Cuprins:
Ce este ambergris?
Originea ambergrisului sau a „aurului plutitor”
Ambergrisul este produs de cașaloți și este adesea descris ca fiind una dintre cele mai ciudate apariții naturale din lume. Este o substanță ceroasă, solidă și inflamabilă, produsă în intestinele spermatozoizilor și este folosită în parfumuri și medicamente. Deși voma de balenă a fost folosită de secole, originea sa a rămas un mister timp de mulți ani.
Se formează atunci când balenele produc o substanță grasă, bogată în colesterol, care acționează ca un mijloc de apărare și care acoperă sau înconjoară părțile nedigerabile ale prăzii cașalotului, cum ar fi ciocurile de caracatiță.
Substanța ceroasă permite ciocurilor să treacă prin cele patru stomacuri ale balenei fără a provoca prea multe daune pereților intestinali, înainte de a fi expulzate în mare.
Cum se formează
Elementele nedigerabile sunt vomitate înainte de a fi digerate. În cazuri rare, aceste elemente se deplasează în intestinele balenei și se leagă între ele. Încet, ele devin o masă solidă de ambergris, care crește în interiorul balenei.
Unii oameni cred că balena își regurgitează masa, iar acest lucru este ceea ce i-a adus ambergrisului porecla de ambergris – voma de balenă.
Cașalotul produce ambreină doar pentru a lipi ciocurile de caracatiță. Ambergrisul începe ca un amestec de ciocuri, ambreină și un alt produs digestiv numit epicoprostanol.
Ambergrisul, care începe ca o bucată neagră, se albește încet. Se crede că îmbătrânirea provoacă o reducere a mirosului fecalelor, care este solubil în apă și se pierde treptat, și este, de asemenea, responsabil pentru încorporarea mirosurilor mării.
„Aur plutitor”
Dovezile fosilizate de ambergris datează de acum 1,75 milioane de ani. Este probabil ca oamenii să îl folosească de mai bine de 1.000 de ani. Ambergrisul a fost numit „comoara mării” și „aurul plutitor”.
Este numit aur plutitor deoarece plutește în ocean după ce este expulzat și este una dintre cele mai căutate substanțe în fabricarea parfumurilor.
Anterior, s-a emis teza că ambragrisul este spumă întărită sau excremente de păsări mari. Cu toate acestea, în anii 1800, a fost descoperită identitatea singurului producător de ambergris. Cașalotul (Physeter macrophalus) este singurul organism viu care produce ambergris.
Richard Sabin, curator al mamiferelor marine la NHM, a declarat că ambergrisul se formează în intestine și trece împreună cu materiile fecale, formând o obstrucție în rect.
Deoarece cașaloții trăiesc în toată lumea, este de așteptat ca ambergris să fie găsit plutind pe orice ocean. Cu toate acestea, este neobișnuit și se găsește în mai puțin de 5% din carcasele de balene, a precizat el.
Ce face ca ambergrisul să fie atât de prețios?
Potrivit rapoartelor, 1 kilogram de ambergris se vinde cu 125.000 de euro pe piața internațională. Motivul prețului ridicat constă în originea ambergrisului. Numai cașaloții produc ambreină, compusul responsabil de farmecul ambrei.
Ambergrisul pune în pericol balenele, deoarece spermatozoizii sunt vânați pentru voma lor. Cu toate acestea, Convenția privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție (CITES) consideră că acesta este un produs rezidual care apare în mod natural, ceea ce face legală colectarea lui din mare.
Vânzarea de ambergris este interzisă în India, deoarece cașaloții, o specie pe cale de dispariție, sunt protejați în conformitate cu anexa I la Legea privind protecția vieții sălbatice.
De ce se folosește în parfumuri
Mirosul de ambergris este una dintre cele mai clare trăsături de identificare a acestuia. Voma de balenă a fost folosită în unele parfumuri scumpe, deoarece permite ca mirosul să reziste mai mult timp. Se crede că ambarina, un alcool inodor, face ca mirosul unui parfum să dureze mai mult. La expunerea la un anumit tip de oxigen activat, amberina creează compuși ai parfumului care sunt mai ușori și mai volatili.
Se spune că ambergrisul are un miros urât după ce este expulzat de balenă. Odată ce masa se usucă, mirosul devine mai plăcut și este adesea descris ca fiind muscat.
Parfumierii clasifică calitatea ambergrisului în funcție de culoarea acestuia. Cele mai bune parfumuri sunt realizate din soiuri albe pure, în timp ce ambragrisul negru este considerat cel mai puțin valoros, deoarece conține cel mai puțin ambreină.
Atunci când are loc oxidarea din cauza expunerii la mare și la aer, ambergrisul își schimbă culoarea. Culorile pot varia de la negru și alb la gri și maro. În prezent, substanțele chimice sintetice au înlocuit ambreina în cele mai scumpe parfumuri, din cauza costului ridicat al ambrei.
Primele civilizații arabe foloseau parfumuri făcute din ambergris ca tămâie, afrodisiac și ca mijloc de vindecare a multor afecțiuni, inclusiv a celor ale creierului și inimii.
În parfumuri, este folosit ca fixator, iar prezența sa poate fi descrisă cel mai bine ca fiind marină, animalică și dulce. Vorbind despre conținutul chimic, cele trei componente majore izolate din ambergris sunt alcoolul triterpenic ambreină, principalul ingredient activ, precum și epicoprostanolul și coprostanona.
Sursa foto: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!