Vinul este una dintre cele mai apreciate băuturi din lume, iar țara noastră are o îndelungată istorie de peste două milenii în acest domeniu. De altfel, România este unul dintre cei mai importanți producători de vinuri din Europa, ocupând locul al șaselea.

În acest articol ne vom îndrepta atenția către vinurile roșii și îți vom spune câte tipuri există și care sunt acestea.

Câte tipuri de vinuri roșii există?

Vinurile roșii au un caracter și o structură aparte, care fac să fie foarte apreciate la nivel mondial atât pentru vigoarea și intensitatea gustului, cât și pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra organismului uman.

Culoarea vinului roșu este dată de pielița boabei de strugure

De aceea, de multe ori, vinurile roșii reprezintă prima opțiune la mesele festive importante ori la ocaziile speciale din viața noastră.

Acestea sunt asociate de obicei cu preparate din carne roșie, și anume porc, vită, curcan, miel sau vânat. De asemenea, un vin roșu este recomandat să fie consumat atunci când se servește o porție de paste cu un sos mai greu sau o pizza.

Vinurile roșii sunt obținute din soiuri de struguri precum Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz, Malbec.

Culoarea vinului roșu este dată de pielița boabei de strugure. Cu cât mustul va sta mai mult în contact cu pielița, cu atât culoarea roșie va fi mai intensă.

Care sunt cele mai cunoscute tipuri de vinuri roșii?

Unele soiuri sunt renumite în toată lumea, în timp ce altele sunt cunoscute doar în regiunile de unde provin.

Vinurile roșii au o textură catifelată, arome delicate și buchete florale, perfecte pentru a te bucura de un pahar în fiecare zi.

Vinurile roșii au o textură catifelată

Iată care sunt cele mai cunoscute tipuri de vinuri roșii:

  • Cabernet Sauvignon – originar din Franța, din regiunile de lângă Bordeaux, este considerat cel mai popular vin roșu din lume. Are o culoare roșu-închis, cu o ușoară nuanță de roșu-purpuriu, care este dată de cantitatea mare de antioxidanți. Are un gust puternic și acid. În afară de Franța, acest tip de vin roșu este foarte popular și în California. Se servește alături de carnea roșie, din vită sau miel, ciocolată neagră sau brânzeturi.
  • Merlot – este poate cel mai cunoscut vin roșu și unul dintre cele mai accesibile, motiv pentru care este printre cele mai vândute la nivel mondial. Are o culoare intensă, note fructate de coacăze, fructe de pădure sau prune și o textură bogată. Este potrivit alături de fripturi, pizza și de brânzeturi.
  • Pinot Noir – este un vin franțuzesc sec asociat cu regiunea Burgundia, dar care este produs în multe alte țări. Se distinge prin aroma plăcută, îmbogățită cu fructe de pădure, căpșune și zmeură și are note delicate și mătăsoase. Mai este produs în SUA, Italia, Germania și Argentina. Se servește la pește gras și alături de mâncarea italienească.
  • Shiraz – este cunoscut și sub denumirea de Syrah și are un conținut ridicat de alcool și de antioxidanți. Numele ține de zona sau de țara în care acest soi este cultivat. Vinurile roșii din Franța și din SUA au pe etichetă denumirea Syrah, iar cele din Australia, Africa de Sud sau Canad o au pe cea de Shiraz. Este un vin roșu sec, de masă, cu un buchet de arome de fructe de pădure, condimente, tabac și ciuperci. Se servește alături de mâncăruri condimentate, grătare din carne roșie sau vânat.
  • Jerez – este un vin spaniol foarte apreciat, la fel ca Malaga, ambele fiind produse în regiunea viticolă Andaluzia. Cunoscut și sub numele de Xeres sau Sherry, acesta face parte din categoria vinurilor speciale, fortifiate, și este adesea întâlnit printre vinurile de colecție.
  • Grenache – îmbină aromele de fructe de pădure cu o aciditate ușoara și note condimentate. Are o culoare de roșu deschis, nu este foarte bogat în tanini, iar concentrația alcoolică este de aproximativ 14%. Acest vin este fabricat din soiul de struguri cu același nume, care se cultivă în Spania, Australia și în sudul Franței.
  • Taurasi – este unul dintre cele mai cunoscute vinuri din Italia. Este un vin dens, cu o aromă fructat-lemnoasă, obținut din soiul de struguri Aglianico care se cultivă în regiunea Campania.
  • Fetească Neagră – este cel mai popular vin românesc și este obținut din strugurii cultivați mai ales în Moldova și în Muntenia, care pot fi găsiți, însă, și în Banat, Oltenia sau în nordul Dobrogei. Feteasca neagră are o culoare roșu închis, cu nuanțe rubinii, iar gustul este complex, moale și cu arome de stafide negre și prune.

Vezi şi câte tipuri de vin alb există și care sunt acestea!

Urmărește-ne pe Google News