite în frunze de banană, de exemplu, pentru a păstra umiditatea și a infuza aromele.
În zilele noastre, această tehnică a fost adaptată și modernizată în multe bucătării internaționale, folosind diverse tipuri de pește și combinații de ingrediente pentru a crea preparate variate și delicioase.
Prepararea peștelui în folie la cuptor rămâne o tehnică populară datorită simplității și versatilității sale, permițând experimentarea rețetelor cu o gamă largă de arome și texturi.
De ce să gătești peștele în folie, la cuptor
Puteți găti o mulțime de alimente în folie, cum ar fi legume, pui, cotlete de porc sau friptură. Dar peștele este în mod deosebit recomamdat să fie gătit în folie sau hârtie de pergament, deoarece nu durează mult timp pentru a se găti și, în felul acesta, nici nu se usucă.
Gătitul peștelui în folie este, de asemenea, un mod foarte sănătos de a găti, deoarece renunți la mare parte din uleiul și untul pe care le-ai folosi pentru a sota peștele sau a-l coace. Deși poți să pui o felie de unt sau să stropești puțin ulei pe peștele din folie, poți obține pește suculent delicios și fără aceste grăsimi. Pur și simplu adăugați câteva ierburi și aromele se vor împleti cu peștele absolut perfect, arată site-ul theculinaryexchange.com.
Alte beneficii date de gătirea peștelui în folie
- Păstrarea nutrienților: Gătitul în folie păstrează majoritatea nutrienților din alimente, deoarece acestea sunt gătite la aburi în sucurile lor proprii.
- Arome intense: Aromele ingredientelor sunt concentrate și păstrate în interiorul foliei, rezultând un gust mai intens și mai aromat.
- Gătire uniformă: Pachetul de folie ajută la distribuirea uniformă a căldurii, asigurându-se că alimentele sunt gătite în mod egal.
- Curățenie și ușurință: Folia sau hârtia pergament reduce nevoia de curățare suplimentară a vaselor de gătit.
Cât de sănătos este gătești peștele în folie de aluminiu
Aluminiul este acum utilizat pe scară largă ca folie de uz casnic pentru ambalarea și depozitarea diferitelor tipuri de produse alimentare, dar și pentru gătit. O astfel de utilizare este pentru protejarea alimentelor împotriva efectelor directe ale căldurii, de exemplu la grătar sau la coacerea fileurilor de pește.
Există multe surse posibile de aport de aluminiu către corpul uman, de exemplu medicamente, anumite alimente, apă potabilă, expunere în anumite medii industriale.
Ionii de aluminiu din dieta umană nu sunt biodisponibili din intestinul subțire, deoarece nu sunt capabili să pătrundă în membranele proteice lipidice ale mucoasei duodenale. În corpul uman, ionii de aluminiu ar putea inhiba diferite procese metabolice cauzate de reacțiile de competiție dintre aluminiu și alți ioni precum calciu, magneziu sau fier.
Un studiu făcut în Germania pe anumite cantități de pește gătit în folie de aluminiu a arătat că dozele de aluminiu din alimentele gătite astfel cresc semnificativ.
Studiile au arătat, așadar, că aluminiul poate migra din folie în alimente, mai ales când acestea sunt acide, sărate sau gătite la temperaturi ridicate. De exemplu, sucul de lămâie sau roșiile pot crește migrarea aluminiului în alimente.
Totuși, studiile arată că, deși există unele riscuri asociate cu utilizarea foliei de aluminiu, acestea pot fi minimizate prin practici de gătit corespunzătoare. În general, utilizarea ocazională și moderată a foliei de aluminiu nu prezintă un risc semnificativ pentru sănătate, dar este recomandabil să luați măsuri pentru a reduce expunerea pe termen lung.
Alternativa la îndemână pentru folia de aluminiu popate fi foaia de pergament. Aceasta poate fi folosită doar ea sau acoperită la rândul ei cu folie de aluminiu, evitând astfel contactul direct cu alimentele.
Cât se ține peștele la cuptor în folie
Durata de gătire a peștelui în folie la cuptor poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi tipul și grosimea peștelui, temperatura cuptorului și ingredientele suplimentare adăugate în folie.
Dacă vorbim de file-uri de pește mai subțiri, îl putem ține la cuptor 15-20 de minute, la 180-200 de grade.
Dacă gătim file-uri mai groase în folie, pe acestea le putem ține un pic mai mult, 20-25 de minute.
De asemenea, putem găti și pește întreg, în folie, la cuptor, iar în acest caz timpul de gătire poate fi de 25-30 de minute.
Rețete de pește la cuptor în folie
File de somon cu lămâie și ierburi aromatice
Ingrediente:
- 4 fileuri de somon (aprox. 150-200g fiecare)
- 2 lămâi (una tăiată felii subțiri, alta stoarsă)
- 4 căței de usturoi, tocați mărunt
- 4 crenguțe de rozmarin proaspăt
- 4 crenguțe de cimbru proaspăt
- Sare și piper, după gust
- 4 linguri de ulei de măsline
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 200°C. Tăiați patru bucăți de folie de aluminiu suficient de mari pentru a înveli complet fiecare file de somon. Așezați câte un file de somon pe fiecare bucată de folie.
Condimentați somonul cu sare și piper. Presărați usturoiul tocat peste fileuri. Așezați felii de lămâie și crenguțele de rozmarin și cimbru deasupra somonului.
Stropiți fiecare file cu o lingură de ulei de măsline și suc de lămâie. Împachetați folia în jurul somonului pentru a forma un pachet etanș.
Așezați pachetele pe o tavă de copt și coaceți timp de 20-25 de minute. Deschideți cu grijă folia și serviți somonul cu garnitura dorită.
Află mai multe despre cum să gătești somonul.
Cod cu roșii și măsline
Ingrediente:
- 4 fileuri de cod (aprox. 150-200g fiecare)
- 200g de roșii cherry, tăiate în jumătate
- 100g de măsline negre fără sâmburi, tăiate felii
- 1 ceapă roșie mică, tăiată julienne
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 4 linguri de ulei de măsline
- 2 linguri de suc de lămâie
- Sare și piper, după gust
- 4 frunze de busuioc proaspăt, pentru garnitură
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 200°C. Tăiați patru bucăți de folie de aluminiu sau foaie de pergament suficient de mari pentru a înveli complet fiecare file de cod.
Așezați câte un file de cod pe fiecare bucată de folie. Condimentați codul cu sare și piper.
Distribuiți roșiile cherry, măslinele, ceapa și usturoiul peste fileuri. Stropiți fiecare file cu o lingură de ulei de măsline și suc de lămâie. Împachetați folia în jurul codului pentru a forma un pachet etanș.
Așezați pachetele pe o tavă de copt și coaceți timp de 20-25 de minute.
Deschideți cu grijă folia și garnisiți cu frunze de busuioc proaspăt înainte de servire.
Păstrăv cu unt și usturoi
Ingrediente:
- 4 păstrăvi întregi, curățați și eviscerați
- 100g de unt, tăiat cubulețe
- 8 căței de usturoi, tăiați felii subțiri
- 4 crenguțe de cimbru proaspăt
- 2 lămâi, tăiate felii subțiri
- Sare și piper, după gust
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 200°C. Tăiați patru bucăți de folie de aluminiu suficient de mari pentru a înveli complet fiecare păstrăv. Așezați câte un păstrăv pe fiecare bucată de folie. Condimentați păstrăvii cu sare și piper pe interior și exterior.
Introduceți în fiecare păstrăv câteva cubulețe de unt, felii de usturoi și câte o crenguță de cimbru.
Așezați câteva felii de lămâie deasupra fiecărui păstrăv.
Împachetați folia în jurul păstrăvului. Așezați pachetele pe o tavă de copt și coaceți timp de 25-30 de minute.
Sursă foto 123rf.com