De morcovi
Ingrediente: 1 kg morcovi, două cepe albe, o rădăcină de păstârnac, 4 linguri de ulei, câteva fire de ceapă verde, sare, piper.
Preparare: ceapa se toacă, iar morcovii şi păstârnacul se dau pe răzătoarea mare. În oala de fiert supa se încinge uleiul şi se pun legumele la călit. Se adaugă 1,5 litri de apă şi se lasă la fiert, apoi se bagă blenderul în oală şi se pasează bine legumele. Se potriveşte supa de sare şi de piper şi se serveşte cu ceapă verde tocată.
De mazăre
Ingrediente: o ceapă, 2 cartofi medii, 1 kg mazăre boabe (congelată), sare, piper, 3 linguri de ulei, 200 g bacon.
Preparare: ceapa tăiată solzişori se căleşte un minut în ulei, apoi se adaugă două linguri de apă şi se lasă până clocoteşte. Se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe, iar după ce aceştia se înmoaie, se pun 2 litri de apă. Se lasă la fiert cam 20 de minute, apoi se pune şi mazărea şi se mai fierbe totul 10 minute. Între timp, se taie baconul fâşii şi se căleşte într-o tigaie antiaderentă până se rumeneşte, apoi se scoate pe o hârtie absorbantă. După ce au fiert legumele, se scoate o lingură de mazăre din oală (se va păstra pentru decorat farfuriile), se potriveşte supa de sare şi de piper, apoi se pasează. Se serveşte cu bacon şi boabe de mazăre.
De sfeclă
Ingrediente: 600 g sfeclă roşie, două linguriţe de hrean ras, o ceapă verde, ouă fierte (câte unul pentru fiecare porţie), 2 căţei de usturoi, 300 g smântână pentru gătit, sare, piper.
Preparare: se spală bine sfecla, se curăţă de coajă, se taie şi se fierbe până se înmoaie puţin, după care se strecoară şi se taie în fâşii subţiri. Se amestecă zeama rămasă cu un litru de apă şi se dă în clocot. Smântâna se toarnă în supa care clocoteşte, puţin câte puţin, amestecând continuu, apoi se adaugă şi hreanul. Se lasă să fiarbă 10 minute, după care se pune sfecla tocată şi usturoiul zdrobit şi se mai lasă 5 minute la fiert. Se potriveşte supa de sare şi de piper şi se mai dă în douătrei clocote. Se serveşte cu ceapă verde tocată şi ou fiert deasupra.
De fasole şi ardei iute
Ingrediente: o ceapă, două linguri de ulei, un ardei gras roşu, 2 căţei de usturoi, o linguriţă de pudră de chimen, un ardei iute roşu, o lingură de oregano uscat, 400 g roşii tocate (din conservă), două linguri de bulion, un litru de supă de legume, 400 g fasole roşie (din conservă), pătrunjel, sare, piper.
Preparare: se căleşte ceapa tocată în ulei 5 minute. Se adaugă ardeiul gras curăţat şi tocat şi usturoiul tăiat feliuţe şi se mai lasă două minute, apoi se pun chimenul şi oregano şi se amestecă. După un minut, se adaugă roşiile, bulionul şi supa şi se lasă la foc mic 20-25 de minute. La sfârşit se pun pătrunjelul tocat, ardeiul iute tăiat felii şi fasolea din conservă, scursă. Se potriveşte de sare şi de piper şi se mai ţine 5 minute la foc mic.
De spanac
Ingrediente: 500 g spanac congelat, un morcov, 2 cartofi, o ţelină mică, 200 ml smântână pentru gătit, două linguri de ulei de măsline, sare, piper.
Preparare: se curăţă legumele, se taie în bucăţi mari şi se fierb în apă cu puţină sare, după care se strecoară, păstrându- se zeama. Spanacul se fierbe separat. Se pasează legumele şi spanacul cu blenderul până se transformă într- o pastă. Se adaugă uleiul, smântâna şi, treptat, zeama în care au fiert legumele, până se obţine consistenţa dorită. Se pun sare şi piper după gust. Se serveşte cu pâine prăjită şi cu frunze de spanac tânăr.
De varză roşie
Ingrediente: o ceaşcă de orez integral, un sfert de varză roşie medie, 2,5 l apă, o lingură de legume deshidratate, o lingură de ulei de măsline, o ceaşcă de lapte, sare, piper, un praf de ghimbir, o ceapă albă mică, un sfert de ţelină medie; decor – crutoane, o foaie de varză roşie, pătrunjel.
Preparare: se pun la fiert orezul, frunzele de varză roşie, ţelina, legumele deshidratate şi ceapa. Se lasă pe foc până se înmoaie bine toate legumele (în special varza). Se ia oala de pe foc, se lasă 5 minute să se răcorească, apoi se mixează totul cu ajutorul unui blender, până când se obţine o cremă fină. Se adaugă ghimbirul, uleiul şi laptele şi se omogenizează cu blenderul. Se potriveşte de sare şi de piper. Se serveşte decorată cu varză tocată, crutoane şi pătrunjel.
De dovleac
Ingrediente: un dovleac (2 kg), 2 cartofi, o ceapă, două mere, sare, piper, zahăr, un litru de supă de legume, 200 ml smântână pentru gătit, două linguri de ulei de măsline, pătrunjel, seminţe de dovleac.
Preparare: dovleacul se curăţă de coajă şi de seminţe. Merele se curăţă de coajă şi de sâmburi, iar cartofii, de coajă. Toate se taie cubuleţe. Într-o cratiţă se încinge uleiul şi se căleşte ceapa tăiată până devine translucidă. Se adaugă dovleacul, merele şi cartofii şi se călesc 3-4 minute. Se pun sare, piper şi un vârf de cuţit de zahăr, apoi supa, şi se lasă să fiarbă până se înmoaie dovleacul (circa 30 de minute). Se strecoară legumele şi se pasează cu blenderul. Se adaugă zeama rămasă şi smântâna. Se decorează cu pătrunjel şi seminţe şi se serveşte cu pâine prăjită.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!