Despre Africa

Africa, al doilea continent ca mărime (după Asia), acoperă aproximativ o cincime din suprafața totală a Pământului. Continentul este mărginit la vest de Oceanul Atlantic, la nord de Marea Mediterană, la est de Marea Roșie și Oceanul Indian și la sud de apele Oceanelor Atlantic și Indian.

Suprafața totală a Africii este de aproximativ 30.365.000 km pătrați, iar continentul măsoară aproximativ 8.000 km de la nord la sud și aproximativ 7.400 km de la est la vest. Extremitatea sa nordică este Al-Ghīrān Point, lângă punctul Al-Abyaḍ (Capul Blanc), Tunisia; extremitatea sa sudică este Cape Agulhas, Africa de Sud; punctul său cel mai îndepărtat la est este Xaafuun (Hafun) Point, lângă Capul Gwardafuy (Guardafui), Somalia; iar extremitatea sa vestică este Almadi Point (Pointe des Almadies), pe Capul Verde (Cap Vert), Senegal.

În nord-est, Africa a fost unită cu Asia de Peninsula Sinai până la construcția Canalului Suez. În mod paradoxal, coasta Africii – 30.500 km lungime – este mai scurtă decât cea a Europei, deoarece există puține intrări și puține golfuri mari.

În largul coastelor Africii, o serie de insule sunt asociate continentului. Dintre acestea Madagascar, una dintre cele mai mari insule din lume, este cea mai semnificativă. Alte insule mai mici includ Seychelles, Socotra și alte insule la est; Comore, Mauritius, Réunion și alte insule la sud-est; Ascension, Sf. Elena și Tristan da Cunha la sud-vest; Capul Verde, Insulele Bijagós, Bioko și São Tomé și Príncipe la vest; iar Azore și insulele Madeira și Canare la nord-vest.

Dosarul asasinatului de la Arad. Lipsurile care au dus la eliberarea suspecților și cine este marele absent din boxa arestaților
Recomandări
Dosarul asasinatului de la Arad. Lipsurile care au dus la eliberarea suspecților și cine este marele absent din boxa arestaților

Continentul este tăiat aproape egal în două de Ecuator, astfel încât cea mai mare parte a Africii se află în regiunea tropicală, delimitată la nord de Tropicul Racului și la sud de Tropicul Capricornului.

Resurse

Africa are o bogăție enormă de resurse minerale, inclusiv unele dintre cele mai mari rezerve din lume de combustibili fosili, minereuri metalice, pietre prețioase și metale prețioase. Această bogăție este însoțită de o mare diversitate de resurse biologice, care include pădurile tropicale ecuatoriale luxuriante din Africa Centrală și populațiile de animale sălbatice de renume mondial din părțile de est și de sud ale continentului. Deși agricultura domină în continuare economiile multor țări africane, exploatarea acestor resurse a devenit cea mai importantă activitate economică din Africa în secolul al XX-lea.

Factorii climatici și alți factori au exercitat o influență considerabilă asupra modelelor de așezări umane în Africa. În timp ce unele zone par să fi fost locuite mai mult sau mai puțin continuu încă din zorii omenirii, regiuni enorme – în special zonele deșertice din nordul și sud-vestul Africii – au fost în mare parte neocupate pentru perioade prelungite. Astfel, deși Africa este al doilea continent ca mărime, conține doar aproximativ 10% din populația lumii și se poate spune că este subpopulată, arată britannica.com.

Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO
Recomandări
Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO

Câte țări sunt în Africa

Câte țări sunt în Africa?
Câte țări sunt în Africa

Africa are 54 de țări pe deplin recunoscute de Națiunile Unite, două state independente cu recunoaștere limitată sau deloc (Sahara de Vest și Somaliland) și mai multe teritorii (în mare parte insule) controlate de țări nonafricane. De exemplu, Insulele Canare sunt conduse de Spania.

Acestea fiind spuse, având în vedere situația politică complicată a Africii, istoria colonialismului și insurecțiile din multe țări, numărul exact de țări recunoscute oficial de pe continent rămâne o problemă controversată.

Populația Africii este cea mai tânără dintre toate continentele, cu o vârstă medie de 19,7 ani (în comparație cu vârsta medie globală de 30,4). Nigerul are cea mai mică vârstă medie din lume, 15,3 ani.

Africa este, de asemenea, cel mai sărac continent (excluzând Antarctica). Nigeria este de departe cea mai mare țară din punctul de vedere al populației, cu peste 211 milioane de locuitori până în 2021. Urmează Etiopia, cu aproape 118 milioane, în timp ce Egipt, Republica Democratică Congo, Tanzania, Africa de Sud și Kenya au toate populații cuprinse între 92 de milioane până la 54 de milioane.

Șofer român de TIR blocat trei zile pe autostrada distrusă de inundațiile din Spania: „Nici în războiul din Iugoslavia nu am văzut așa ceva”
Recomandări
Șofer român de TIR blocat trei zile pe autostrada distrusă de inundațiile din Spania: „Nici în războiul din Iugoslavia nu am văzut așa ceva”

Chiar și țările mai mici din Africa au populații relativ mari. Rwanda și Burundi sunt relativ mici ca suprafață, totuși au 13,2 milioane și, respectiv, 12,2 milioane de oameni. Seychelles – un arhipelag din Oceanul Indian format din 115 insule – este cea mai mică țară din Africa, având o populație totală de aproximativ 98.000 de locuitori.

  1. Algeria
  2. Angola
  3. Benin
  4. Botswana
  5. Burkina Faso
  6. Burundi
  7. Camerun
  8. Capul Verde
  9. Republica Centrafricană
  10. Ciad
  11. Camoros
  12. Republica Democrată Congo
  13. Republica Congo
  14. Djibouti
  15. Egipt
  16. Guineea Ecuatorială
  17. Eritreea
  18. Etiopia
  19. Gabon
  20. Gambia
  21. Ghana
  22. Guineea
  23. Guineea-Bissau
  24. Coasta de Fildeș
  25. Kenya
  26. Lesotho
  27. Liberia
  28. Libia
  29. Madagascar
  30. Malawi
  31. Mali
  32. Mauritania
  33. Mauritius
  34. Maroc
  35. Mozambic
  36. Namibia
  37. Niger
  38. Nigeria
  39. Rwanda
  40. Sao Tome și Principe
  41. Senegal
  42. Seychelles
  43. Sierra Leone
  44. Somalia
  45. Africa de Sud
  46. Sudanul de Sud
  47. Sudan
  48. Swaziland
  49. Tanzania
  50. Togo
  51. Tunisia
  52. Uganda
  53. Zambia
  54. Zimbabwe

Cele mai populare destinații turistice din Africa

Africa are multe locuri minunate și experiențe incredibile de oferit turiștilor, iar unele dintre cele mai populare atracții includ:

Parcul Național Serengeti. Acest parc național este situat în Tanzania și este un sit al Patrimoniului Mondial. Parcul găzduiește peste două milioane de animale în Africa și este deschis publicului pentru excursii zilnice sau chiar sejururi săptămânale. Tot aici are loc Marea Migrație – un eveniment anual în care gnu migrează din Serengeti în rezervația Masai Mara din Kenya.

Lacul Nakuru. Lacul se găsește în Parcul Național Lacul Nakuru din Kenya – unul dintre cele mai vizitate parcuri din regiune. Acesta servește ca un sanctuar pentru multe specii pe cale de dispariție. Cu toate acestea, lacul este locuit de flamingo roz, care acoperă întreaga zonă, iar de sus se vede doar o pată roz în locul lacului.

Table Mountain. Situat în Cape Town, Africa de Sud, Table Mountain este cel mai vizitat sit din acea regiune, cu 4,2 milioane de vizitatori în fiecare an. Spre deosebire de alte vârfuri înalte, muntele este numit „Table Mountain” datorită vârfului său plat. În plus, are o floră și o faună variate, iar orice vizitator poate explora teritoriul cu telecabina sau doar mergând pe munte.

Delta Okavango. Cunoscută drept „Bijuteria Kalahari”, Delta Okavango este un fenomen care trebuie văzut în Africa. Acest sanctuar de apă crește până la dublarea dimensiunii sale în timpul sezonului ploios – devenind cel mai mare ecosistem de apă dulce din lume. Situat în Botswana, găzduiește mai multe specii de animale sălbatice și specii noi nedescoperite de știință înainte, așa că aveți ocazia să explorați una dintre cele mai mari minuni ale naturii.

Piramidele Egiptului. Există peste 100 de piramide identificate situate în Egipt – cea mai cunoscută fiind Piramida din Giza. Aceste clădiri sunt unele dintre cele mai vechi structuri create de om, iar una dintre ele – Piramida lui Khufu – face parte din cele șapte minuni ale lumii. Vezi și alte atracții și stațiuni din Egipt.

Descoperă cele mai interesante curiozități despre Egipt.

Lacul Retba. Găsit în Senegal, Retba poartă numele după culoarea sa unică roz. Datorită conținutului ridicat de sare, algele „Dunaliella salina” se dezvoltă, făcând lacul roz și uneori chiar roșu sângeriu.

Lucruri interesante despre Africa

Cea mai bogată țară din Africa

Nigeria – cea mai bogată țară din Africa (PIB: 446,543 de miliarde USD)
Africa de Sud (PIB: 358,839 de miliarde USD)
Egiptul (PIB: 302,256 de miliarde USD)
Algeria (PIB: 172,781 de miliarde USD)
Maroc (PIB: 119,04 miliarde USD)
Kenya (PIB: 99,246 de miliarde USD)

Cea mai veche țară din Africa

Etiopia este cea mai veche țară independentă din Africa și a doua ca mărime ca populație (peste 110 milioane de oameni).

Top cele mai sărace țări din Africa în 2020

Etiopia (PIB pe cap de locuitor 783 USD)
Mozambic (PIB pe cap de locuitor 519 USD)
Somalia (PIB pe cap de locuitor 478 USD)
Republica Democratică Congo (PIB pe cap de locuitor 448,7 USD)
Madagascar (PIB pe cap de locuitor 415,32 USD)
Malawi (PIB pe cap de locuitor 402,4 USD)
Niger (PIB pe cap de locuitor 400 USD)
Liberia (PIB pe cap de locuitor 360 USD)

Cele mai sigure locuri de vizitat din Africa

Chiar dacă știm câte țări sunt în Africa, mai exact 54, este bine să știm și care sunt considerate cele mai sigure de vizitat.

Rwanda. Rwanda este, fără îndoială, cea mai sigură țară din Africa.
Botswana
Mauritius
Namibia
Seychelles
Etiopia
Maroc
Lesotho

Primele 3 țări cele mai periculoase din Africa

Somalia,
Sudanul de Sud,
Republica Centrafricană (CAR).
Clasamentul se bazează pe statisticile situației economice, politice, guvernamentale și criminalității, conform Global Peace Index citat de africanoverlandtours.com.

Continentul african are zăpadă?

Zăpada este o apariție aproape anuală pe unii dintre munții din Africa de Sud. Ninsorile sunt, de asemenea, obșnuite pe Muntele Kenya și Muntele Kilimanjaro din Tanzania.

Micul Regat Lesotho este o țară foarte muntoasă. Este, de asemenea, cea mai rece țară de pe continent, cu o minimă record de -20,4° C, măsurată în Letseng-le-Draai, în 1967.

Sursă foto – Shutterstock.com.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Irinel   •   14.03.2024, 04:18

Am aflat lucruri interesante. Imi place !

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce purtau militarii nord-coreeni văzuți la Donețk. Șeful spionilor de la Phenian, oferit și el Rusiei
Știrileprotv.ro
Ce purtau militarii nord-coreeni văzuți la Donețk. Șeful spionilor de la Phenian, oferit și el Rusiei
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Limba care seamănă destul de mult cu româna, dar care se vorbește împrăștiat prin Europa. Și în România e folosită de multe personalități. Au tradiții și obiceiuri diferite și nu toată lumea reușește să-i înțeleagă pe cei care o vorbesc
FANATIK.RO
Limba care seamănă destul de mult cu româna, dar care se vorbește împrăștiat prin Europa. Și în România e folosită de multe personalități. Au tradiții și obiceiuri diferite și nu toată lumea reușește să-i înțeleagă pe cei care o vorbesc
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
GSP.RO
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
Localitatea din România care e cel mai bine păzită. Nu se poate atinge nimeni de oamenii de aici. E printre cele mai sigure locuri din țară, sute de soldați de top trăiesc aici. Pe o rază de 35 de km nimeni n-are voie să construiască nimic și paza e la cel mai înalt nivel
FANATIK.RO
Localitatea din România care e cel mai bine păzită. Nu se poate atinge nimeni de oamenii de aici. E printre cele mai sigure locuri din țară, sute de soldați de top trăiesc aici. Pe o rază de 35 de km nimeni n-are voie să construiască nimic și paza e la cel mai înalt nivel
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Unica.ro
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am plâns"
Observatornews.ro
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am plâns"
Horoscop 2 noiembrie 2024. Săgetătorii au șansa de a observa cât de mult contează gândurile cărora le permit să se deruleze prin mintea lor
HOROSCOP
Horoscop 2 noiembrie 2024. Săgetătorii au șansa de a observa cât de mult contează gândurile cărora le permit să se deruleze prin mintea lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI