Câinii înțeleg cuvintele și interpretează tonul vocii

Inteligența câinilor și abilitatea lor de a înțelege și de a învăța limbajul uman variază semnificativ în funcție de rasă, fiind rezultatul unei combinații de predispoziții genetice, experiențe individuale și de interacțiunile constante cu oamenii, în special de antrenamentul individual. Această abilitate nu doar facilitează comunicarea eficientă între specii, dar și întărește legătura profundă dintre câini și stăpânii lor.

Capacitatea câinilor de a înțelege limbajul uman nu se limitează doar la memorarea cuvintelor individuale, ci pot și să interpreteze tonul vocii, intonația și chiar expresiile feței stăpânilor. Un studiu publicat în 2016 de revista „Science” și preluat de cotidianul britanic The Guardian, a arătat că patrupezii procesează vorbirea într-un mod similar cu oamenii, utilizând emisfera stângă a creierului pentru a procesa cuvintele și emisfera dreaptă pentru intonație.

Unii câini pot învăța sute de cuvinte

Această abilitate le permite să distingă între laude sincere (cum ar fi „bine făcut!”) și cuvinte rostite pe un ton neutru (ca „totuși” sau „cu toate astea”), evidențiind sensibilitatea lor la nuanțele comunicării umane.

Ce câini înțeleg cel mai bine limbajul uman

Cercetările în domeniu au arătat că anumite rase de câini, în special cele cu o predispoziție pentru activități de lucru și de colaborare cu oamenii, pot învăța și memora un număr impresionant de cuvinte. Un exemplu notabil în acest sens îl reprezintă câinii din rasa Border Collie, care pot învăța sute și chiar peste o mie de cuvinte în unele cazuri. Aceștia asociază fiecare cuvânt cu un obiect specific și sunt capabili să le identifice și să le aducă la comandă.

De asemenea, câinii Pudel (Caniche) au o memorie excelentă, ceea ce îi face ideali pentru diverse activități, de la trucuri complexe până la activități de terapie. Aceștia pot învăța destul de rapid cel puțin 200 de cuvinte, însă prin antrenament susținut, poate ajunge și la 400 de cuvinte.

Un alt câine foarte inteligent este Ciobănescul german, care poate învăța rapid multe comenzi și poate înțelege expresii mai avansate prin antrenament. Într-un top 10 al celor mai inteligenți câini mai regăsim rasele Golden Retriever, Labrador Retriever, Doberman Pinscher, Bichon Frise, Cavalier King Charles Spaniel și Chihuahua. La polul opus se află rase precum Beagle, Whippet, Boxer și Cane Corso, relatează ZME Science.

Câte cuvinte poate să memoreze un câine

Capacitatea câinilor de a percepe nuanțele limbajului uman este cu adevărat remarcabilă pentru o specie diferită de a noastră. Spre exemplu, la câteva fracțiuni de secundă după ce rostim cuvântul „plimbare”, ei par să recunoască sensul acestuia și să reacționeze rapid la ceea ce vrem să-i comunicăm. Mai mult, așa cum am văzut deja, ei pot interpreta și tonul vocii, ceea ce amplifică legătura lor cu oamenii.

Deși vocabularul câinilor nu este la fel de bogat ca cel al oamenilor, cercetările recente arată că un câine obișnuit poate să înțeleagă și să răspundă la un număr de cuvinte cuprins între 15 și 215, cu o medie de 89. Dintre acestea, aproape jumătate sunt comenzi specifice, cum ar fi „șezi” sau „stai”, însă ei pot răspunde și la termeni mai generali, precum „așteaptă”.

Studii recente sugerează că cei mai inteligenți câini pot înțelege până la și chiar peste 200 de cuvinte, un nivel care este comparabil cu vocabularul unui copil de doi ani. Deși, în mod evident, câinii nu pot rosti aceste cuvinte ca un preșcolar, ei par să răspundă la anumite cuvinte într-un mod specific, ceea ce sugerează un nivel avansat de înțelegere a limbajului uman.

Cum pot învăța câinii multe cuvinte

Aceste concluzii se bazează pe o listă de verificare a vocabularului stabilită, care este utilizată de obicei de părinți pentru a evalua limbajul celor mici, dar care a fost aplicată de această dată câinilor. Studiul a implicat 165 de proprietari de câini, care au fost selectați dintr-o gamă variată de rase, vârste și tipuri de câini. Cu toate că rasa și tipul de câine (cum ar fi câinii antrenați pentru poliție) au părut să influențeze numărul de cuvinte, vârsta patrupedului și caracteristicile proprietarului său nu au avut un impact semnificativ.

Cercetătorii semnatari ai acestui studiu notează că „potrivit rapoartelor oferite de proprietari, câinii par să difere în mod semnificativ nu doar în ceea ce privește numărul, ci și în ceea ce privește varietatea cuvintelor la care reacționează aceștia reacționează”. Studiile din trecut au arătat cum câinii pot învăța să răspundă la un număr incredibil de mare de cuvinte umane dacă sunt supuși unui antrenament intens, potrivit experților de la Science Alert.

Spre exemplu, în urmă cu mai bine de două decenii, cercetătorii au descoperit la un câine din rasa Border Collie, pe nume Rico, abilitatea de cartografiere rapidă. Mai exact, acesta a fost capabil să învețe mai mult de 200 de cuvinte și prin cartografiere rapidă a reușit să identifice imediat obiectele care i-au fost cerute, chiar dacă nu le cunoștea, inclusiv jucării de pluș și mingi. Această abilitate cognitivă este studiată la copiii sub doi ani și este legată de limbaj.

Când și cum îți înveți câinele noi comenzi

Când consideri că blănosul tău este pregătit să treacă la un nivel de învățare superior, încearcă să-l înveți să facă diferența între cuvintele dintr-o categorie și să adaugi câteva comenzi noi, cum ar fi numele unor noi jucării, iar pentru asta poți începe cu una obișnuită, precum o minge sau un disc frisbee. Arată câinelui tău jucăria și rostește cu entuziasm cuvântul „minge” sau „disc” după care așează obiectul la câțiva metri distanță de el. Apoi, încurajează-l să îl recupereze folosind comanda „adu mingea!” sau „adu discul!” și oferă-i o recompensă atunci când face asta, notează PetMD.com.

Repetă acest exercițiu de câteva ori pe zi, participând la o sesiune de joacă de câte cinci minute de fiecare dată. De asemenea, păstrează aceeași formulare repetând cuvântul sau comaneda aleasă de 20 până la 30 de ori într-o sesiune. Odată ce câinele tău va stăpâni noua comandă vei putea începe să ascunzi respectiva jucărie și să-i ceri să o găsească.

Cele mai cunoscute cuvinte pe care le pot învăța câinii

Deși capacitatea de învățare a cuvintelor și expresiilor umane variază, așa cum spuneam, între indivizi și rase, unele dintre acestea sunt înțelese în mod obișnuit de majoritatea câinilor, în special cele care sunt asociate cu comenzi de bază sau cu diverse activități zilnice. Un sondaj online realizat nu demult a analizat felul în care câinii reacționează la 172 de cuvinte și expresii.

Un câine obișnuit poate să înțeleagă și să răspundă la un număr de cuvinte cuprins între 15 și 215

Proprietarii patrupezilor au fost rugați să evalueze răspunsul propriului cățel la anumite cuvinte și expresii, utilizând o scară de la 0 la 5. Rezultatele au arătat că există zece cuvinte sau expresii recunoscute de peste 90% dintre câini. Printre acestea s-au numărat numele câinelui, dar și comenzi comune precum „stai”, „vino”, „fată/băiat bun”, „jos”, „așteaptă”, „nu”, „ok” și „lasă”.

Acestea reflectă interacțiunile frecvente dintre câini și stăpânii lor, care se bazează pe nevoile zilnice și dresajul de bază. Pe de altă parte, doar câțiva câini au demonstrat o înțelegere clară și constantă a unor expresii mai puțin obișnuite, precum „șterge-ți picioarele” sau „latră în șoaptă” sau „tare”, dar și numele persoanei care este angajată să plimbe câinii, a grădiniței pentru câini, a îngrijitorului ori a canisei.

Câinii de poliție și cei salvatori au un vocabular mai bogat

În același timp, în cadrul aceluiași studiu, proprietarii au avut posibilitatea de a adăuga mai multe cuvinte și expresii pe lista de vocabular standardizată. Cei care au adăugat cele mai multe comenzi au fost stăpânii câinilor dresați profesional sau cei ai câinilor care au o abilitate deosebită de a învăța rapid. Rezultatele au scos la iveală faptul că patrupedele antrenate pentru scopuri speciale, cum ar fi câinii de poliție, de armată sau cei salvatori, au un vocabular cu 50% mai bogat comparativ cu câinii care nu aveau o astfel de pregătire specială.

Această diferență subliniază importanța dresajului în dezvoltarea capacităților cognitive ale câinilor. Autorii studiului nu au avut suficienți câini din fiecare rasă pentru a-și putea da seama dacă unii sunt mai buni la învățarea cuvintelor decât alții, însă anumite „tipuri de rasă” mai generale, cum ar fi câinii de turmă, câinii de vânătoare și terrierii, au arătat variații semnificative în ceea ce privește abilitățile lor de învățare a cuvintelor. Conform concluziilor publicate de Science Alert, vocabularul canin este influențat în mare măsură de contextul în care este crescut animalul și de nivelul de implicare al stăpânilor în educația sa.

Vezi şi care sunt cele mai frumoase nume de câini!

 
 

Urmărește-ne pe Google News