Cuprins:
Despre moliile de alimente
Plodia interpunctella sau molia indiană este una dintre numeroasele insecte cunoscute pentru că se hrănesc cu cereale depozitate și alte alimente uscate. Este cunoscut sub mai multe denumiri comune, inclusiv molia cămară, molia indiană, molia făinii, molia cerealelor.
Majoritatea moliilor de alimente sunt destul de mici, așa că de multe ori veți vedea molii zburând prin bucătărie sau cămară înainte de a găsi produsul alimentar infestat.
Deși s-ar putea să fie nevoie să faceți o curățare serioasă a dulapurilor, nu vă învinovățiți gândindu-vă că apariția lor este cauzată de o curățenie deficitară. Moliile de mâncare probabil au depus acele ouă la o unitate de ambalare a alimentelor.
După împerechere, molia femelă gri/maro lungă de jumătate de centimetru găsește un mediu potrivit pentru depunerea ouălor – până la 400 la un moment dat. Când ouăle eclozează, larvele se hrănesc și cresc timp de câteva săptămâni înainte de a învârti un cocon, din care iese o molie adultă. În funcție de temperatură, sursa de hrană și de alți factori, ciclul de viață al moliei de mâncare durează de la o lună la 10 luni sau mai mult.
Ce alimente sunt preferate de molii
Aceste molii de alimente pot infesta pungi sau cutii cu făină, cereale, fasole uscată, semințe, nuci, cereale, cacao, amestecuri de prăjituri, orez, fructe uscate, hrană pentru câini, semințe pentru păsări, ceaiuri, ierburi, condimente, amestecuri de potpuri și chiar coroane decorative care includ nuci, fructe și/sau semințe.
Sunt periculoase moliile de alimente?
Vestea bună este căa acest dăunător nu provoacă boli, chiar dacă gătești și mănânci din greșeală câteva larve. Acestor molii le plac aceleași alimente care îți plac ție și animalelor tale.
Vestea proastă este moliile indiene pot fi greu de eradicat, mai ales dacă șs-au dispersat în cămară și au depus ouă.
Cum scapi de moliile de alimente
- În primul rând, scoateți din casă făina infestată și orice alte produse infestate pe care le puteți găsi. Nu le aruncați la gunoi, decât dacă intenționați să scoateți gunoiul imediat.
- Apoi, scoateți totul din dulapuri și din zonele de depozitare a alimentelor, inclusiv conserve și borcane de sticlă. Aspirați și curățați toate suprafețele. Acordați o atenție deosebită colțurilor și părților inferioare ale raftului, precum și crăpăturilor sau găurilor din rafturi.
- Larvele moliei de mâncare au picioare și adesea se deplasează destul de departe. Este posibil să găsiți larve ascunse în balamalele ușilor, spatele clanțelor ușilor, sub rafturi și în jurul marginilor capacelor borcanelor, conservelor și articolelor nealimentare depozitate, de asemenea, în cămară sau dulap.
- Larvele pot mesteca prin hârtie și plastic.
- Dacă aveți dubii, puneți toate articolele care par intacte, fără semne de deteriorare a alimentelor din interior, în congelator timp de patru zile. Asta va ucide orice ouă care ar putea fi prezente.
- Încearcă să depozitezi toate alimentele din cămară în recipiente de sticlă sau metal sigilate imediat ce aduci produsele alimentare în casă. Dacă un produs este infestat, larvele nu vor putea scăpa din recipient pentru a contamina alte produse.
- Păstrați pungi mici de condimente în frigider sau congelator.
- Păstrați alimentele pentru animale de companie și semințele de păsări departe de cămară, în recipiente metalice acoperite, într-o spălătorie, garaj sau șopron exterior.
Diferența dintre moliile de alimente și cele de haine
Moliile de cămară sunt o specie diferită de moliile comune care provoacă daune țesăturilor și hainelor. Cele mai comune două specii de molii care mănâncă țesături sunt Tinea pellionella și Tineola bisselliella. Sunt asemănătoare ca mărime și formă cu moliile de alimente, dar culoarea lor este diferită și nu infestează alimentele. Moliile de alimente au de obicei nuanțe maro-roșiatice mai distincte pe aripile exterioare, în timp ce moliile de haine sunt mai degrabă gri.
Descoperă și cum să cureți și dezinfectezi aparatul de aer condiționat.