Sigur, folosirea blenderului pentru mai multe scopuri poate duce la niște feluri de mâncare destul de delicioase, dar este, de asemenea, important să ții cont de scopul principal al acestor aparate, altfel, riști să îl strici și să fii nevoit să îl înlocuiești.
Pentru a profita la maximum de blenderul tău și pentru a-l menține îngrijit, iată 11 lucruri pe care ar trebui să le pui niciodată în blender.
Cuprins:
Ce alimente să nu pui niciodată în blender
Lichide foarte fierbinți
Punerea lichidelor fierbinți într-un blender este interzisă, dacă vrei ca aparatul tău să funcționeze perfect timp de mulți ani. Lichidele fierbinți degajă abur, iar acel abur creează rapid presiune într-un blender. Din acest motiv, procesul de amestecare poate face ca lichidul să explodeze și poate chiar răni pe oricine din apropiere.
Când faci piure din legume fierbinți sau supe creme, folosirea unui blender de imersie este cea mai sigură. De asemenea, cel mai sigur ar fi să aștepți cel puțin 10 minute pentru ca lichidele să se răcească înainte de a le amesteca, îndepărtând partea circulară a capacului pentru a permite aburului să iasă – asigură-te că acoperi gura vasului de blender cu un șervețel sau prospo înainte de a porni blenderul.
Cartofi
Alimentele groase și bogate în amidon, cum ar fi cartofii, nu se descurcă bine într-un blender. Lamele și viteza vor amesteca agresiv cartofii și îi vor face să elibereze prea mult amidon. Rezultatul? Cartofi care nu devin piure, ci o pastă lipicioasă, deloc apetisantă. Cel mai bine rămâi la aparatul mecanic de sfărâmat cartofii.
Fructe uscate
Când faci un smoothie sau o marinadă, fructele uscate pot fi un supliment delicios, dar din cauza exteriorului său piele și a interiorului lipicios, se pot lipi de lame și le pot face să nu mai taie. Dacă adăugarea fructelor uscate în blender este obligatorie, fie toacă-le manual, fie înmoaie-le în apă caldă pentru a fi mai delicate înainte de a le amesteca. Nu le pune niciodată singure în blender.
Alimente super-congelate
Amestecarea alimentelor congelate mari sau extrem de dure, cum ar fi fructele sau untul de migdale, poate sparge recipientul blenderului, trimițând cioburi de plastic sau sticlă și stropi de alimente peste tot.
Dar chiar dacă blenderul tău rămâne intact, probabil vei ajunge cu bucăți în smoothie, în loc să fie complet blenduit. În schimb, lasă alimentele să se dezghețe timp de 10-15 minute înainte de a le introduce în blender și folosește alimente care sunt tăiate în bucăți mai mici pentru cele mai bune rezultate.
Cuburi de gheață
Cuburile de gheață pot fi prea greu de descompus pentru un blender standard și, similar cu amestecarea alimentelor congelate care sunt solide, s-ar putea ajunge la bucăți neuniforme. Există și riscul de a toci lamele sau de a le rupe.
Asigură-te că citești manualul de instrucțiuni pentru a vedea ce este recomandat pentru blenderul tău și dacă există un buton pe care scrie „toacă” sau „zdrobește.
Condimente întregi
Între felul în care sunt făcute lamele și forma recipientului, un blender pur și simplu nu este făcut pentru zdrobirea condimentelor. Dacă chiar vrei să-ți faci propriul amestec de condimente, folosește o râșniță de mirodenii. Sau, și mai simplu, poți cumpăra condimente deja măcinate.
Boabe de cafea
Din punct de vedere tehnic, poți măcina boabele de cafea într-un blender (punându-le în cantități mici pentru a menține boabele mai aproape de lamă), dar se vor mărunți mult mai bine într-o râșniță de cafea. Pe lângă faptul că amestecarea boabelor de cafea va duce probabil la granule mari și va afecta aroma cafelei, folosirea unui blender obișnuit ar putea uza lamele în timp.
Oase
Oasele nu trebuie puse niciodată într-un blender. Cele mai mari, cum ar fi puiul, carnea de vită sau porc vor toci sau sparge lama și, eventual, chiar recipientul în sine. Oasele mai mici, precum cele găsite în pește, nu vor face la fel de rău, dar pot provoca blocarea blenderulu. Dacă amesteci pește, îndepărtează oasele mai mari și asigură-te că există mult lichid pentru a menține lucrurile în mișcare.
Alimente crude bogate în fibre
Legumele, cum ar fi țelina și broccoli, tind să devină ațoase în blender dacă sunt crude, așa că cel mai bine să le gătești înainte de a le amesteca. Fasolea ar trebui să fie întotdeauna gătită înainte de a o pune în blender, altfel va toci lamele.
Un alt aliment bogat în fibre care nu merge bine în blender este conopida. Dacă vrei să faci orez din conopidă, se face cel mai bine într-un robot de bucătărie. Modul în care un blender toacă face conopida moale, mai degrabă decât să ajungă la consistența dorită.
Nuci întregi
Deși nucile nu sunt la fel de dure pentru blendere în comparație cu alte alimente, ele pot totuși toci lama blenderului. Îmoaie nucile în apă înainte de le pune în blender. Pentru unt de arahide, folosește robotul de bucătărie.
Mâncare cu miros puternic
Alimentele cu miros puternic sau condimentate, cum ar fi usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute, pot lăsa în urmă miros persistent și condimente, care se pot transfera apoi în orice amesteci în blender după. Gătirea acestor alimente înainte de amestecare va reduce puterea și mirosul lăsate în urmă, la fel ca și amestecarea lor în cantități mici împreună cu alte alimente – nu le pune niciodată singure.
Carne
Rețetele sunt despre gusturi și texturi. Pusă la blender, carnea îşi schimbă consistența și textura şi devine mâncare pentru copii.
Roşii uscate
Cu excepția cazului în care ai un blender performant, nu încerca niciodată să pui în blender roșiile uscate. Textura lor corpolentă va bloca blenderul. Dacă doreşti să le pui în blender, asigură-te că le ţii mai întâi în apă pentru a le înmuia.
Făină
Dacă pui făină, zahăr farin sau praf de copt în blender, acesta se împrăștie peste tot. Varsă făina într-un lichid prin gaura din capac. Sau mai bine, pentru produsele de mai sus, folosește un mixer cu bol adânc și o viteză foarte mică.
Plante pe care să nu le ții în cameră. Unele îți pot face foarte mult rău
Sursa foto: 123rf.com