Descoperă povestea uneia dintre cele mai impresionante catedrale din lume, catedrala Sagrada Familia din Barcelona:
Cuprins:
Catedrala Sagrada Familia din Barcelona – scurt istoric
Cunoscută de turiști drept Sagrada Família, catedrala are denumirea oficială de Templo Expiatorio de la Sagrada Famalia. Biserica romano-catolică a decis începerea construcţiei în anul 1882, această urmând să fie complet terminată abia în anul 2026. Proiectul catedralei este opera celebrului arhitect catalan Antoni Gaudi.
Deși nu a fost creată pentru a sluji scopului unei catedrale, mărimea și decorațiunile de neegalat erau menite să fie un omagiu adus în fața divinității. Conștient că lucrarea vă dura zeci de ani sau chiar mai mult, cum a fost și cazul, Gaudi nu s-a panicat niciodată: “Clientul meu nu se grăbește” obișnuia el să spună. Întreaga construcție este încărcată de simbolism, de la numere la cuvinte inscripționate în interior.
După moartea acestuia, ştafeta a fost preluată de arhitectul Domenech Sugranyes, lucrările acestuia fiind însă întrerupte în anul 1936 de războiul civil spaniol. Anarhiştii catalani au distrus machetele şi planurile lui Gaudi, aşa încât forma ei finală va arăta oarecum diferit faţă de proiectul iniţial.
Catedrala Sagrada Familia a fost vizitată de 2,26 milioane de turiști în anul 2004. Cupola naosului a fost terminată în 2000, iar în prezent se lucrează la turnul lui Isus.
În 2005, această clădire a fost adăugată în Lista patrimoniului mondial UNESCO.
- Descoperă Patrimoniul UNESCO din România. Lista monumentelor UNESCO din România
În septembrie 2010 au fost deschise pentru public tot spaţiul interior şi ambele turnuri.
În prezent, catedrala Sagrada Familia se înalță deasupra celorlalte clădiri din apropiere. Construcțiile continuă aproape în fiecare zi, fondurile scurgându-se în continuare spre fundația care se ocupă de încheierea proiectului. Deși statul spaniol nu contribuie direct în niciun fel, banii din vânzarea biletelor, dar mai ales donațiile private fac minuni pentru construcție.
Localizare, acces și bilete. Cum ajungi la Sagrada Familia
Zona în acre se află Sagrada Familia este una dintre cele mai aglomerate zone din Barcelona și dacă nu doriți să așteptați ore îndelungate la casele de bilete, este recomandat să rezervați cu exactitate biletele online pentru data și ora stabilite, evitând astfel cozile lungi de la casele de bilete.
Puteți ajunge la Sagrada Familia cu transportul public, coborâți la stația Sagrada Familia:
- Liniile de metrou L2 și L5;
- Cu autobuzele nr. 19, 33, 34, 43, 44, 50, 51, B20 și B24 sau autobuze turistice.
- Când călătoriți cu mașină închiriată sau personală, introduceți pur și simplu coordonatele templului în navigatorul GPS – 41.4036, 2.17443.
Prețurile biletelor online pentru vizitarea catedralei Sagrada Familia din Barcelona pornesc de la aproximativ 26 de euro și pot fi achiziționate de pe site-ul oficial al catedralei.
Mulți turiști aleg, de asemenea, să urce la vârful turnurilor bisericii, pentru vederea spectaculoasă asupra Barcelonei.
Biletele care includ urcarea pe turn au o serie de restricții: copiii cu vârsta mai mică de 6 ani și vizitatorii cu mobilitate redusă nu au voie să urce pe turnuri. Copiii sub 16 ani pot să-l viziteze numai însoțiți de adulți. Urcarea se face cu ajutorul ascensorului. Din motive de siguranță, funcționarea ascensorului poate fi restricționată din cauza vremii.
Sagrada Familia – arhitectură și semnificații
Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi. Acesta a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viață fiind dedicați în exclusivitate acestuia. Estimările inițiale, bazate pe tehnicile de construcție ale începutului secolului 20, preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcției.
Catedrala Sagrada Familia are 18 turnuri, în ordinea înălțimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 evangheliști, Sfânta Fecioară și, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos.
Turnul central al lui Iisus va avea montat pe el o cruce uriașă. Înălțimea totală, de 170 m, este cu un metru mai mică decât a unui deal de lângă Barcelona, deoarece Gaudi considera că lucrarea sa nu trebuie să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu.
Biserica are 3 fațade: a Nașterii (spre est), a Gloriei (spre sud) și a Patimilor (spre vest).
- Fațada Nașterii – acestea celebrează nașterea lui Iisus. Este cunoscută și sub denumirea de fațada Vieții sau a Bucuriei ori a Crăciunului, iar sculpturile de aici sunt inspirate din capitolele din Biblie referitoare la copilăria lui Iisus.
- Fațada Patimii este denumită așa după Patimile lui Iisus. Respectiv, durerea, sacrificiul și moartea, acestea fiind reprezentate prin sculpturi dramatice pe această fațadă. Ca și celelalte fațade, are trei intrări, ce reprezintă mila, speranța și credința, și 4 turnuri.
- Fațada Gloriei – este principala fațadă a Sagrada Familia și aici va fi intrarea principală în celebra biserică. Se numește așa pentru că sculpturile de aici simbolizează originile omului, problemele sale, drumurile pe care le va urma și scopul acestuia.
- Ca și celelalte fațade are trei intrări, una principală și doua laterale, dar și o galerie exterioară cu 7 coloane ce simbolizează cele 7 daruri ale Sfântului Duh.
Curiozități despre catedrala Sagrada Familia din Barcelona
- Biserica a fost construită exclusiv din donații. De aceea construcția sa s-a întins pe o perioadă îndelungată de timp. Gaudi dorea ca oamenii să fie uimiți de grandiozitatea bisericii și să fie astfel încurajați să doneze pentru încheierea construcțiilor.
- La începutul construcției, Sagrada Familia era o simplă biserică romano-catolică. Mai târziu ea a fost desemnată drept catedrală. Așa arămas până în 2010, când Papa Benedict al 16-lea a declarat-o bazilică.
- Iniţial, se estima un termen de câteva sute de ani pentru a fi finalizată, luându-se în calcul tehnicile de construcție de la acea vreme. În prezent însă, datorită tehnologiei, se estimează că grandioasa catedrală va fi terminată în câțiva ani.
- Poarta centrală a bisericii este dedicată milei. Multe dintre fețele personajelor sculptate pe această poartă sunt chiar ale muncitorilor care au lucrat de-a lungul timpului la construcția catedralei. Acesta a fost tributul lui Gaudi față de ei.
- Pe parcursul primilor ani de construcție ai Sagradei, Gaudi a ridicat și o școală pe care a numit-o Școala Sagrada Familia. Era dedicată copiilor muncitorilor. Aceștia își petreceau zilele muncind la ceea ce trebuia să devină una dintre cele mai frumoase structuri din întreaga Europă.
- Gaudi a murit la vârsta de 74 de ani în 1926 în urma unui accident – a fost lovit de un tramvai. Îmbrăcat în haine sărace și fără documente, Gaudi nu a fost recunoscut. A fost luat drept un cerșetor și nu i s-au acordat îngrijiri medicale imediate. A murit la trei zile după accident și a fost înmormântat în cripta basilicii sale.
- Gaudi a fost întrebat odată de ce depune atâta efort și timp în realizarea unor turle atât de elaborate din moment ce nimeni nu le va putea admira de sus. Arhitectul a răspuns că „Îngerii le vor vedea.”
- Acoperișul bisericii are rolul unui far. Pe acesta fost construit un mozaic în care se oglindește lumina lunii pentru ca marinarii să găsească mai ușor drumul către port.
Vezi şi 10 mâncăruri pe care să le încerci când ești în Spania!
Costica2023 • 31.01.2024, 14:26
Este, de asemenea, un simbol cultural și istoric al Barcelonei și al Cataloniei
Costica2023 • 31.01.2024, 14:26
Catedrala Sagrada Familia are o semnificație religioasă profundă, reflectând povestea creștină prin sculpturile și elementele sale arhitecturale
Costica2023 • 31.01.2024, 14:26
Fiecare aspect al catedralei este plin de detalii artistice impresionante, de la sculpturile de pe fațade până la decorul interior bogat