Despre Adjica

În mod tradițional, prepararea Adjica era o sarcină dificilă și consumatoare de timp. Pregătirea sa presupunea măcinarea manuală a tuturor ingredientelor pe o placă aspră de piatră de măcinat, cu o a doua piatră superioară mai netedă, de mărimea mâinii, sau pietriș de râu.

Adjica în traducere din limba abhază înseamnă „sare”. Există o legendă conform căreia, în vechime, proprietarii de oi, care duceau turmele la munte, le dădeau ciobanilor sare pentru oi. 

Sarea creștea apetitul animalelor; acestea începeau să consume mai multă hrană și apă și, prin urmare, luau bine în greutate. Sarea era atunci foarte scumpă și nu putea fi cumpărată de ciobanii simpli, așa că, pentru a preveni furtul, se amesteca cu ea piper. Dar ciobanii descurcăreți au început să adauge ierburi aromate și mirodenii la acest amestec; ei măcinau totul pe o piatră și îl foloseau ca și condiment. 

Iubitorii de Adjica aromată o adaugă la orice fel de mâncare, mai ales atunci când gătesc preparate din bucătăria națională.

Adjica este un binecunoscut amestec de ardei iute și ierburi și condimente parfumate, cu varietăți tradiționale originare din regiuni din Caucazul de Sud, cum ar fi Abhazia.

Poate fi folosită  ca un sos pentru carne sau pui, o marinată pentru pește, amestecată cu iaurt natural, hummus sau smântână acră, ca ingredient de bază pentru curry, supe și sosuri pentru paste sau chiar ca sos pentru salată dacă este combinată cu ulei sau apă.

Adjica este modalitatea perfectă de a folosi toate acele roșii care sunt pe cale să se strice. Fă o porție mare, păstreaz-o în borcane și bucură-te de ea luni întregi. 

Cu ce seamănă Adjica

Adjica este o variantă est-europeană a salsa de roșii sau a pesto-ului roșu italian. Popular în Ucraina și Rusia, acest sos aromat se prepară pe tot parcursul verii și are rădăcini georgiene. 

Adjica este rețeta perfectă pentru a fi asociată cu orice carne la cuptor sau la grătar. Este popular pentru că intensifică aromele și adaugă cantitatea potrivită de condimente. 

Adjica tradițională nu folosește de fapt roșii, dar, pe măsură ce această variantă s-a impus pe o mare parte a continentului european, a căpătat multe variante diferite. O mare parte din adjica din Ucraina și Rusia este plină de roșii suculente.

Cum se face Adjica – cea mai bună rețetă

  • 7 roșii mari
  • 10 morcovi medii
  • 6 ardei grași roșii mari
  • 6 mere verzi mari
  • 5 ardei iuți Cayenne mici
  • 200 g ulei vegetal
  • 3/4 cană de oțet
  • 2 linguri de sare
  • 150 g Zahăr
  • 1 1/2 căpățână de usturoi

Spălați toate legumele, cu excepția usturoiului, și tăiați-le în bucăți mai mici. Se macină folosind un robot de bucătărie sau un tocător.

Puneți ingredientele combinate într-o oală și aduceți-le la fierbere. Continuați să gătiți la foc mediu timp de aproximativ o oră, amestecând din când în când.

După ce sunt fierte, adăugați uleiul, oțetul, sarea și zahărul. Lăsați Adjica să se gătească încă 20 de minute, amestecând din când în când.

Se ia de pe foc, se adaugă usturoiul presat în amestec și se lasă la temperatura camerei timp de aproximativ o oră.

Sterilizați borcanele. Spălați borcanele și capacele și puneți-le în cuptor timp de aproximativ 15 minute sau până când se usucă complet.

Cu ajutorul unei pâlnii, puneți adjica în borcane. Se închid foarte bine toate capacele.

Păstrați adjica conservată într-un loc răcoros timp de până la un an.

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News