Ouăle au termen de valabilitate 28 de zile. Acesta este termenul luat în considerare de comercianți. Dacă sunt mâncate în această perioadă, ouăle nu prezintă niciun risc, ele fiinc bune de consum.
Totuși, perioada în care le putem valorifica la maxim proprietățile nutritive este între 2 și 8 zile de la ouare. Nu este indicat ca oul să se consume în prima zi de a ouare, fiind mult prea proaspăt pentru a fi digerat corespunzător de organism.
Ce conține un ou
Albuşul reprezintă aproximativ 55% din greutatea totală a unui ou şi este de consistenţă vâscoasă, concentrează proporţia cea mai mare de proteine, enzime, vitamine (riboflavină şi tiamină) şi substanţe minerale (săruri de potasiu, cantităţi mici de calciu, fier şi magneziu).
Gălbenuşul reprezintă aproximativ 35% din greutatea oului şi conţine mari cantităţi de lipide (64% sunt gliceride, 30% fosfolipide şi 6% colesterol).
Cum afli dacă oul este proaspăt