Organizația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluția produselor tip pate vegetal/pastă vegetală, pe baza studiilor din 2011, 2015, 2016 și 2018.

Produsele care au făcut obiectul acestui studiu se găsesc ca formă de prezentare în conservă, cu un gramaj variind între 100 și 200 grame.

În total, au fost analizate 23 de produse, de la următorii distribuitori/producători: SC Scandia Food SRL (Bucegi), Glina SA (Mandy), Orkla Foods România (Ardealul), Carrefour România SA, Auchan România SA, Metro Cash&Carry România SRL (Aro), SC Mega Image SRL (365), iar rezultatele studiului au fost următoarele:

Din punct de vedere al aditivilor alimentari:

– produsele au prezentat între 3 și 12 aditivi;

– 95.65% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);

– 91.30% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);

– 69.56% dintre produsele studiate au avut în componență ascorbat de sodiu (E301).

E-uri Nr. de produse in care acestea sunt prezente
E407 22 (95.65%)
E621 21 (91.30%)
E301 16 (69.56%)
E150 14 (60.86%)
E330 13 (56.52%)
E481 11 (47.82%)
E452 11 (47.82%)
E415 11 (47.82%)
E472 10 (43.47%)
E451 10 (43.47%)
E120 10 (43.47%)
E645 8 (34.78%)
E508 5 (21.73%)
E412 5 (21.73%)
E316 4 (17.39%)
E466 3 (13.04%)
E516 3 (13.04%)
E472a 2 (8.69%)

-39.13% dintre produsele studiate au în componență 10 sau mai mulți aditivi alimentari.

Toate produsele studiate au avut informațiile nutriționale înscrise pe etichetă (cu excepția fibrelor). Aceste informații relevă următoarele :

  • 91.30% dintre produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteine se situează între 2-7g pentru produsele studiate.
  • Valorile energetice sunt situate între 167 kcal și 286 kcal/100g.
  • Remarcăm faptul că produsele cele mai bogate în glucide sunt și cele mai sărace în fibre. De asemenea, unele produse prezintă și cantități de zaharuri de până la 1,60g. Cantitatea de glucide se situează între 3,3-8g.
  • Cantitatea de grăsimi variază între 13,6g și 28,9g.
  • Cantitatea de acizi grași saturați este cuprinsă între 0g și 3,7g. Numai două produse nu prezintă acizi grași în componența lor(Auchan pastă vegetală 200g, Auchan pastă vegetală cu ciuperci 200g). Proiectul privind limitarea conținutului de acizi grași trans-nesaturați în alimente, adoptat de Senat.
  • 95.65% dintre produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0,51 și 1,89 g.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

De altfel, consumul excesiv de sare poate duce la apariția unor probleme ale sistemului circulator? În România, aproximativ 910.000 de persoane suferă anual de boli ale sistemului circulator.

Deci, cât de bună e… sarea în bucate? Fără ea, mâncarea n-are gust, dar când e în exces, ne compromite sănătatea.

 

Doar 39.13% dintre produse au avut inscripționată pe etichetă cantitatea de fibre, care a variat între 0,4 g și 1,4 g.

Așadar, pateul vegetal e o adevărată bombă pentru sănătate! Pentru Postul Paștelui 2018, mai bine apelezi la pateul vegetal de casă. Vezi cele mai simple și gustoase rețete, care se fac în câteva minute.

În schimb, există și vești bune! Un Un pateu realizat de către cercetătorii din Galați a fost premiat cu aur la Salonul de Inventică de la Geneva. Conține linte și e bogat în antioxidanți

Pentru vizualizarea intregului studiu, click AICI.



CITEȘTE ȘI… REPORTAJ/Cum își dădeau românii “check-in” și “like” acum 100 de ani: “Salutări și gurițe”. “Sunt tot supărată cum mă știți”-VIDEO



 

Urmărește-ne pe Google News