Cuprins:
Câte zile are postul Crăciunului
Postul Crăciunului a început pe data de 15 noiembrie și se va termina pe 24 decembrie, după miezul nopții. Așadar, Postul Crăciunului, ca și Postul Paștelui, are 40 de zile, de fiecare dată.
Postul Nașterii Domnului este una dintre cele patru perioade canonice de post din anul bisericesc. Acesta este un post de bucurie în anticiparea Nașterii lui Hristos.
După cele 40 de zile de pot, pe 25 decembrie, de Nașterea Domnului, creștinii pot să se înfrupte din bunătățile de dulce după ce au ținut un post care nu se referă doar din abținerea de la mâncăruri, ci și la purificarea spirituală și apropierea de Dumnezeu.
“Scopul postului nu este numai de a face deosebiri între unele mâncăruri, ci de a disciplina trupul şi puterile sufleteşti, spre uşurare şi curăţire de păcate”, spunea părintele Cleopa.
Conform tradiției bisericii ortodoxe, Postului Crăciunului este un post al bucuriei și, spre deosebire de Postul Paștelui, acesta nu este la fel de aspru. Pe toată durata lui sunt multe zile cu dezlegare la peşte, ulei și vin.
De ce se ține postul de 40 de zile
Biserica a adoptat această perioadă de patruzeci de zile de post înainte de Crăciun – perioada celor patruzeci de liturghii pentru a veni în ajutorul creștinilor. În mod ideal, Sfânta Liturghie este celebrată în fiecare zi, în această perioadă, astfel încât credincioșii să poată participa cât mai mult posibil la rugăciune
Postul de 40 de zile aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.
De ce se ține post negru în Ajunul Crăciunului
Ajunul Crăciunului 24 decembrie este ultima zi de post din Postul Nașterii Domnului. Celelalte zile ale acestui post sunt mai ușoare, din punct de vedere alimentar, între ele existând mai multe zile în care Părinții Bisericii au rânduit dezlegare la pește, cea de-a patruzecea zi a postului este una de aspră postire, adică de ajunare. Obiceiul de a ține post negru în această ultima zi a postului este consemnat încă din secolul al IV-lea, arată crestinortodox.ro.
Postul Negru din Ajunul Crăciunului mai amintește și de postul ținut odinioară de catehumenii care, în seara acestei zile, erau botezați și împărtășiți pentru prima dată cu Sfintele Taine, în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare.
Chiar dacă este o zi de post, Ajunul Crăciunului este un prilej de bucurie și de rugăciune pentru credincioși. Asta pentru că ziua de 25 decembrie este ziua Nașterii lui Iisus.
Vezi şi cum se ține corect postul negru!
Tradiții în Ajunul Crăciunului
Colindatul
Tradiția spune că Nașterea Domnului este vestită în lume de creștini prin colinde. Cei care pornesc cu colindatul, în dimineața de Ajun, sunt copiii și tinerii. Aceștia sunt primiți de creștini, în mod tradițional, cu mere, nuci, covrigi.
Împodobirea bradului
Obiceiul împodobirii bradului Inițial, în cultura poporului nostru, bradul deținea funcții funerare. El era fie substitul miresei sau mirelui, dacă în familie exista moartea unui tânăr necăsătorit, fie simbolul vegetal al defunctului. Obiceiul împodobirii bradului este destul de recent în România.
Brazii simbolizează Sfânta Treime. Podoabele semnifică bogăția și cunoașterea, exact ca pomul sacru din Grădina Edenului. Cadourile sunt legate și de închinarea magilor care au adus daruri (aur, smirnă și tămâie) Pruncului Sfânt. În zilele noastre, o persoană îmbrăcată în haine roșii, cu barbă și sac cu jucării împarte cadouri tuturor copiilor.
Vestirea Crăciunului de către preot
Tot în ultima zi a postului Crăciunului, preotul umblă pe la casele credincioșilor cu icoana Nașterii Domnului, spre a vesti măritul praznic al Întrupării Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Măria.
Vezi şi paste de post – cele mai delicioase rețete!
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!