Salam de biscuiţi
Ingrediente: 500 g biscuiţi populari, 250 g rahat, 300 g margarină, 250 g nuci pisate, 5 linguri de cacao, 5 linguri de zahăr pudră, coaja rasă de la o portocală, esenţă de rom, o lingură de zahăr tos, o ceşcuţă de lapte, o punguţă de fulgi de nucă de cocos.
Preparare: Se face un sirop dintr-o ceşcuţă de lapte şi o lingură de zahăr tos şi se toarnă peste biscuiţii sfărâmaţi, ca să se înmoaie. Se adaugă margarina, zahărul pudră, cacaua, rahatul tăiat mărunt, nuca pisată, coaja de portocală şi esenţa de rom şi se amestecă până se omogenizează. Dacă este prea moale se mai pot adăuga biscuiţi sfărâmaţi. Din compoziţia rezultată se formează mieluţi care se “îmbracă” cu nucă de cocos. Se bagă două-trei ore la frigider şi se decorează cu flori naturale sau din zahăr.
Porc cu portocale
Ingrediente: 1 kg muşchi de porc, 10 morcovi, trei portocale, o pară, rucola, mentă şi rozmarin, 2 cepe, 5 căţei de usturoi, ulei, sare, piper.
Preparare: Cepele şi usturoiul se curăţă de foi, se taie rondele şi se pun într-o oală. Se adaugă piperul. Două portocale se spală, se taie pe jumătate, se stoarce sucul şi se toarnă în oală. Se adaugă cinci linguri de ulei, se aşază muşchiul de porc crestat, se acoperă oala cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 45 de minute. Se amestecă din când în când ca să se pătrundă carnea. Se scoate carnea din oală, se adâncesc crestăturile sub forma unor felii şi se aşază într-o tavă. Se toarnă puţin ulei, două căni de apă, portocalele rămase tăiate felii şi se introduce în cuptor. Se coace la foc mediu timp de o oră, apoi se scoate şi se aşază pe un platou. Se asezonează cu morcovii fierţi, o portocală tăiată pe jumătate, o pară, rucola, mentă şi rozmarin.
Salată cu cartofi şi ouă
Ingrediente: 5 cartofi noi, 10 roşii cherry, două ouă, o mână de fasole verde, 100 g de măsline, 100 grame de ton, 50 g de capere, o ceapă, pătrunjel, sare, piper.
Preparare: Cartofii noi şi ouăle se fierb, apoi se taie rondele. Se fierbe şi fasolea verde. Roşiile cherry se taie feliuţe. Toate ingredientele de mai sus se aşază pe un platou şi se adaugă ceapa tăiată julien, tonul, măslinele şi piperul. Se sărează după gust.
Ciuperci cu ouă de prepeliţă
3
Ingrediente: 10 ciuperci, 10 ouă de prepeliţă, 50 g de unt, 50 g caşcaval ras, sare şi piper. Preparare: Se curăţă ciupercile şi se pune în fiecare o feliuţă de unt. Pălăriuţele se aşază într-o tavă unsă cu unt sau cu puţin ulei şi se presară cu sare şi piper după gust. Se bagă la cuptor cam 30 de minute. Între timp se fac ochiuri din ouăle de prepeliţă în tigaia din teflon. Când ciupercile sunt aproape gata se pune pe fiecare din ele câte un ou ochi de prepeliţă, se decorează cu caşcaval ras şi se mai bagă 5-10 minute la cuptor.
Chifteluţe cu ceapă verde
Ingrediente: 1 kg de carne tocată (amestec porc şi vită), două legături de ceapă verde, două cepe uscate de mărime medie, o legătură de mărar, 5-6 căţei de usturoi, un sfert de pâine, 5-6 linguri de făină, ulei pentru prăjit, sare, piper.
Mod de preparare
Pasul 1 Pâinea se curăţă de coajă şi se înmoaie puţin în apă rece. Se stoarce şi se pune în castronul cu carne. | Pasul 4 Compoziţia se lasă 15 minute înainte de a fi pusă la prăjit, ca să fie mai aromată | ||
Pasul 2 Se toacă ceapa şi mărarul, se pisează usturoiul, se sparg ouăle şi se pun în acelaşi castron | Pasul 5 Se formează chiftelele, plate sau rotunde, şi se trec prin făină. | ||
Pasul 3 Se amestecă foarte bine toate ingredientele şi se condimentează compoziţia după gust | Pasul 6 Se prăjesc într-o cantitate suficientă de ulei, iar acesta se schimbă după câteva reprize de prăjit, ca să nu se ardă şi să înnegrească chiftelele |