- Unii crenvurști conțin aproape 100 de miligrame de nitriți (studiu InfoCons)
- Care este cantitatea reală de sare din crenvurști. Cea de nitriți e la cote alarmante
- Câte E-uri conține brânza topită, un aliment preferat des de români la micul dejun
- Cantitățile de glucide și zaharuri din băuturile energizante. În general, sunt pline de aditivi alimentari (E-uri)
- Ce conține parizerul de pui. InfoCons: Peste 50% din doza zilnică de sare recomandată și foarte multe E-uri
- Îngheţata conține aditivi periculoși. Citește cu atenție eticheta
- Câte E-uri găsim într-un sandviș. Românii îl consumă fără să știe cât de nociv poate fi
- Câte E-uri se găsesc în șunca de Praga
- Tu știi ce conține untul pe care îl cumperi? Unele produse nu sunt deloc ce par
Au fost analizate 95 produse tip paste făinoase, pe baza informațiilor de pe etichetă, provenind de la 10 producători/ furnizori /distribuitori: Sammills Distribution SRL, Parmafood Group Distribution SRL, Pangram SA, Serpico Trading SRL, Romco SRL, Econatura Life Concept SRL, MP Băneasa Paste SA, Maresi Foodbroker SRL, Kitchen Food Services SRL și Herba Ricemills Rom SRL.
Pastele făinoase sunt cunoscute sub diferite denumiri, depinzând de mărime, formă și zona geografică, dar cele mai renumite sunt:
Bucatini | Spaghetti | Pipe Rigate Tricolore |
Capellini | Fettucine | Cannelloni |
Fusilli | Vermicelli | Taitei cuiburi |
Mezze penne | Conchiglioni | Fidea |
Pappardelle | Taitei lungi | Macaroni |
Penne rigate | Lasagne | Cornetti Rigati |
Tagliatelle | Ravioli | Basme |
Spahettoni | Taitei lati | Melci spiralati |
Farfalle |
În ceea ce privește numărul de E-uri conținute de produsele ce au făcut obiectul studiului, 97.9% nu prezintă aditivi alimentari, 1.05% din produsele analizate conțin 2 E-uri și 1.05% din produsele analizate conțin 3 E-uri.
Toate produsele ce fac prezentul studiu au menționat gramajul/cantitatea pe etichetă, acesta variază începând cu 122 gr produs până la 500 gr produs.
90.52 % din produsele analizate au menționată pe etichetă valoarea energetică cuprinsă între 115 – 378 kcal per 100 gr.
Carbohidrații sunt mentionați pe etichetele a 90.52 % din produsele analizate și au valoarea cuprinsă între 21.8 gr per 100 gr și 76.3 g per 100 gr.
Conținutul de sare este menționat în cazul a 67.36 % din produsele analizate, cu valoarea cuprinsă între 0.002 gr și 5 gr.
68.42 % din produsele analizate au menționat pe etichetă conținutul de alergeni. Pentru a vizualiza rezultatele complete ale studiului, accesati tabelul aici, după care puteți să consultați lista celor mai dăunătoare produse din România.
Andreea Esca a renunțat, printre altele, la pastele făinoase și astfel a slăbit 9 kilograme.