Cuprins:
Despre insomnie
Oamenii cu programul lor aglomerat încearcă adesea să amâne somnul cât mai mult posibil și pot face, fără să știe, alte lucruri care ar putea împiedica somnul atunci când chiar îl doresc. De fapt, dieta și alte obiceiuri legate de stilul de viață ar putea sabota în secret eforturile de a obține somnul atât de necesar.
Știm că anumite alimente pe care le consumăm pot interfera cu somnul, spune directorul Centrului Național de Cercetare a Tulburărilor de Somn de la National Institutes of Health din Bethesda, Md.
„Cea mai evidentă în ceea ce privește stimularea stării de veghe ar fi cofeina, iar apoi mai este nicotina.”
Adulții au nevoie în medie de opt ore de somn pentru a funcționa bine. Persoanele în vârstă tind să aibă nevoie de ceva mai puțin – aproximativ 7,5 ore. Se estimează că aproape jumătate dintre persoanele de peste 65 de ani au dificultăți de somn. Acest lucru poate proveni din schimbări în stilul de viață, cum ar fi dormitul mai mult în timpul zilei, disconfort din cauza unor afecțiuni fizice, cum ar fi artrita, și dificultăți emoționale și depresie.
Dar și obiceiurile legate de stilul de viață pot juca un rol principal în ceea ce privește calitatea somnului, sau lipsa acestuia. Așadar, primul lucru pe care ar trebui să îl faceți este să vă analizați tiparele și mediul înconjurător.
Sfaturi pentru un somn odihnitor
- Nu merge la culcare până nu ești obosit
- Stabilirea unui program regulat pentru a te trezi dimineața, chiar și în weekenduri
- Să nu ațipești în timpul zilei
- Evitarea cofeinei, a alcoolului și a nicotinei în timpul nopții
- Nu te uita la televizor, nu mânca și nu citi în pat
- Respectarea acelorași ritualuri de culcare în fiecare seară
- Evitarea exercițiilor fizice riguroase cu trei ore înainte de culcare
- Ridicarea din pat atunci când nu puteți adormi
Cofeina și nicotina în relație cu insomnia
Cofeina la sfârșitul zilei este interzisă, iar asta include articole precum ciocolata, ceaiurile și sucurile. Dar nu este întotdeauna evident unde se ascunde cofeina, așa că nu uita să verifici etichetele alimentelor.
Există cofeină sau elemente conexe în multe alte lucruri pe care le consumăm.
Fundația Națională a Somnului raportează că efectele cofeinei pot cauza probleme de adormire cu până la 10-12 ore mai târziu la unele persoane.
Nicotina cade adesea sub radar când vine vorba de întreruperea somnului, dar aceasta, ca și cofeina, este de fapt un stimulent. Cercetările arată că nicotina este legată de problemele cu insomnia. Ar trebui evitat fumatul la câteva ore înainte de culcare; mai bine, nu fumați deloc.
Ce alimente pot provoca insomnii
Alimentele picante și acide pot, de asemenea, să ucidă eforturile de somn, deoarece provoacă arsuri la stomac.
Arsurile la stomac sunt deosebit de problematice pentru persoanele cu boală de reflux gastroesofagian (GERD), cunoscută și sub numele de reflux acid.
De ce este consumul acestor alimente aproape de ora de culcare o astfel de preocupare? Culcatul agravează arsurile la stomac, iar disconfortul provocat de arsurile la stomac împiedică somnul.
Dar cum rămâne cu vechile metode – cum ar fi să bem lapte cald sau să bem un păhărel de alcool – pentru a ne adormi? Funcționează ele cu adevărat?
Laptele conține o substanță numită triptofan. Organismul folosește această substanță pentru a produce serotonină, un neurotransmițător din creier.
Serotonina ajută la controlul tiparelor de somn, al apetitului, al durerii și al altor funcții, dar, din păcate, nu conține suficient triptofan pentru a ne schimba tiparele de somn. Cu toate acestea, unii oameni spun că funcționează.
Alcoolul este o substanță înșelătoare: Este un marinar sub acoperire al somnului. Este, de asemenea, cel mai frecvent sedativ auto-medicativ.
Contrar credinței populare, acel pahar înainte de somn aparent inofensiv înainte de culcare poate fi relaxant la început, dar are un efect de ricoșeu și te poate face să te trezești la primele ore ale nopții. Așa că, dacă vrei să ai parte de un somn de calitate, cel mai bine este să spui pur și simplu nu alcoolului.
În cel mai rău caz, un somnifer ar putea fi de ajutor. Somniferele sunt sigure și eficiente cu moderație. Dar medicii avertizează că acestea nu sunt o soluție pe termen lung pentru insomnie, ci doar un plasture pentru simptome.
Un medic poate prescrie somnifere pe termen scurt pentru pacienții care trec printr-o perioadă stresantă din viața lor, cum ar fi confruntarea cu moartea unei persoane dragi. Remediile naturale, cum ar fi melatonina sau valeriana (vândute în magazinele de produse naturiste) pot oferi o oarecare ușurare. Dar verifică mai întâi cu medicul dumneavoastră – unele suplimente pot interfera cu medicamentele prescrise în mod regulat.
Cum scapi de insomnie
Nu uita de exercițiile fizice – în timpul zilei.
În timp ce exercițiile fizice în apropierea orei de culcare pot submina eforturile de a dormi, medicii spun că exercițiile fizice regulate în timpul zilei pot face minuni. Exercițiile fizice pot menține greutatea, tensiunea arterială și colesterolul
Dacă slăbești tu, sunt 33% șanse să slăbească și partenerul. Cum te poţi ţine de un nou obicei sănătos în 2022
Sursa foto: 123rf.com