Cuprins:
Cât timp se fierb ouăle – Ouă fierte moi sau ouă tari
Pentru a obține ouă fierte moi, cleioase sau tari, trebuie sa puneți mai întâi apa la fiert într-o oală însă apa nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere.
Pentru ouă fierte moi, lasa-le să stea in apa fierbinte 4 minute. Dacă vrei însă ouă cleioase, lasă-le 6 minute. În cazul în care îți dorești ouă tari, lasă-le 10 minute în apă.
Uneori, atunci când decojiți oul, puteți observa că bucățele de ou se desprind odată cu coaja. Acest lucru este normal și nu va afecta gustul oului, ci doar aspectul. Există multe motive pentru care ouăle nu se decojesc fără probleme. Ouăle proaspete sunt greu de decojit, în timp ce ouăle mai vechi se decojesc mai ușor. Există multe sfaturi, trucuri și povești din bătrâni cu privire la modul în care se poate decoji un ou fără probleme. Adăugați o linguriță de bicarbonat de sodiu în apă, sau o linguriță de oțet. Înțepați fundul oului cu un ac înainte de a-l fierbe. Spargeți ouăle peste tot înainte de a le pune într-o baie de gheață. Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele sfaturi și trucuri existente.
Cât timp se fierb ouăle de prepeliță
Ouăle de prepeliță sunt mai mici și mai delicate decât cele de gâină, drept urmare trebuie fierte mai puțin timp. Ouăle de prepeliță trebuie scoase de la frigider și lăsate timp de 20-30 minute la temperatura camerei pentru a preveni spargerea lor în timpul fierberii. Apoi se pun ușor, cu o lingură, într-o cratiță mică plină cu apă rece. Se pune cratița pe foc și din momentul în care începe apa să fiarbă, le mai lăsați pe foc pentru 3-4 minute. După cele patru minute, se scot ouăle din apă și se pun într-un vas sub jetul de apă rece pentru a opri procesul de fierbere. Puteți să le lăsați în apă rece timp de 10 minute.
După ce s-au răcit, puteți să le coaceți sau să le folosiți în ce rețetă doriți. Este important să nu le fierbeți pre mult pentru a evita crăparea cojii. Dacă vreți ca ouăle să iasă mai tari, puteți să le fierbiți puțin peste patru minute, dar mare atenție să nu le fierbeți prea mult.
Ouăle de rață au coaja mai subțire și un conținut mai mare de proteice. Astfel, dacă vreți ouă mai moi, după ce apa începe să clocotească, mai lăsați-le pe foc timp de 6-7 minute, iar dacă le vreți mai tari 9-10 minute. După ce le-ați fiert, puneți-le în apă rece timp de 10 minute pentru a încetini procesul de fierbere și pentru a fi mai ușor de cojit.
Ouăle de gâscă sunt mai mari și au coaja mai tare. Drept urmare, și timpul de fierbere este mai mare. Pentru a obține ouă mai moi se mai lasă pe foc timp de 10-12 minute după ce apa a început să clocotească. Dacă vreți să obținei ouă tari, atunci le lăsați la fiert timp de 13-15 minute.
Oua fierte moi, în apă sau ouă poșate
Cum se fac ouăle fierte în apă sau ouă poșate
Spargeți oul si puneți-l intr-un mic vas (pahar, bol). Puneți apa la fiert într-o oală. Pentru ca oul să nu se lipeasca de oală, apa trebuie să aibă in jur de 90 de grade (să formeze bule mici pe fundul oalei care se ridică spre suprafață).
Puteți pune și un strop de oțet sau de zeamă de lămâie (strânge albușul în jurul gălbenușului). Luați un tel si amestecați in apa din oală pentru a crea un vârtej. Acum turnați oul din cană în centrul vârtejului. Oul este gata in 2-3 minute. Veți oberva ca albușul e gătit și oul se va ridica la suprafață.
Rețeta de ouă fierte in apă preluată de pe adihadean.ro
Odată fierte ouăle, le poți folosi pentru cel mai popular aperitiv de Crăciun, Revelion și Paște: oua umplute.