Cuprins:
Cunoașterea vinului presupune o mulțime de informații, începând cu soiurile de struguri și regiunile geografice și până la profilurile aromatice. Unii consumatori de vin sunt familiarizați cu aceste detalii, însă pentru alții alegerea vinului poate fi o misiune dificilă.
Și, totuși, nu trebuie să fii un fin cunoscător într-ale vinului pentru a face cea mai bună alegere pentru tine, însă nici nu poți trece peste câteva detalii esențiale care te vor ajuta atunci când va trebui să comanzi ori să cumperi o sticlă cu vin.
Printre acestea se numără clasificarea vinurilor în funcție de cantitatea de zahăr, aciditate și timpul de maturare, dar și câteva date despre soiurile de struguri care dau cel mai bun vin.
Câte tipuri de vinuri există?
Majoritatea vinurilor pot fi clasificate în cinci categorii principale: roșu, alb, rose, vin spumant și vin fortificat. Trăsătura distinctivă a vinului, însă, o reprezintă culoarea.
Culoarea vinului semnifică soiul de struguri care a fost folosit în procesul de fermentare, iar includerea culorii ca metodă de clasificare a acestei băuturi alcoolice este o practică curentă. Astfel, în funcție de culoare, vinurile sunt de trei tipuri: roșii, albe și roze.
Vinurile roșii sunt obținute din soiuri de struguri precum Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz, Malbec. Culoarea acestor vinuri este preluată din pielița boabei de strugure, în timp ce intensitatea culorii ete dată de timpul în care mustul a stat în contact cu această pieliță.
La rândul lor, vinurile albe sunt obținute din struguri albi, însă spre deosebire de cele roșii, fermentarea se face în acest caz fără tescovină. Aceasta influențează în mare proporție culoarea vinului.
În ceea ce privește vinurile roze, această culoare deosebită este obținută ca urmare a faptului că producătorii includ în procesul de fermentare și struguri negri.
Câte tipuri de vin alb există?
În procesul de fabricare al vinurilor albe se pot folosi atât struguri albi, cât și struguri negri, însă fără coaja boabelor. Practic, acesta este elementul care dă culoare vinului.
Vinurile albe pot avea o varietate de note sau de gusturi, dar și diverse grade de efervescență. Ele provin din soiuri de struguri precum Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc și Muscat Ottonel.
Acestea pot fi clasificate în patru nuanțe, și anume alb limpede, alb gălbui, alb auriu și alb apos. Diferențierile fiecărui tip de vin alb sunt date de lemnul din care sunt fabricate butoaiele în care vinurile sunt lăsate să se maturizeze.
Iată care sunt cele mai cunoscute tipuri de vinuri albe:
- Chardonnay – este unul dintre cele mai cunoscute vinuri în întreaga lume. Este de origine franceză, din regiunea Burgundia, iar soiul de struguri din care se obține acest vin este cultivat și în România. Acest vin este recomandat alături de preparatele din pește și fructe de mare.
- Riesling – este un vin aromat, fructat, originar din Germania, de pe valea Rinului. Începe cu o aromă dulce și acidă, dar care se echilibrează rapid, având nuanțe de miere. În România este mai cunoscut Riesling-ul Italian, un vin mai degrabă sec și sobru.
- Sauvignon Blanc – este un vin alb ușor de origine franceză, obținut din strugurii cu același nume. Aroma sa ușor fructată, cu note citrice și aromă de iarbă proaspătă și plăcută. Poate fi sec sau dulce și este recomandat să fie servit alături de carne albă, fructe de mare sau salate.
- Pinot Gris – este un vin alb sau roze răcoritor ale cărui caracteristici diferă de la o regiune la alta. Vinul din Alsacia are un buchet floral și o textură mai bogată comparativ cu cel produs în Italia, care este uscat și cu arome de fructe clare, sau cel produs în California, care este răcoritor și ușor condimentat.
- Chenin Blanc – este un vin franțuzesc originar din regiunea Valea Loarei. Are un nivel ridicat de aciditate motiv pentru care întâlnim sub această denumire vinurile dulci, potrivite pentru desert, dar și cele spumante.
- Muscat – este unul dintre vinurile care pot fi servite ca atare, însă aroma dulce îl face potrivit și pentru deserturile ușoare. Are gust fructat, cu aromă puternică de grapefruit și este fabricat în regiuni cu climat blând, precum cele din Italia, din Germania (Valea Rinului) sau din Austria.
Vezi şi cum se face vinul!