Viaţa agitată ne seacă de energie. Pentru cei mai mulţi dintre noi, o cană de cafea sau una de ceai negru reprezintă remediul ideal pentru a ne recăpăta forţa. Acestea sunt cele mai populare băuturi din lume, consumate de mii de ani, datorită aromelor atrăgătoare şi a beneficiilor aduse pentru o viaţă sănătoasă. Chiar dacă ambele licori savuroase conţin cofeină, ceaiul negru scade colesterolul, previne diabetul, iar cafeaua are efect antioxidant. Libertatea îţi prezintă care sunt avantajele şi dezavantajele fiecărei alegeri.
Cafeaua
Cafeaua are rezultate benefice pentru organism dovedite de studii ştiinţifice. Astfel, are efect antioxidant şi anticanceros, previne diabetul zaharat şi boala Parkinson. Cei care consumă cafea în mod regulat au cu 80% un risc mai scăzut de a dezvolta boala Parkinson.
Deşi pare ciudat, cafeaua reduce riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Studiile făcute pe animale au demonstrat că administrarea de cafeină poate ameliora funcţia cognitivă afectată în boala Alzheimer. Consumul de cafea poate preveni dezvoltarea cancerului de colon.
Cafeaua stimulează secreţia de salivă şi de suc gastric, precum şi tranzitul intestinal, favorizând digestia, de aceea nu este recomandată celor cu afecţiuni ca gastrita, ulcerul gastric sau duodenal.
Studiile de specialitate arată că nivelul mic de cofeină conţinut într- o ceaşcă de cafea îmbunătăţeşte puterea de decizie şi viteza de reacţie, în timp ce cantităţi mai mari (2-3 mg/kg din greutatea corporală) determină o mai bună rezistenţă la efort fizic.
Ceaiul negru
O ceaşcă de ceai negru conţine 40 de miligrame de cafeină, jumătate din cât conţine o ceaşcă de cafea. E recunoscut în întreaga lume, atât pentru proprietăţile sale antioxidante, cât şi pentru beneficiile sale în ceea ce priveşte frumuseţea. Are un conţinut bogat de aminoacizi, uleiuri volatile, potasiu şi multiple vitamine.
Consumat cu regularitate, ceaiul negru previne cancerul şi bolile cardiovasculare, contribuie la scăderea colesterolului şi a numărului de trigliceride din sânge şi reduce masa de grăsime din organism. Astfel, ceaiul negru e indicat să fie inclus în dietele supraponderalilor şi a persoanelor care suferă de obezitate cronică. În plus, două ceşti pe zi din această licoare pot preveni diabetul şi pot menţine dantura sănătoasă. În acelaşi timp, ceaiul negru tratează ateroscleroza.