Cuprins:
Ce alimente să consumi iarna
Atunci când temperaturile scad și corpurile noastre experimentează modificări în nivelurile de energie, în metabolism și chiar în ceea ce privește preferințele alimentare.
Indiferent de anotimp, mâncatul mai puțin conștient nu garantează obiceiuri alimentare nesănătoase. Așa cum nu ar trebui să exagerați cu înghețata în timpul verii, nu ar trebui să trăiți cu o dietă constantă de ciocolată caldă și prăjituri calde în timpul iernii, indiferent cât de tentant ar suna.
De ce este important să mănânci sănătos iarna
Alegerile alimentare sănătoase și conștiente sunt utile pentru un stil de viață cu un nivel mai redus de stres. Dacă vă simțiți copleșit la ideea de a vă revizui întreaga dietă cu una sănătoasă, faceți-o pas cu pas sau înlocuiți câte o gustare sau câte un alimente, la un moment dat. Și amintiți-vă, anotimpurile se schimbă, la fel și opțiunile voastre.
În plus, așa cum știm cu toții, iarna este un anotimp în care temepraturile scăzute și lipsa soarelui ne pot da stări mai neplăcute. Așadar, anumite alimente pot îmbunătăți chiar și starea de spirit. Iată ce alimente să consumi iarna.
Alimente sănătoase pe care să le consumi iarna
Rădăcinoase
Fructele și legumele cultivate local pot fi greu de găsit când vine vremea rece. Dar legumele rădăcinoase, cum ar fi sfecla, morcovii și napii pot rezista la frig, astfel încât fermierii locali pot oferi produse proaspete care au numeroase beneficii pe timpul iernii. Coaceți morcovii la cuptor pentru un plus de beta-caroten sau fierbeți napii pentru vitaminele C și A.
Alimente bogate în vitamina D
Mâncărurile bogate în vitamina D sunt în topul celor mai bune alimente pe care să le consumi iarna. Pe acestea este foarte importamt să le adăugați în meniul dumneavoastră în timpul lunilor de iarnă. Este o vitamină importantă, atât pentru sănătatea oaselor, cât și pentru imunitate. În plus, un nivel mai scăzut de vitamina D este asociat cu mai multă anxietate și depresie.
O sursă excelentă de vitamina D sunt ciupercile shitake. Alte opțiuni bune includ somonul, gălbenușurile de ou, cerealele fortificate, laptele și carnea roșie.
- Descoperă și alte alimente bogate în vitamina D.
Ovăzul și cerealele integrale
Fulgii de ovăz sunt mult mai mult decât un aliment la îndemână pentru micul dejun, ei oferă, de asemenea, nutrienți care sunt esențiali în timpul iernii. Făina de ovăz poate fi îmbunătățită prin adăugarea de condimente aromate, cum ar fi scorțișoară, cardamom și nucșoară, fără a adăuga calorii, grăsimi, zahăr sau sare. Iar fulgii de ovaz sunt bogati in zinc – important pentru buna functionare a sistemului imunitar – și fibre solubile, asociate cu sănatatea inimii.
Supele
Supa este hrana perfectă pentru iarnă. Căutați mai ales rețetele de supă de pui sau de legume. Adăugarea de fasole sau linte din conservă sau uscată în supă adaugă proteine fără grăsimi, precum și fibrele atât de necesare. Proteinele și fibrele reduc apetitul, încetinind digestia și controlând glicemia, ceea ce poate ajuta la controlul senzației de foame și la o stare de spirit mai bună. Asociați supa cu crackerși 100% din cereale integrale, în loc de pâine.
Gustări care mențin starea de bine
Poftele și mâncatul emoțional sunt, de asemenea, comune în această perioadă a anului. Încercați să evitați să luați acele gustări pline de zahăr și procesate, care vă pot afecta sănătatea fizică și starea de spirit în timp. Puteți opta pentru cartofi dulci, morcovi și tot felul de nuci. Năutul prajit picant este o alta alternativă.
Alimente care stimulează imunitatea
Ceea ce mănâncăm afectează nu doar starea de spirit și somnul, ci și sistemul imunitar.
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta sistemul imunitar și pentru a vă stimula starea de spirit este să adăugați alimente bogate în vitamina C. Acestea sunt alimente precum citrice, portocale, mango, lămâi, kiwi, dar se găsesc și în broccoli, ardei gras și căpșuni.
Sushi și pește
O alternativă la alimente cu multă carne și grăsimi, dar care să ofere și confortul unui preparat gustos, poate fi sushi sau peștele. Alegeți sushi cu ton sau somon. Ambele sunt surse bune de vitamina D. În lunile de iarnă, când ai expunere limitată la soare, sursele alimentare de vitamina D, esențiale pentru oase devin și mai importante. Deficiența de vitamina D este asociată cu deficiențe de creștere, slăbirea oaselor și chiar riscul de boli de inimă.
Broccoli si conopidă
Aceste legume crucifere pot fi cea mai importantă barieră împotriva bolilor ce vin odată cu sezonul rece.. Broccoli și conopida sunt ambele bogate în vitamina C, care este asociată cu o funcție imunitară îmbunătățită. Dacă nu puteți găsi versiuni proaspete, nu disperați- broccoli și conopida congelate sunt la fel de hrănitoare, arată health.clevelandclinic.org.
Liviu015 • 06.12.2023, 15:18
O alimentatie echilibrata, fara excese si fara a exclude prea multe.