Doar două săptămâni ne mai despart de Crăciun. Vreţi ca anul acesta să aveţi un brad ca-n poveşti, însă nu ştiţi ce să alegeţi? În funcţie de preferinţe, puteţi opta pentru un brad natural, unul în ghiveci sau unul artifical. Reprezentanţii site-ului www.brazidecraciun.ro vă spun care sunt avantajele şi dezavantajele fiecărui tip de brad şi vă dau câteva sfaturi pentru a-i îngriji.
Artificial
Avantaj: plăteşti o singură dată şi îl ai în fiecare an. Dezavantaj: nu simţi mirosul de brad în casă.
Truc: multe familii împodobesc bradul artificial şi pun o crenguţă naturală la uşă, special pentru miros.
Preţuri:
Ț• 40 cm – între 12 şi 15 lei;
• 1,5 m – între 100 şi 124 lei;
• 2 m – între 200 şi 280 lei;
• 3 m – în jur de 1.000 lei.
Natural
Avantaj: de cele mai multe ori este mai ieftin decât cel în ghiveci.
Dezavantaj: se usucă mai repede decât bradul în ghiveci. Când începe să se usuce, lasă ace pe covor.
Preţuri:
• 0, 5 – 1 m – între 40 şi 100 lei;
• 1,5 m – între 183 lei şi 170 lei;
• 2 m – între 284 lei şi 250 lei;
• 3 m – în jur de 500 lei.
Cum se întreţine:
√ bradul tăiat trebuie plasat într-un colţ retras al camerei, dar care să fie luminat;
√ pomul trebuie să stea departe de calorifer. Ideal ar fi ca bradul să fie ţinut la o temperatură mai mică de 20 de grade;
√ nu încărcaţi bradul prea tare. Din cauza greutăţii decoraţiunilor şi a căldurii, cu care nu este obişnuit, e posibil să-şi piardă fermitatea şi să i se aplece crenguţele. De aceea, folosiţi podoabe uşoare.
În ghiveci
Avantaj: poate fi replantat imediat după Sărbători. În acest fel, poate fi folosit şi anul următor. Dezavantaj: e mai scump. Nu poate fi încărcat prea tare cu ornamente, pentru că altfel se usucă. E recomandat să se pună cadourile şi dulciurile sub brad, nu în el.
Preţuri:
• 0,5 m – între 50 şi 210 lei;
• 1 m – între 180 şi 260 lei;
• 1,5 m – peste 600 lei.
Cum se întreţine:
√ bradul în ghiveci este mai uşor de întreţinut. El nu se udă niciodată direct cu apă de la chiuvetă, ci numai după ce aceasta a fost ţinută între 24-48 de ore într-o sticlă fără dop, la temperatura camerei;
√ e bine să îl stropiţi din 3 în 3 zile; 4 bradul în ghiveci poate fi plasat oriunde în apartament, pentru că el are o rezistenţă mărită. E recomandat o decorare simplă, cu măsură, din materiale uşoare.
√ replantarea bradului care a fost ţinut în casă, la temperaturi mai ridicate, se va face în lunile mai, iunie. Bradul în ghiveci, care a fost ţinut afară, pe terasă, poate fi replantat în lunile februarie, martie.
Puteţi să cumpăraţi brazi artificiali, la ghiveci şi naturali din marile magazine din oraş, dar şi online, de pe site-urile specializate. Mai mult, în pieţe, comercianţii vând deja brazi româneşti. Leonard Bratu (32 de ani, foto) a avut succes la clienţi chiar în primele zile de când a adus coniferele în piaţa Crângaşi din Capitală.