Cuprins:
Confundată de multe ori cu laptele de cocos, apa de cocos este cea care se aude atunci când iei o nucă proaspătă și o agiți. Apa este bogată în electroliți: potasiu, calciu, sodiu. Prezenta electroliților în organism este critică pentru funcționalitatea nervilor și a mușchilor, hidratare și menținerea nivelului ph-ul din sânge. Apa de cocos proaspătă se poate ține la frigider maxim 24 de ore.
Ce este apa de cocos
Apa de cocos este lichidul limpede care se găsește într-o nucă de cocos tânără. De regulă, o nucă de cocos verde poate să aibă aproximativ 2 căni de apă (200-300 ml de apă, în funcție de mărimea nucii de cocos), însă apa se regăsește și în fructele mature.
Apa de cocos este un lichid ce conține 94% apă și foarte puține grăsimi, are un gust dulce și o aromă care se aseamănă cu cea a nucilor. Are un conținut mai scăzut de zahăr, spre deosebire de alte băuturi, însă este o băutură benefică pentru rehidratarea organismului după efort fizic, datorită numărului mare de electroliți din compoziție.
Electroliții sunt minerale care au un rol esențial în buna funcționare a organismului, respectiv în echilibrarea cantității de apă din organism pentru a ajuta la transportarea deșeurilor în interiorul și exteriorul celulelor, dar și pentru a susține funcția musculară și pentru a echilibra tensiunea arterială. Apa de cocos are în compoziție substanțe nutritive în mod natural, care conțin electroliți precum calciu, magneziu, potasiu sau sodiu.
Ce beneficii are apa de cocos
Apa de cocos poate reduce nivelul zahărului din sânge pentru persoanele care suferă de diabet. De asemenea, este o sursă bogată de magneziu și poate crește sensibilitatea la insulină.
Poate susține sănătatea inimii și ajută la reducerea riscului bolilor de inimă. Apa de cocos ajută la reducerea nivelului colesterolului și trigliceridelor și poate fi benefică și pentru scăderea tensiunii arteriale datorită conținutului ridicat de potasiu.
Apa de cocos este băutura perfecta pentru refacerea hidratării corpului și pentru completarea electroliților pierduți în urma exercițiilor fizice efectuate. Datorită conținutului de electroliți precum magneziu și potasiu, apa este benefică pentru o hidratare optimă a organismului după efort.
Apa de cocos are și un conținut bogat de fibre în compoziție, iar asta ajută funcționarea optima a sistemului digestiv, favorizând digestia și prevenind constipația.
Apa de cocos poate calma pielea și îi poate oferi tenului hidratare optimă, fără senzația de ten gras sau uleios. Un consum regulat de apă de cocos îi poate oferi organismului și doza de calciu necesară.
Consumul de apă de cocos poate ajuta și la reducerea nivelului de stres din organism, deoarece magneziul din compoziție este un mineral ce intră în compunerea serotoninei, hormon secretat de organism pentru a induce o stare de relaxare.
Apa de cocos poate funcționa și ca un diuretic natural deoarece poate alcaliniza urina și poate contribui, în mod natural, la dizolvarea și eliminarea anumitor tipuri de calcul renali.
Riscurile consumului de apă de cocos
Dacă este consumată în cantități moderate, apa de cocos poate ajuta organismul într-un mod benefic, însă există și situații când consumul de apă de cocos poate reprezenta un dezavantaj pentru organism. Când este consumată în cantități prea mari, apa de cocos, din cauza conținutului ridicat de potasiu, poate provoca dereglarea ritmului cardiac, în special după un efort fizic.
Modificările bruște ale ritmului cardiac pot duce la fibrilația ventriculară, moment în care inima încetează să mai pompeze sânge, iar dacă nivelul de potasiu este prea ridicat, poate conduce la oprirea bătăilor inimii.
Consumul apei de cocos trebuie să fie cu măsură și, dacă există alergii trebuie urmate indicațiile medicului specialist.
Ce este uleiul de cocos
Uleiul de cocos este extras din miezul alb de nucă de cocos. În insulele tropicale, acest ulei constituie o sursa principală de grăsimi. Uleiul de cocos reprezintă cea mai bogată sursă de grăsimi saturate cunoscută, aproape 90% dintre acizii săi grași fiind saturați.
Numeroasele studii recente atestă însă faptul că aceste grăsimi nu sunt nocive, ci, dimpotrivă, sunt foarte benefice și promovează sănătatea cardiovasculară.
În ceea ce privește modalitatea de producere, uleiul de cocos este extras din miezul nucii de cocos, prin diferite procedee (presare la cald sau la rece) în funcție de care își păstrează calitățile naturale și este mai sănătos.
Untul de cocos este obținut din întregul conținut al nucii de cocos, incluzând pulpa și apa de cocos, care este mărunțit și apoi transformat într-o pastă cu consistența unui piure.
Spre deosebire de uleiul de cocos, care conține doar acizi grași și vitamine, untul de cocos are în compoziție toate grăsimile, fibrele și nutrienții nucii de cocos.
La rândul său, laptele de cocos se obține prin amestecul miezului de cocos cu apă, amestec ce va fi ulterior strecurat.
Spre deosebire de multe alte fructe care au un conținut ridicat de carbohidrați, nucile de cocos furnizează în mare parte grăsimi. De asemenea, conțin proteine, mai multe minerale importante și cantități mici de vitamine B.
Citește și: Ce este dieta cu dopamină
Sursă info: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Sursă foto: 123rf.com