Dar, ce este, de fapt, apa tonică și cât este ea de sănătoasă? Cu siguranță nu chiar cea mai bună alegere dacă o combini cu băuturi alcoolice, dar este bună pentru sănătate dacă o bei ca atare?

Ce este apa tonică

Apa tonică este o combinație de apă carbogazoasă, chinină, zahăr sau sirop de porumb bogat în fructoză și, uneori, arome.

Nu ai auzit niciodată de chinină? Este un compus amar care provine din scoarța de copac cinchona. Arborii Cinchona sunt cultivați în principal în Caraibe, America de Sud, America Centrală și părți din Africa. 

Inițial, chinina a fost utilizată în aceste regiuni din punct de vedere medicinal ca o modalitate de combatere a malariei. Dar gustul său amar îl face să fie un ingredient popular pentru tonic.

Apa tonică este puțin diferită de sifon sau apa minerală. În timp ce apa tonică este făcută din combinația menționată mai sus de apă carbogazoasă, chinină, zahăr sau sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză și (uneori) arome, apa minerală este apă carbogazoasă cu adaos de minerale, cum ar fi bicarbonat de sodiu, citrat de sodiu și sulfat de potasiu. 

Apa tonică nu este același lucru cu apa minerală sau cu sifonul. Deși pare a fi apă, apa tonică conține de fapt o cantitate decentă de zahăr. O porție de apă tonică conține 30 de grame de zahăr.

Apa tonică – beneficii și riscuri

Este hidratantă

Singurul beneficiu al apei tonice este că, deoarece este un lichid, poate fi hidratant. Dar, din moment ce are un conținut ridicat de zahăr, contra nutrițional depășește beneficiile apei tonice. 

Dezavantaje

Nu este recomandat să consumi băuturi cu adaos de zahăr pentru a îți atinge cota zilnică de hidratare. Practic, nu-l utiliza ca o alternativă la apă. 

Dar dacă îți place să bei apă tonică în cocktailurile tale preferate, bucură-te de ele cu moderare.

Din nou, o porție de apă tonică depășește cantitatea de zahăr recomandată pentru întreaga zi. Există, de asemenea, pe piață ape tonice dietetice care utilizează îndulcitori artificiali precum aspartam sau zaharină. D

in păcate, aceste ingrediente vin cu propriile lor dezavantaje. 

Studiile arată că îndulcitorii artificiali pot păcăli creierul în creșterea poftei de dulce. Îndulcitorii artificiali sunt, de asemenea, asociați cu un risc crescut de diabet.

În mod similar, siropul de porumb bogat în fructoză (un îndulcitor lichid fructoză-glucoză) care poate fi în apă tonică nu este grozav. 

La fel ca zahărul, consumul regulat de sirop de porumb bogat în fructoză este legat de obezitate și probleme de metabolism.

Există, de asemenea, riscuri importante asociate consumului de apă prea tonică. Ca și în cazul oricărei surse de zahăr adăugat, consumul excesiv poate duce la boli cronice evitabile, cum ar fi bolile de inimă și diabetul.

De asemenea, este posibil să nu obții beneficii semnificative asupra sănătății din chinină, deoarece este prezentă în cantități atât de mici în apa tonică modernă.

Când este consumat în exces poate duce la efecte secundare nedorite, cum ar fi greață, crampe la stomac și multe altele.

E bine să bei apă tonică?

Beneficiile nutriționale și din punct de vedere al sănătății ale apei tonice sunt destul de slabe. Cu toate acestea, se poate savura în continuare cu moderare în cocktailuri, la ocazii.

Deci, dacă ginul tonic este băutura preferată, o poți consuma ocazional. Dar dacă vrei să bei ceva mai sănătos sănătos, schimbă apa tonică cu cea minerală și pentru o tentă de dulce, adaugă fructe proaspete.

Ce este natto, cum se gătește și de ce e bine să-l consumi

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News