Ruladă de muşchi cu smochine

Ingrediente: 1 kg muşchi de porc, o jumătate de kilogram de smochine proaspete, 2 căţei de usturoi, o lingură de miere, un pahar de vin roşu sec, 50 g unt, sare, piper.

Preparare: se desface bucata de muşchi cu cuţitul – la nevoie se şi bate puţin – până se obţine o bucată cât mai întinsă ca suprafaţă. Smochinele se mărunţesc şi se lasă la macerat o jumătate de oră în vin, apoi se scurg cât mai bine şi se aşază pe muşchi ca orice umplutură. Se presară sare şi piper pe toată suprafaţa cărnii, apoi aceasta se rulează şi se leagă cu o sfoară de bucătărie (sau aţă ceva mai rezistentă).

Se fac mici incizii în muşchi şi se împănează cu feliuţe de usturoi, apoi se aşază rulada în tavă. Se adaugă vinul rămas de la smochine amestecat cu miere, sare şi piper după gust. Se pune şi untul tăiat cubuleţe. Se ţine în cuptor cel puţin 50 de minute, la 180 de grade. Din când în când, se ia cu lingura sos din tavă şi se unge rulada. Se serveşte cu salată.

Daca iubesti smochinele, tine minte cum faci dulceata de smochine!

Terină cu fistic

Ingrediente: 600 g carne tocată de porc, 600 g şuncă, 250 g felii subţiri de bacon, două cepe albe, 2-3 căţei de usturoi, 25 g unt, 3 linguri de ulei de măsline, 150 ml vin alb, două linguri de coniac, sare, piper, seminţe de coriandru, nucşoară rasă, două ouă, 50 g fistic crud decojit.

Preparare: ceapa tocată se sotează în unt şi ulei. Se adaugă vinul şi se lasă la foc potrivit până devine ceapa translucidă, apoi se pune usturoiul zdrobit. Se mai lasă 30 de secunde, apoi se dă tigaia deoparte să se răcească. Într-un castron, se amestecă şunca tăiată cubuleţe şi carnea tocată cu ceapa şi cu usturoiul răcite.

Se adaugă ouăle bătute, condimentele (seminţele de coriandru trebuie zdrobite puţin în mojar) şi coniacul. Se amestecă bine, folosind mâinile, şi se mai pun sare şi piper, dacă este nevoie. Se încorporează şi fisticul. Se unge o formă de chec/cozonac cu puţin ulei şi se tapetează cu felii de bacon. Se toarnă amestecul de carne şi fistic, se nivelează şi se acoperă cu bacon.

Tava se acoperă apoi cu folie de aluminiu şi se bagă în cuptor într-o altă tavă, în care se toarnă apă până la jumătatea formei în care se află terina. Se ţine 40-50 de minute la 180 de grade Celsius, apoi se înlătură folia de aluminiu, se scurge apa din formă (dacă terina a lăsat apă) şi se mai lasă 20-25 de minute să se rumenească. Se dă la rece minimum 3 ore înainte de servire, dar cel mai bine e să stea o zi. Pentru impresia artistică, o poţi decora cu merisoare înainte de servire.

Ciorbă rusească (Soleanca)

Ingrediente: 500 de afumătură de porc (kaizer, costiţă, cârnaţi), douătrei linguri de ulei, o cutie de roşii pasate, o ceapă mare, doi morcovi, o ţelină mică, 4-5 castraveţi muraţi, 3 linguri de măsline negre fără sâmburi, o lămâie, sare, piper, pătrunjel, câteva capere.

Preparare: ceapa tocată se căleşte în ulei, iar după ce devine transparentă se adaugă morcovii şi ţelina date pe răzătoare. După 2-3 minute, se adaugă 2 litri de apă, castraveţii tăiaţi pe lung, în fâşii subţiri, apoi afumătura tăiată în bucăţi.

Tot acum se adaugă măslinele, roşiile şi lămâia tăiată felii. Se lasă pe foc până sunt fierte legumele şi s-au întrepătruns toate aromele. Se potriveşte de sare şi de piper şi se serveşte cu pătrunjel tocat şi capere.

Cotlet cu mere

Ingrediente: un cotlet de porc, o cană de vin roşu, sare, piper boabe, oregano, cimbru, condimente pentru carne de porc, 3 mere, 100 g merişoare proaspete, o ceapă, o portocală.

Preparare: carnea se spală şi se pune apoi la marinat, într-un castron, în vin şi amestecul de condimente (se poate completa cu apă până e acoperită toată carnea). Se lasă cel puţin 3 ore. Apoi, se transferă într-o tavă mare, se crestează (ca şi cum ai tăia-o felii, dar lasă 1 cm la bază netăiat!), iar în fantele obţinute se bagă felii de mere, de portocală şi de ceapă, urmate de merişoare. Se toarnă în tavă marinada în care a fost ţinut cotletul, apoi se bagă în cuptor pentru o oră, la foc mediu. Se pot adăuga fructe proaspete în momentul servirii.

Ciolan glazurat cu ananas

Ingrediente: o cutie de compot de ananas felii, o jumătate de cană de zahăr brun, o lingură de muştar boabe, un ciolan afumat, o mână de cireşe confiate, scobitori.

Preparare: ciolanul se aşază într-o tavă şi se crestează şoriciul (cel puţin 1 cm adâncime să aibă tăieturile). Se prind cu scobitori feliile de ananas şi cireşele, apoi se amestecă sucul de ananas cu zahărul şi cu muştarul şi se toarnă peste carne, în tavă. Se coace în cuptorul preîncălzit la 165 de grade cam o oră şi jumătate, maximum două ore. La fiecare 30 de minute, se unge ciolanul cu sosul din tavă.

Plăcintă cu merişoare

Ingrediente: aluat – 100 g untură, 100 g unt, 550 g făină, 200 ml apă, două ouă, un vârf de cuţit de sare; umplutură – 300 g pulpă de porc, 100 g burtă de porc, 100 g bacon, câte o jumătate de linguriţă de pudră de salvie şi de cimbru, un vârf de cuţit de nucşoară, un vârf de cuţit de pudră de ardei iute, sare, piper; topping – 200 g merişoare, două linguri de apă, două linguri de zahăr.

Preparare: se topesc untul şi untura în apă, la foc mic. Ouăle bătute se mixează cu făina şi sarea, apoi se toarnă în amestec grăsimea topită şi se frământă până se obţine un aluat tare, care să dă o oră la rece. Se întinde aluatul într-o formă rotundă cu pereţii înalţi (inclusiv pe pereţi). Carnea de porc se toacă şi se amestecă bine cu mirodeniile, după care se pune peste aluat.

Se bagă în cuptorul încins pentru o oră. Apoi, se lasă să se răcească 15 minute, iar între timp, se prepară toppingul: merişoarele, apa şi zahărul se pun într-o tigaie şi se lasă la foc mic câteva minute, până se leagă, iar merişoarele se înmoaie puţin. Se lasă un pic la răcit, apoi se toarnă peste plăcintă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News