Cuprins:
Cât timp rezistă carnea de porc la congelator
Păstrată în mod corespunzător, carnea își va menține cea mai bună calitate timp de aproximativ 4 până la 6 luni, dar va rămâne bună de consumat și după această perioadă.
Timpul de congelare indicat este doar pentru cea mai bună calitate – carnea de porc care a fost păstrată constant congelată la -18 grade se va păstra în siguranță pe termen nelimitat.
Cum îți dai seama dacă e stricată carnea de porc
Cel mai bun mod este să miroși și să inspectezi carnea de porc: semnele unei cărni de porc stricate sunt un miros acru, o culoare ternă și o textură vâscoasă. Aruncă orice carne de porc cu un miros sau un aspect neplăcut.
Este important de reținut, totuși, că, deși alimentele păstrate constant la -18 grade vor fi întotdeauna bune de mâncat, calitatea alimentelor odată decongelate poate avea de suferit în timp. Nu te îmbolnăvești, dar nici nu vei avea neapărat gustul cărnii proaspăt gătite.
Cum să depozitezi în siguranță carnea de porc în congelator
În timp ce depozitarea îndelungată la congelator poate afecta calitatea oricărui aliment, trebuie remarcat faptul că și carnea crudă își păstrează calitatea mai mult timp decât carnea gătită. Acest lucru se datorează umidității pierdute în timpul procesului de gătire. Oricum ar fi, odată ce se află în congelator, trebuie să te asiguri că toate alimentele sunt depozitate la -17/18 grade sau mai puțin pentru a păstra culoarea, conținutul de vitamine, textura și – desigur – aroma.
Congelarea la acest punct oprește, de asemenea, orice microb – adică bacteriile, drojdiile și mucegaiurile – care se poate afla în alimente.
Bucățile de carne de porc se ambalează în hârtie de copt, folie alimentară bine strânsă sau o pungă cu fermoar care se închide bine.
Dacă nu ai, poți folosi o pungă normală de plastic, dar învelește carnea în hârtie cerată de cuptor pentru a se păstra bine.
Se poate strica în congelator carnea?
Congelarea cărnii este o modalitate simplă și eficientă de a asigura că mâncarea ta nu este risipită și poți găti oricând cu ea.
Deoarece congelarea păstrează alimentele în siguranță aproape pe termen nelimitat, timpii de depozitare recomandați sunt doar pentru calitate. Așadar, iată câteva lucruri de care trebuie să ții cont pentru a determina calitatea cărnii tale odată decongelată.
Cum să dezgheți carnea
Țineți cont de faptul că procesul de decongelare afectează și prospețimea cărnii. Nu decongela niciodată alimentele pe blatul din bucătărie sau în aer liber, subsol, mașină, balcon sau pe verandă.
Oricare dintre aceste metode poate face ca alimentele să nu fie în regulă pentru consum. Există trei moduri sigure de a decongela alimentele congelate.
Prima și cea mai recomandată este decongelarea lentă și sigură în frigider – peste noapte sau timp de o zi sau două, în funcție de mărimea cărnii.
O metodă mai rapidă este să pui carnea într-o pungă de plastic rezistentă la scurgeri și să o lași să stea, complet scufundată, în apă rece. După decongelarea în apă rece, gătește carnea imediat.
În cele din urmă, poți dezgheța alimentele folosind cuptorul cu microunde, dar, din nou, trebuie gătită carnea imediat după. De asemenea, atunci când folosești cuptorul cu microunde pentru decongelare, alimentele pot începe să se gătească în unele zone.
Carnea de porc – cât poate sta la congelator
Bucățile de carne de porc proaspete își pot păstra calitatea în congelator luni întregi. Pot sta de la șase până la 12 luni. Totuși, limba sau organele nu pot sta mai mult de 2-4 luni la congelator.
Carnea de porc procesată – cum ar fi toba și cârnații proaspeți – au cel mai bun gust atunci când sunt păstrate la congelator timp de una până la două luni, în timp ce carnea tocată de porc poate rezista între trei și patru luni.
Carnea gătită și resturile de carne
Dacă după mesele de sărbători ai rămas cu multă carne gătită, nu îți face griji; și aceasta poate fi congelată. Resturile de carne – inclusiv carnea gătită, preparatele din carne, precum și sosul sau supa de carne – toate pot fi păstrate timp de două până la trei luni în congelator.
Dacă este decongelată în frigider, poți să o recongelezi fără a o găti. Totuși, orice alimente lăsate în afara frigiderului pentru o perioadă mai mare de două ore nu trebuie recongelate.
Așadar, după mesele îmbelșugate de sărbători, ai grijă să depozitezi resturile de carne, gătită sau proaspătă, în hârtie de copt și apoi în pungi de plastic. Cel mai bine este să congelezi porții mici sau cantitatea pe care știi că o vei consuma. E foarte greu să porționezi o carne congelată, așa că te vei scuti de un efort mare atunci când congelezi pachețele mici.
Sursa foto: 123rf.com
Piftie de porc. Rețete de piftie de porc pentru Revelion