Recomandările scriitoarei Adina Rosetti

Pentru oameni mari: Orice de la Anansi Fiction – pentru că nu m-a dezamăgit niciodată vreun titlu din această colecție și îmi place să descopăr autori contemporani. În capul listei mele este „Sezonul uraganelor” de Fernanda Melchor. 

Pentru copii: – Trecere pentru pitoni, de Carmen Tiderle, Ed. Arthur 2022 – pentru că n-ai cum să reziști rimelor nebune ale lui Carmen, care amestecă în poeziile ei orice ți-ar putea trece prin cap, într-un fel complet neașteptat. 

Povestiri de citit pe sub bancă, de Alex Moldovan, Ed. Arthur 2022 – sunt sigură că sunt la fel de pline de umor subversiv ca orice scrie Alex. 

Unde este Anne Frank, de Ari Folman și Lena Guberman, roman grafic, Humanitas Junior – o perspectivă nouă (proaspăt ecranizată, filmul e în cinematografe chiar acum) a celebrului jurnal al lui Anne Frank. Cred că e important ca această poveste să ajungă la cât mai mulți copii. 

Strania bibliotecă, de Haruki Murakami, Ed. Polirom Junior 2022 – nu știam că Murakami a scris și literatură pentru copii, așa că de-abia aștept să văd câte din obsesiile lui se regăsesc într-o poveste pentru cei mici. Dacă nu le place copiilor, îmi rămâne mie cartea!

Mai multe despre Adina Rosetti, aici.

Criticul Mihai Iovănel ne recomandă următoarele cărți:

Alan Moore și Eddie Campbell, Din iad. O autopsie a lui Jack Spintecătorul, trad. Alex Văsieș, Grafic, 2022 – pentru că este unul dintre cele mai complexe romane grafice din istoria genului.

Thomas Pynchon, Viciu ascuns, trad. Dan Croitoru, Editura Polirom, 2022 – pentru că Pynchon e cel mai enigmatic prozator american de după Al Doilea Război Mondial, un rebus care poate fi doar incomplet descifrat.

Simone de Beauvoir, Al doilea sex, trad. Marieva Ionescu, Elena Ciocoiu, Iuliana Glăvan, Cristina Balinte, Editura Humanitas, 2022, 2 vol. – pentru că a marcat istoria feminismului și pentru că nu și-a pierdut actualitatea. 

Jean-Patrick Manchette, Nada, trad. Mădălina Spulber, Editura Dezarticulat, 2022 – pentru că e cel mai bun autor francez de romane polițiste.

V. Leac (editor), Perturbări în desfășurare. O antologie a prezentului, frACTalia, 2021 – pentru că e un volum colectiv de poeme care discută teme ecologice și pentru că echivalează cu o minibibliotecă de poezie română contemporană. 

Mai multe despre Mihai Iovănel, aici.

Recomandările romancierului Cristian Fulaș:

Bogdan Crețu – Nichita. Poetul, ca și soldatul, Polirom, 2022. Pentru că uneori literatura bate biografia și se transformă în ceva foarte, foarte viu, ca o conversație cu sine. 

Thomas Pynchon – Viciu ascuns, Polirom, 2022, Trad. Dan Croitoru. Pentru că dacă nu-l citești pe Punchon e foarte posibil să îți scape cu totul ideea de literatură. 

Will Self, Umbrela, Univers 2019, trad. Petru Iamandi. Pentru că e unul dintre cei mai mari stiliști pe care îi știu eu și chiar merită citit. 

George Dumitru – Și toate zilele de azi, Humanitas, 2021. Pentru că George Dumitru a scris o carte lipsită de prejudecăți într-o lume care se străduiește, parcă, să se întoarcă în epoca prejudecății. 

Mariana Codruț – Era lumină, era vânt, Cartier 2021. Pentru că Mariana Codruț scrie pur și simplu frumos și merită citită.

Mai multe despre Cristian Fulaș, aici.

Recomandările prozatorului și poetului Cosmin Perța

Thomas Pynchon, Viciu ascuns, Polirom, 2022, traducere de Dan Croitoru – pentru că Pynchon este un scriitor uriaș, chiar dacă subevaluat de publicul românesc, iar traducerea aceasta este un eveniment.

Cristian Iftode, Filosofia ca mod de viață. Sursele autenticității, editura TREI, 2022 – pentru că este unul dintre cele mai mișto și mai coerente tratate de filosofie scrise de vreun român. Cu aplicații în viața de zi cu zi.

Cătălin Ceaușoglu, Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea, Nemira, 2022 și Remus Boldea, A râs și tata, editura TREI, 2022 – pentru că sunt două debuturi excepționale, rafinate, de o expresivitate impresionantă.

Alexandru Bordian, Casa mai multor primăveri, Cartier, 2022 – pentru că Bordian este un scriitor unic în literatura noastră. Un soi de Marquez corcit cu Harms care încântă și terifiază simultan.

George Cornilă, Rezervația, Polirom, 2022 – pentru că prozele sale ating, dor, zgândăre sub piele, te fac să gândești și să îți reconsideri propria existență.

Bogdan-Alexandru Stănescu, Abraxas, Polirom, 2022 – pentru că este unul dintre cele mai complexe și mai bine scrise romane românești din ultimii ani.

Mai multe despre Cosmin Perța, aici.

Recomandările poetei Elena Vlădăreanu:

Nu le-aș numi tocmai recomandări. Mai degrabă dorințele mele legate de Bookfest. 

Colecția Prima dragoste a Editurii Paralela 45: toate cărțile sunt de luat și de citit: Eva și ceilalți, de Cristina Ispas (am citit fragmentele de pe site și nu mai am răbdare, El era frumos, eu eram iritată, de Diana Geacăr, Ceaikovski la walkman, de Andrei Dosa, Să trăiești cu o presiune constantă, de Alina Pietrăreanu, Bilili, de Andrei Crăciun (deși nu sunt fan al acestuia din urmă, recunosc).

Jurnalul Annei Frank și Unde este Anne Frank, două romane grafice semnate de Ari Folman și David Polonsky. Ecranizarea celui de-al doilea poate fi văzută în sălile de cinema de la noi (cărțile văd că au reușit s-o captiveze pe fii-mea de 10 ani în defavoarea telefonului, nu există un motiv mai bun!)

O carte de poezie pe care am descoperit-o recent: Maki for 2, de Adelina Pascale la Casa de Editură Max Blecher. E o carte de debut și e foarte, foarte mișto. Ca un film din ăla asiatic despre care nu știi dacă îți place sau nu prea, dar, de fapt, îți place foarte mult și rămâi cu el în cap.

Sezonul uraganelor, de Fernanda Mechior, Editura Anansi: m-au convins Alexandra Turcu (care a și redactat-o, de altfel) și Bogdan-Alexandru Stănescu, abia aștept s-o citesc.

Ce este cinematograful?, de André Bazin, coeditare UNATC Press și Polirom – pentru că e un must. 

Mai multe despre Elena Vlădăreanu, aici.

Recomandările lui Arthur Suciu:

Ștefan Afloroaei – Despre simțul vieții, Editura Polirom, 2021 – O bijuterie metafizică dintre cele mai valoroase care au apărut la noi. 

Ernst Junger – Jurnale pariziene și Însemnări din Caucaz. Traducere de Viorica Nișcov, Editura Humanitas, 2021. Junger scrie viguros, variat și profund. Un stilist desăvârșit. 

image description

Mircea Platon – Cominternul educațional și deșcolarizarea României, Editura Ideea Europeană, 2022. O carte incomodă, probabil singura încercare serioasă de a apăra învățământul românesc. 

Gelu Sabău – De la romantism la național-comunism. Încercare asupra modernității românești, Editura Institutul European, 2021. Dacă citești cartea lui Sabău, n-o să mai spui niciodată că nu există o istoriei a filosofiei românești. 

Dan Sociu – porc și sentimental, înțelept și rău, Editura Polirom 2021. Un poet mare, care poartă masca autoironiei. Un Sociu vag depresiv, jucăuș și ingenios. 

Mai multe despre Arthur Suciu, aici.

Moni Stănilă recomandă:

Sezonul uraganelor, de Fernanda Melchor (trad. Marin Mălaicu-Hondrari), de la Anansi, pentru că am mare încredere în colecția asta. La ei e ca în bancul ăla vechi: Cum alegi cea mi bună carte de la Anansi? O iei pe una la întâmplare. Iar Marin e un traducător fascinant.

Toate romanele lui Serhii Jadan de la Cartier. Am citit Internat, m-a impresionat foarte mult, deci trebuie să le văd și pe celelalte.

Dacă aș fi cititor din București, aș fugi la editura Prut să îmi cumpăr romanul lui Nicolae Popa, Avionul mirosea a pește sau iarna preotesei. E un roman superb și cum cărțile de peste Prut ajung mai greu în România, aș profita acum de târg ca să văd acest roman basarabean.

Ultimul număr al revistei Poesis Internațional, de la Max Blecher. E o revistă incredibilă. Și are multă literatură străină.

Memoriile unui urs polar şi Ultimii copii din Tokio – Yoko Tawada, traduse de Monica Tamaș, de la Polirom. Cu atât mai ispititoare titlurile, fiindcă autoarea va fi sâmbătă prezentă la târg.

Mai multe despre Moni Stănilă, aici.

Recomandările prozatorului Victor Cobuz

Abraxas, Bogdan-Alexandru Stănescu, Polirom, 2022. O construcție impresionantă, un roman ce aduce împreună câteva dintre temele, metodele și obsesiile literaturii române din ultimele decenii și care confirmă importanța autorului său. 

Bărbatul fără cap, Lavinica Mitu, Polirom, 2022. O promisiune că proza (scurtă) românească are viitor, o colecție de povestiri interesantă, diferită, conceptuală, care anunță o scriitoare pricepută, cu inteligență artistică. 

Instabil, Ruxandra Burcescu, Humanitas, 2022. O curiozitate față de modul în care autoarea a abordat tema relațiilor de familie, una destul de vizitată în proza românească a ultimilor ani, dar care mai are multe cotloane ce pot fi explorate.

Kiwi, 2022. Antologia de proză scurtă, Marius Chivu (ed.), Polirom, 2022. O antologie de proză scurtă, cu o temă de actualitate (Granițe), care conține scriitori români debutanți și consacrați, precum și autori străini, nume importante, o carte care are ceva de oferit pentru toate gusturile. Rezervația, George Cornilă, Polirom, 2022. O călătorie într-o lume fantastică, dar recognoscibilă, trei nuvele captivante, cu teme importante, în care căutarea eternului se împletește cu incertitudinile prezentului.

Mai multe despre Victor Cobuz, aici.

 
 

Urmărește-ne pe Google News