Cuprins:
Cât trăiesc animalele domestice
În mod surprinzător, nu este o sarcină ușoară să aflați speranța medie de viață naturală a animalelor domestice. Așadar, la întrebarea cât trăiesc animalele domestice, nici manualele de zootehnie, nici jurnalele de specialitate nu dau informații foarte clare. Vârsta ideală pentru sacrificare, pe de altă parte, este ușor de găsit în multe manuale și fișe agricole.
Compararea duratei medii a vieții lor ca animale de fermă cu potențiala speranță maximă de viață dezvăluie o discrepanță uriașă. Speranța potențială de viață a tuturor speciilor de animale de fermă este de câteva ori mai mare decât vârsta la care sunt sacrificate.
Domesticarea animalelor în scopuri agricole datează din perioada neolitică. Există multe animale care se încadrează în această categorie, cum ar fi câinele, pisica, capra, vaca, porcul și altele.
Cât trăiește câinele
Câinele (Canis lupus familiaris) este una dintre subspeciile lupului cenușiu, fiind un mamifer carnivor din familia canidelor și printre cele mai iubite animale domestice. Câinele este posibil să fie primul animal domesticit și cel mai folosit pentru muncă, vânătoare și companie din istoria oamenilor. În diversele cercuri științifice s-a trecut de la considera câinele o specie distinctă, descendentă a lupului, la o subspecie a lupului. În cazul câinelui durata de viață depinde de mediu și de rasă, dar o medie este de 13-15 ani.
Cât trăiește pisica
Se spune că pisicile au apărut acum 900 de ani, iar în prezent, în lume, există peste 500 de milioane de pisici domestice. Pisica domestică (Felis catus) este un mamifer din ordinul carnivorelor, familia Felidae, subfamilia Felinae. Este alături de oameni de peste 9500 ani și în prezent este cel mai cunoscut printre minunatele animale domestice din lumea întreagă. Speranța de viață a unei pisici depinde mult de mediu și de rasă, însă, în medie, o pisică trăiește aproximativ 15 ani.
Cât trăiește calul
Calul (Equus caballus) este un mamifer erbivor copitat de mărime considerabilă, fiind una dintre cele șapte specii moderne ale genului Equus. Face parte din ordinul Perissodactyla, familia Ecvidee.
Calul Conform ultimelor cercetări, se pare că domesticirea cailor s-a petrecut în urmă cu circa 6.000 ani, într-un vast perimetru care cuprinde astăzi stepele ierboase din Ucraina, sud-estul Rusiei și vestul Kazahstanului. Depinzând de rasă, îngrijire și mediu, calul modern domestic are speranță de viață cuprinsă între 25 și 35 de ani.
Cât trăiește vaca
Vaca este un animal domestic membru a subordinului Ruminantia, familia Bovidae și face parte din grupul vitelor cornute mari. Vitele sunt crescute pentru carne, piele și lapte, precum și ca animale de tracțiune. Speranța de viață a unei vaci este de aproximativ 20 de ani.
Cât trăiește oaia
Oaia domestică este o specie de mamifere rumegătoare, crescute pentru lână, piele, blană, carne și lapte, având cea mai largă distribuire în lume dintre animalele domestice, putând fi găsite în aproape toate țările lumii. O oaie trăiește în medie, între 7 și 15 ani.
Cât trăiește capra
Caprele sunt printre primele animale domesticite de către om și sunt animale foarte inteligente. Capra domestică (Capra aegagrus hircus) este o subspecie domesticită a caprei sălbatice. Este un membru al familiei bovinelor. Masculul caprei domestice, al caprei negre și al căprioarei se numește țap. Există peste 300 de rase distincte de capră. Capra trăiește, în medie, între 7 și 15 ani, în funcție de rasă și mediul de viață.
Cât trăiesc animalele domestice – Porcul
Porcul domestic (Sus scrofa domesticus) este, alături de câine și capră, cel mai vechi animal domesticit de oameni. Se pare că domesticirea lui s-a produs acum 9000 de ani. În Europa și Orientul Îndepărtat, carnea de porc este preferată de consumatorii de carne. Unele religii (islamul, iudaismul sau cultul adventist de Ziua a Șaptea) interzic consumul cărnii de porc. Un porc care nu este sacrificat poate să trăiască până la 20 de ani, însă foarte puțini ating vreaodată această vârstă.
Cât trăiește găina
Găina este cea mai cunoscută pasăre domestică și principala sursă de hrană în multe gospodării. Găinile, a căror denumire științifică este Gallus domesticus sunt păsări domestice care nu pot zbura. Există peste 150 de rase diferite de găini, în diferite culori, modele și dimensiuni. Se crede că găina a descins dintr-o specie de păsări sălbatice din India și din Asia de Sud-Est, care este clasificat biologic ca fiind aceeași specie. O găină trăiește, în medie, între 8 și 15 ani.
Cât trăiește gâsca
În comparație cu rațele unde există un dimorfism sexual evident, la gâște masculul se poate deosebi numai prin mărime de femelă care este mai mică. Gâștele sunt păsări monogame ca și lebedele, și masculul ajută femela la construcția cuibului. Gâsca are o speranță de viață de până la 15 ani.
misu50 • 20.12.2022, 16:24
In atentia marilor investigatori ai Libertatii :in acest articol se spune ca "pisica ar fi aparut acum 900 de ani" si mai jos ca "e prietena omului de 1500 de ani"!? Daca declara Codruta asa ceva aveati tema o saptamana sa bateti apa in piua...